KARTE NA STOL

 

Hrvatskoj demokratskoj zajednici, Andreju Plenkoviću, predsjedniku HDZ-a
Hoćete li odlučiti o isključenju iz stranke svih onih, koji su u Vašem mandatu upleteni u afere ili su pod istragom ili ćete početi od najnovije „afere vjetroelektrane“, iako u nju vjerojatno, prema ranijim pisanjima u medijima, nisu umiješani samo članovi jedne stranke. Hoćete li tražiti punu istinu o svima umiješanima i početi s isključenjima, jer netko mora početi s time, kako se ne bi nastavljalo i kako se ne bi vezalo uz stranku, što nanosi štetu svim članovima? A netko mora i u hrvatskom društvu početi upozoravati na nedopušteno ponašanje političara i državnih dužnosnika, službenika, jer je to otišlo predaleko, ispod svake moralne razine. Vjerujemo da Vi to ni u kojem slučaju ne odobravate i ne ćete dopustiti, nego biste mogli postati prvim predsjednikom Vlade koji želi stati na kraj korupciji i korištenju državne funkcije i državnih dobara u privatne svrhe, odnosno zloporabi i kriminalu. Hoćete li uistinu donijeti takvu odluku i poručiti svima koji misle da je to samo privid te privremeno, da ćete biti sustavni i odgovorni? To bi mogla biti prekretnica i pravi put, a ne osnivanje novih stranaka ili pokreta, ili premještanje ljudi, nakon čega se svi počinju ponašati isto kao oni na koje pokazuju prstom? I toga smo već previše vidjeli i nije rezultiralo ničim! A po ponašanju većine tih ljudi u aferama vidi se da im nije niti neugodno, niti misle da bi se koga trebali bojati, kao da su iznad zakona! Kamo je nestala svaka etika iz hrvatske politike, možda i iz hrvatskoga društva općenito? Što ćete učiniti i što možete učiniti u predizborno vrijeme? Hoćete li imati odlučnosti i hrabrosti napraviti kirurški rez? Jer jasno je da takvo ponašanje nije počelo s Vašom Vladom, ali su događaji eskalirali pred izbore, a bilo ih je previše? Stječe se dojam da se pojedini dužnosnici organiziraju u skladu sa svojim interesima, no svi oni pretendiraju na državnu imovinu i novac. I ugled. Hoćete li se ograditi od takvoga ponašanja, bez obzira na posljedice?

Uredu Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskom saboru, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu obrane RH, Ministarstvu vanjskih poslova RH, VSOA-i, SOA-i, političkim strankama, javnosti
Jeste li znali da je prvi hrvatski predsjednik dr. sc. Franjo Tuđman, kojemu ovih dana aktualni predsjednik ni protokolarno nije htio otići na grob, donio i Odluku o Državnom protokolu Republike Hrvatske, a koji je utemeljen kao zajednička stručna služba predsjednika Republike Hrvatske, Sabora Republike i Vlade Republike Hrvatske, koja, prema ustanovljenom redu običaja i pravilima ceremonijala, obavlja stručne, organizatorske i tehničke poslove protokola i ceremonijala za potrebe predsjednika Republike, Sabora, Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane i drugih odgovarajućih tijela državne vlasti i državne uprave, te poslove i programe za posebne svečane i druge prigode od značenja za Republiku Hrvatsku, poslove koji se odnose na ostvarivanje prava predstavnika drugih država i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, kao i druge odgovarajuće protokolarne poslove i programe.
Za obavljanje poslova iz članka 1. te Odluke: „ustrojavaju se odjeli, kao unutarnje ustrojstvene jedinice Državnog protokola pri: Uredu predsjednika Republike, Saboru, Vladi, Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu obrane”.
Odlukom je točno propisana odgovornost ministarstava i njihovih odjela, te tko kome odgovara u skladu s Državnim protokolom.
Odluka je donesena u Zagrebu, 14. ožujka 1994., PA4-27/1-1, NN 25/1994. i potpisao ju je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
Je li navedena Odluka poništena ili zamijenjena nekom drugom odlukom o državnom protokolu Republike Hrvatske? Jer ako nije, tko je odgovoran za očito nepostupanje i nepridržavanje, kao u slučaju nedavnih obraćanja časnicima Hrvatske vojske, Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je skup kojemu su nazočili zapovjednici i časnici Hrvatske vojske pozdravio riječima: „Gospođe i gospođo…“
Ako postoji Državni protokol, kako ga bilo tko može ignorirati i izbjeći i što je s odjelima navedenih ministarstava? Tko će postaviti to pitanje i dovesti stvari u red, jer ovo je sramoćenje države! I ako postoji Državni protokol, onda o njemu trebaju brinuti svi navedeni i nitko ih/ga ne smije ignorirati! Tako bi se, karikiramo, moglo dogoditi da neki predsjednik neke države koja se ne drži protokola dođe na pozornicu i počne vrijeđati i psovati, ili pjevati, ili… karikiramo, ali netko mora biti siguran da se takvo što ne će dogoditi! Kako se stvari razvijaju, mi nismo sigurni!

Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture RH, hrvatskim medijima
Pripadnici hrvatske većine u kulturi vjerojatno imaju nagomilane frustracije tijekom svih ovih godina postojanja hrvatske države u kojima se manjinske srpske Novosti financiraju s deset puta više novaca. Uvijek se to obrazlaže kako se financiraju iz fondova za manjine, odnosno financira ih Srpsko narodno vijeće, tako da sebi ostave samo milijun kuna, a Novostima daju 3,6 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna da bi pisali protiv svega što je hrvatsko ili u njihovu slučaju većinsko. A oni se zasluženo nagrađuju, jer za njih sada piše i Đorđe Ličina, čovjek kojega se prikazuje kao bivšeg novinara Vjesnika, svjetskog putnika, putopisca, autora nekoliko knjiga… Piše da je boravio na svim kontinentima, u više od sedamdeset država svijeta. I da se proslavio pisanjem kriminalističkih romana, mahom o četničkoj i ustaškoj emigraciji. I još nekoliko rečenica kao da je James James Ličina ili čitajte u prijevodu: Đorđe Đorđe Ličina. Znate ono: „Živio u prašumama Amazone; družio se s kopačima opala u Australiji; lovio krokodile u Africi, tragao za vodom u pustinjskom pijesku Atacame; lunjao toplim južnim morima i egzotičnom postojbinom legendarnog kapetana Kuke… I danas živi gdje stigne, a najčešće u Istri.“
Sada Đorđe Ličina piše Stogodnjak: 29.5.-5.6.1920. te se prisjeća gradnje pruge Beograd-Sarajevo-Split, te u podnaslovu naglašava: „Gradnja bi, kako se navodi, trajala pet godina, a troškovi bi iznosili oko milijardu franaka. Materijal za gradnju već je osiguran i nalazi se u Americi.“ U konzorciju graditelja najviše je zastupljen engleski kapital, piše Ličina. Onda prelazi na neobičnu svađu koja se preko novina začela između dvojice banijskih Srba: Đure Dragišića i Vase Mrkobrade. Đuro bio ratar, imao mlin…
Vjerujemo da pisac te kronike prima izvrstan honorar i oživljava tu atmosferu… dok se većinske publikacije gase, jer ne mogu spojiti kraj s krajem. Tko nam je kriv kad nismo kadri ni jednog krokodila uloviti i napraviti si postole?