Iz Talijina dvora – DRUGI FESTIVAL KRŠĆANSKOGA KAZALIŠTA – Piše: Sanja Nikčević

Duhovne teme na kazališno zanimljiv način

U Zagrebu se, na Sv. Duhu, a u okviru Dana sv. Ante Padovanskoga, od 3. od 5. i od 9. do 11. lipnja 2016. u Dvorani sv. Franje, a u organizaciji Hrvatske provincije sv. Jeronima, održava Drugi festival kršćanskog kazališta. Donosimo tekst izbornice festivala  dr. sc. Sanje Nikčević

Kad smo složili program shvatili smo da on odražava dvije dominantne teme o kojima se inače puno govorilo u javnosti: milosrđe i posvećeni život. Vidjeli smo da imamo deset predstava iz osam gradova što znači da je doslovno prisutna cijela Hrvatska (Dubrovnik, Hvar, Zagreb, Osijek, Križevci, Visoko – Zagorje, Lovran, Split). Sve su te predstave nastale na rubu „velikog“ kazališta ali su i raznolike i različite i u formi (od monodrama do velikih ansambl predstava) i u trajanju (od 5 minuta do dva sata) i u vrsti kazališnog izraza (od lutke i plesa, od dramskog teksta do igre). Sve su predstave nastale iz potrebe onih koji su ih stvarali iako je fascinantna raznolikost samih stvaratelja kako dobna (od najmlađih osnovnoškolaca iz petog razreda Visokom, preko studenata i zrelih ljudi pa do umirovljenika s Hvara), tako i profesionalna. Na festival smo pozvali amatere (od osnovnoškolaca, studenata ili redovnice), ali i profesionalce: od netom završenih studenata (Antonija Šašo), mlađih ali afirmiranih glumaca (Robert Kurbaša), te zrelih stvaratelja (Senka Baruška) pa i glumačkih veterana (Dubravko Sidor).

Dramski, maštovito i potresno o posvećenom životu
Festival otvara jedna od najpoznatijih hrvatskih predstava koja već 47 godina priča priču o sv. Lovrincu mučeniku na čakavici u izvedbi Hvarskoga pučkog kazališta i režiji Marina Carića koji je to postavio kao brucoš u želji da pokaže da kazalište ne mora biti hladno i „elitističko“ nego da dobro kazalište može biti i pučko (dakle svima razumljivo) i kvalitetno i snažno i duhovno. Takva je predstava Prikazanje sv. Lovrinca mučenika koju srećom Hvarani održavaju na životu, putuju po svijetu i pokazuju je od Amerike do Pariza i natrag! Maštovito rješenje Marina Carića da nam priču o mučenicima, odigraju bijeli (kršćani) i crni (Rimljani) fratri razumiju u cijelom svijetu. Iako je tekst napisan u srednjem vijeku ova izvedba svakog potrese i kazališno i duhovno. Iako pripadaju amaterskom kazalištu, Hvarani su tom predstavom stvorili pravi fenomen. U ansamblu koji ima do dvadesetak glumaca (uključujući i djecu) promijenilo se nekoliko naraštaja tako da je samo Milan Lakoš (voditelj skupine) jedini koji od početka nastupa u svim predstavama ali u raznim ulogama! Iznimno nam je drago da će ta predstava na subama crkve Sv. Ante otvarajući festival proslaviti 250 izvedbu!
Uz Hvarane je velika ansambl predstava, pravi spektakl, i mjuzikl Život za život u izvedbi Ansambla Kolbe o životu poljskog svetca koji je dobrovoljno dao svoj život u koncentracijskom logoru da bi izbavio drugog zatočenika. Predstava je postavljena prvi put 2012., postala hit novog smjera mjuzikla u Hrvatskoj a sada će imati obnovu i premijeru u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu čime festival prvi put izlazi i u druge prostore.

Pročitaj više