Iz Talijina dvora

UZ DRUGU OBLJETNICU SMRTI

Karlovac se diči Georgijem Parom

 

Dani Georgija Para trebali su početi 8. svibnja, no zbog pandemije koronavirusa, Karlovac se svog uglednog sugrađanina prisjeća videoporukom. Poruku čita Miljenko Leš, a autorica teksta i videa je Sanja Hrnjak

 

Dani Georgija Para 2020. ovoga svibnja u uvjetima pandemije ne održavaju se na kazališnim daskama već objavom videozapisa i medijskim obraćanjem o tom intelektualcu koji je oblikovao fizionomiju hrvatskoga kazališta druge polovice XX. stoljeća. Priopćilo je to karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom u povodu druge godišnjice njegove smrti.
Na prvu godišnjicu, 2019., pokrenuta je manifestacija Dani Georgija Para u sjećanje na redatelja koji je režirao više od dvjesto predstava u Hrvatskoj i inozemstvu te na pedagoga i nositelja niza institucionalnih funkcija u kulturi.
Georgij Paro (Čačak, Srbija, 12. travnja 1934. – Zagreb, 3. svibnja 2018.) za Karlovac je vezan osnovnom školom i gimnazijom. Studij filozofije i anglistike diplomirao je na Filozofskome fakultetu (1961.) a kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti (1965.) u Zagrebu. Režirao je u Karlovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Osijeki i Rijeci, ali i u inozemstvu, osobito u SAD-u i Sloveniji. Pripadnik je postgavelijanskoga naraštaja redatelja i tzv. kartela (K. Spaić, B. Violić i D. Radojević). Režirao je dokumentarne filmove, televizijske i radiodrame. Objavio je knjige kazališnih zapisa Iz prakse (1981.), Made in USA (1990.), Theatralia disjecta (1995.), Razgovor s Miletićem (1999.) i Pospremanje (2010.).
Karlovačko kazalište Parov citat „Ne mjere se gradovi brojem kuća ni stanovnika, nego se diče svojom kulturom,“ iz knjige „Razgovor s Miletićem“, parafrazira u misao da se Karlovac diči Georgijom Parom, velikim hrvatskim intelektualcem i umjetnikom iz Karlovca.
Voditeljica Dramskog studija karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom Sanja Hrnjak u priopćenju navodi da je Paro svoju prvu režiju ostvario 1953. s Dramskim studijem u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu. Tu je 1957. režirao i svoju diplomsku predstavu, a upravo je i karlovačka premijera posljednjeg režijskog uratka “velikog Žorža” – predstava „Dobri čovjek Bažulek“ iz koprodukcije zagrebačkog kazališta KNAP i Zorin doma bilo posljednje pojavljivanje Georgija Para na kazališnim daskama.
„Georgij Paro bio je umjetnički genij. Ne samo kao redatelj, sveučilišni profesor i pisac, već i kao mislilac. Pisao je o kružnoj dramaturgijskoj formi, kao metafori čovjekovog trajanja pod zvijezdama. I stoga nije slučajno da je njegov kazališni krug završio baš u Karlovcu, na onoj istoj pozornici na kojoj je počeo. Posljednji kazališni aplauz doživio je nakon svoje zadnje premijere u Zorin domu. Bilo je to zaokruženje karlovačke priče Georgija Para“, navodi Sanja Hrnjak.
U uvjetima pandemije ovog se svibnja kazališni jezik mijenja u slikovni, manifestacija se nastavlja videozapisom s fragmentima iz programske publikacije pripremljene za Dane Georgija Para 2020.Poruka se može čuti na adresi: www.zorin-dom.hr

(culturenet.hr/hs)