KARTE NA STOL

 

Povjesničarima, političarima, hrvatskoj javnosti
Zar se, usprkos svim spoznajama i povijesnim činjenicama te literaturi, ne može tzv. ustanak u Srbu okarakterizirati kao događaj koji to nije bio, jer se proganjalo Hrvate i stradalo je puno civilnih žrtava pa i djece. Navodni oružani ustanak počeo je 27. srpnja 1941. protiv države i vlasti NDH na području: Srba, Lapca, Drvara i Bosanskog Grahova tj. Like i Zapadne Bosne.
No, od tada su se skrivala ubojstva tisuća nevinih Hrvata i ubijenih na najokrutnije načine; skrivali su se podatci o srušenim i zapaljenim katoličkim crkvama. Potpuno su uništene i ugašene župe: Boričevac, Bunić, Udbina, Palanka, Rudopolje i Gračac, Korenica… a Hrvatski sabor i Vlada RH s tadašnjim predsjednikom Ivom Sanaderom financirali su obnovu spomenika u Srbu milijunskim iznosom.
Zaista, kada će se prestati financirati obilježavanje počinjenja zločina nad Hrvatima, ali takvih monstruoznih da je teško vjerovati, kao što je bilo pečenje ljudi na ražnju, kao u Vagancu? Takva mjesta su po drugi put stradala u agresiji na Hrvatsku – Domovinskom ratu, kada je katolička crkva u Vagancu po drugi put srušena, a u blizini te crkve nalazi se masovna grobnica s oko 50 žrtava? Postoje povijesni zapisi i dokazi o ubojstvu stanovnika tih župa, koji se mogu provjeriti. Ako ni to nije dovoljno, neka se zatraže nova povijesna istraživanja, koja će sve objektivno rekonstruirati. Većina živućih stanovnika Like zna puno o tim događajima, još se mogu snimiti i svjedočanstva.
Molimo Vas, hoćete li prestati dopuštati slavljenje antifašizma i tzv. ustanka na mjestu umorstava i zapravo fašističkoga divljanja? Zar onima koji bi se trebali sramiti zbog povezanosti s tim zločinima treba davati hrvatski novac za slavljenje „krvavoga pira“? Apsurdno? Iz neznanja ili smišljeno?

Vladi Republike Hrvatske – Ministarstvu obrane RH, Ministarstvu financija RH
Hoće li Hrvatska nabaviti višenamjenske borbene avione od Francuske: njihove Dassault Rafale, za koje se smatra da su izvrsni?

 

Hrvatskoj javnosti i medijima
Što je zapravo Davor Ivo Stier krivo rekao o ćirilici, njegova je izjava sasvim korektna i mudra, jer smatra da ne smije biti politizirana, niti instrumentom velikosrpske politike? Ne razumijemo zašto ga napadaju s lijeve i desne strane? Što bi ozbiljan čovjek trebao reći a da to ne bude politizirano? Zato Stier i želi da se odrede svi akteri u hrvatskoj politici, kako ne bi bilo nikakvih zloporaba. Moraju li pojedini novinari od svake pristojne izjave pokušati napraviti skandal? Ponekad se baš ne može!

 

Kazalištu Histrion
Predstavu Mačak u vreći prema Feydeau i u režiji Damira Lončara, odigrali ste uz ozbiljne i stroge mjere sigurnosti protiv korona virusa: publika je prije dolaska trebala izmjeriti temperaturu i zamoljeni su da ne dolaze ako je viša od 37, 2; gledatelj koji je boravio u inozemstvu a nije u samoizolaciji trebao je imati PCR test ne stariji od 48 sati; zamoljeni su da ne dolaze oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili koji imaju bilo koji simptom; publika je trebala doći ranije 30-60 minuta da se ne bi stvarale gužve i sjediti odvojeno… bilo je dezinfekcijskih punktova…
Zapravo, zvuči dobro i vjerojatno su i gledatelji zadovoljni i sigurni. Je li bilo skupo i zahtjevno ili se može organizirati bez velikih poteškoća, samo se treba najaviti i naviknuti?