PREMIJERA U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU LUTAKA

Kazališna lekcija o Zagrebu

U ZKL je 5. svibnja održana premijera predstave Zagrebački vremeplovci

Zagrebački vremeplovci, najnoviji naslov na repertoaru Zagrebačkoga kazališta lutaka, nastali su prema izvornome tekstu Ane Tonković-Dolenčić, u režiji Krešimira Dolenčića, i taj naslov, prvi put u novijoj kazališnoj zbilji, prenosi povijest Zagreba iz arhiva, muzeja i udžbenika na pozornicu.
Kroz zabavne scenske slike s lutakama koje mogu sve, pa i putovati kroz vrijeme, uz najljepše pjesme o našemu gradu, koje uživo izvodi ansambl predstave, od prapovijesnih vremena pa sve do ne tako daleke prošlosti, upoznajemo povijesne osobe, legende i prijelomne trenutke koji su formirali obrise današnjega Zagreba.
Ovom se predstavom djeci školskoga uzrasta, ali i svima koji se toga žele prisjetiti, nastoje približiti stoljetna nastojanja stanovnika ovoga prostora, ne samo kao školsko gradivo, nego i kao osjećaj pripadnosti gradu u kojemu živimo.  „Kad je nastao Zagreb? Kako se gradila Katedrala? Zašto su se svađali stanovnici Gradeca i Kaptola? Odakle toliko njemačkih riječi u govoru Zagrepčana? Tko su zapravo purgeri? Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja netko već zna ili se prisjeća, a netko će tek u trećem razredu osnovne škole, za ocjenu, odgovarati na njih. “Zagrebački vremeplovci” u tome će im pomoći, putujući mirnim i burnim trenutcima, stoljećima povijesti našega grada otkrivajući svojoj publici kako se razvijao Zagreb od prapovijesnih vremena pa sve do današnje, suvremene metropole“, piše autorica teksta Ana Tonković-Dolenčić.

Pročitaj više