POGLED U EUROPU – Piše: Stjepan Šulek

Politička kriza u Austriji

Dok je ostavkom austrijskog kancelara i predsjednika izbjeglice su Austriju bacile u krizu. U prvom krugu predsjedničkih izbora najveći broj glasova dobio je kandidat Slobodarske stranke Austrije Norbert Hofer. To je prouzročilo potres u redovima Socijaldemokratske stranke Austrije

Predsjednik austrijske vlade, socijaldemokrat Werner Faymann podnio je ostavku kao predsjednik stranke i kao kancelar. To je učinio nakon što je spoznao da ga veliki dijelovi stranke više ne podupiru. Svojom ostavkom Werner Faymann želio je otvoriti put obnovi stranke. Vodstvo stranke privremeno je preuzeo popularni bečki gradonačelnik Michael Haeupl, a vođenje vlade preuzeo je privremeno vicekancelar, kršćanski demokrat Reinhold Mitterlehner. Odlazak s čelnog mjesta Wernera Faymanna izazvao je veliki šok u austrijskoj javnosti, a i mediji u Njemačkoj posvetili su tom događaju veliku pozornost. Komentatori se slažu u mišljenju da s tim korakom Wernera Faymanna nije nitko računao. Međutim, kritika u vlastitim redovima bila je očito tako oštra da kancelaru nije drugo preostalo nego da se povuče. U hrvatskoj „socijaldemokratskoj partiji“ jedan takav korak nije moguć. Ovdje je drukčije nego u Austriji ili u Njemačkoj. Ovdje predsjednik, umjesto ostavke, raspušta cijeli ogranak, ako ga vodi političar koji ne zastupa ista mišljenja kao i predsjednik. To se zove totalitarizam, kojemu je izvor komunizam. Svi koji mogu postati konkurenti predsjedniku moraju biti kažnjeni. Dok je ostavkom austrijskog kancelara i predsjednika Socijaldemokratske stranke otvoren put obnovi, uklanjanju grješaka, u Hrvatskoj raspuštanjem ogranaka i izbacivanjem pojedinih ličnosti iz stranke – prije tri godine u Zagrebu, sada u Splitu – otvara se put u ponor.

Što se to zbiva u Austriji?
Austrijski socijaldemokrati, koji su godinama slovili kao uzor socijaldemokratima u drugim državama, prestali su biti atraktivnima. Stranka se razvodnjavala, postala je „šepava patka“, kako su je neki nazivali. Austrijska socijaldemokracija – kažu promatrači – ima sada priliku da stanku i sadašnji vakuum iskoristi za utvrđivanje jasne političke linije i  za odvajanje od ideja Slobodarske stranke Austrije, koja je izrasla na antiislamskom i antiizbjegličkom programu.  U krizi je zapravo i Austrijska pučka stranka. I ona je slabo prošla u prvom krugu predsjedničkih izbora. Obje stranke dobile su tek 22,4 posto glasova, dok je kandidat Slobodarske stranke dobio sam 35,1 posto glasova. Te dvije stranke desetljećima su vladale alpskom republikom. Okupljale su crvenu i crnu sredinu. U novo vrijeme prouzročile su zastoj u gospodarskom razvitku prošlih desetljeća. Demokracija zahtijeva promjenu. Međutim, u Austriji su nakon Drugoga svjetskog rata većinom u koaliciji vladale te dvije stranke, pa im nije bilo prave alternative. Tko je imao crvenu ili crnu stranačku knjižicu, taj je mogao praviti karijeru. Sada kada je došao veliki broj izbjeglica u Austriju i kada je nezaposlenost od 10 posto postala ozbiljnjom prijetnjom, javlja se „alternativa“ – Slobodarska stranka Austrija. Ta stranka desetljećima je čekala preuzeti vlast u Beču. Čini se da je došao trenutak njezina trijumfa. Koliko će to tako biti, vidjet ćemo nakon prebrojavanja glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora 22. svibnja. Tog dana austrijski birači imat će priliku izabrati ili desnopopulističkog kandidata Norberta Hofera ili kandidata stranke Zelenih Alexandera von der Bellena.

Pročitaj više