POGLED U EUROPU – Piše: Stjepan Šulek

Europske prijestolnice pod oružjem

Zlo je stiglo ovih dana do točke na kojoj europski političari javno tvrde da Europska unija nije sigurna zajednica, da u njoj nigdje više nema sigurnosti. “Vojnici kalifata” pod vodstvom tzv. Islamske države dobili su zadaću da terorom u Europi europska društva izbace iz normale i da svuda posiju strah, nesigurnost i mržnju

Nitko ne može zanijekati političke promjene koje su prouzročili migranti i islamski fundamentalizam.Te promjene postaju sve očitije u Njemačkoj kao glavnoj europskoj državi. Nakon što je postalo jasno da zbog financijskih i inih problema ne će biti lako riješiti izbjegličko pitanje bez snažnijih potresa u politici, iskrslo je socijalno pitanje.

Teroristički napad 22. ožujka 2016. u Bruxellesu europski i njemački mediji prikazali su slušateljima i čitateljima kao napad na srce Europe (Die Welt). Europska duša je ranjiva. Napad je pogodio jedan nesiguran kontinent i jednu ideju. Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je: “Terorizam je pogodio Belgiju, ali njegov cilj bila je Europa i cijeli svijet.” Tako je reagirala i njemačka kancelarica Angela Merkel. Novine su zabilježile da je Europsko povjerenstvo isprva oklijevalo izjaviti da je to napad na Europu. Dnevnik Frankfurter Allgemeine (br.71) opisao je Europsku uniju kao lomnu zajednicu, u kojoj svi jedan drugog optužuju. Jedni optužuju države Višegradske skupine (Poljsku, Češku, Slovačku i Madžarsku), drugi svu krivnju za sadašnje zlo svaljuju na Angelu Merkel. To zlo stiglo je ovih dana do točke, na kojoj berlinski i pariški političari javno tvrde da Europska unija nije sigurna zajednica, da u njoj nigdje nema sigurnosti. “Vojnici kalifata” pod vodstvom tzv. Islamske države dobili su zadaću da terorom u Europi europska društva izbace iz normale i da svuda posiju strah, nesigurnost i mržnju.

 

Pročitaj više