NAGRADE SPLITSKOGA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Kazališni uspjesi

Dan Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu 6. svibnja obilježen je dodjelom bijenalnih nagrada za iznimna umjetnička ostvarenja u predstavama toga kazališta protekle dvije sezone

Maestro Ivo Lipanović dobitnik je Nagrade “Ivo Tijardović” koja se dodjeljuje za umjetnička ostvarenja i dugogodišnji  rad i svekoliki doprinos splitskome HNK. Maestro Lipanović, ističe se u obrazloženju, jedan od najznačajnijih  hrvatskih dirigenata, glazbenik zavidne umjetničke biografije i vrsni umjetnički organizator.
“Mislim da smo u posljednje dvije godine napravili zaista velike stvari i velik napredak u ansamblima”, rekao je Lipanović zahvaljujući na nagradi.
Operna prvakinja i mezzosopranistica Terezija Kusanović dobila je Nagradu “Ante Marušić” za umjetničko ostvarenje u Operi splitskoga HNK u posljednje dvije godine.
Za nagradu je predložena zahvaljujući ulogama Bizetove Carmen i Saint-Saensove Dallile te Puccinijeve Suzuki u Madame Butterfly. “Svojim je raskošnim, tamnim i voluminoznim mezzosopranom i iznimno dojmljivom scenskom pojavom predstavila splitskoj publici jednu iskonsku, vatrenu Carmen”, ističe se u obrazloženju nagrade.

Glumcu Goranu Markoviću uručena je Nagrada “Marko Fotez” za najbolje glumačko ostvarenje u protekle dvije godine. Povjerenstvo je navelo kako je Marković u tom razdoblju ostvario raznorodne uloge u predstavama “Kontra progresa”, “U bolje sutra”, “Melodrama” i “Kašeta brokava”, za koju ga je Povjerenstvo posebno pohvalilo.
Balerina Eva Karpilovska, dobitnica Nagrade “Ana Roje”, u posljednje dvije sezone svojim je visokim umjetničkim doprinosom otplesala velike uloge baletnog repertoara, istaknulo je Povjerenstvo navodeći njezine nastupe u baletima “Đavo u selu” i “Vragolasta djevojka”.

Pročitaj više