Politički kolopleti – Piše: Benjamin Tolić

Nepouzdani barjaktari

Svi drhte nad pitanjem: Što će biti? A malo tko zna što je posrijedi.

U velikoj sam, dragi čitatelji, neprilici. Na početku, naime  tjedna, pišem što ćete čitati na kraju, naime tjedna! – Pa što? – reći ćete. – Tako si i dosad pisao. – Jest. I nije bilo osobito pametno ono što sam napisao. No nije, ako smijem tako reći, bilo ni posve ludo. Dobro, dobro, reći ćete, a što me sada muči? Kako – što?! Pa „svieta tiek bjegući“! On već neko vrijeme buči kao nikad dosad. Što god o toj buci reknem na početku tjedna, na kraju bi tjedna moglo odjeknuti u Hrvatskoj „premudro“, u Regiji „celomudreno“, u Heladi ὁλοσοφῶς. Riječju – kao da je rekao Vladimir Šeks.
Kako ne bih htio zaglibiti u neželjenu sličnost, ne ću proricati tko će koga maknuti iz Vlade, Orešković Karamarka i Petrova ili Karamarko Oreškovića, Petrova i sebe ili Petrov Karamarka, a možda i Oreškovića. Veselije bi bilo opisivati mudrost Milana Bandića, predsjednika političke stranke Bandić Milan 365, koji je u Hrvatskomu [državnom] saboru za pola godine od izbora u studenomu 2015. svojoj stranci priskrbio dvostruko više narodnih zastupnika nego na izborima (2+4). Mogle bi se pri tomu lijepo – dokumentirano i argumentirano – razmotriti i sve blagodati „preslagivanja“ državne vlasti, za koje se Bandić  javno zauzimao sve dok nije čuo da je to kazneno djelo na koje se dosad u Hrvatskoj pravosudno nasukao samo vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Šteta! Ideja je lijepa. Zagrebački ju je gradonačelnik vjerojatno potajno njegovao još od svoje visokoškolske mladosti, kada je u samoupravnom socijalizmu na Fakultetu političkih nauka studirao ONO i DSZ (općenarodna obrana i društvena samozaštita).
Šteta, velim, što je zloduh Kaznenoga zakona preplašio saborski sajam. Da nije, danas bi bilo puno veselije.  Gledali bismo krasan istočnjački pazar usred Europske unije. Ipak, nije sve propalo. Trgovina je neuništiva. Poput ideje. No ne ćemo gledati njezino utjelovljenje niti ćemo slušati šuštanje šuške. Do nas će dopirati samo medijska jeka brojeva.

Pročitaj više