HUMOR

VLADO ŠIMENC
VIJESTI

 

 

ZAGREB

U olujnom kišnom nevremenu muškarci su MIRNO promatrali kako MIRNA, kći vrhovnog suca i odvjetnice spašava iz do krova potopljena auta invalida bez noge. Da slučaj dopadne njenu ocu sucu, MIRNE promatrače ne bi spasila od kazne ni MIRNINA majka – odvjetnica!

. . .

Junačko podizanje brane – ustave, čime su trnjanski momci pustili vodu iz preplavljene kanalizacijske mreže u Savu, što je ingerencija inertnih HRVATSKIH VODA, ocijenjeno je i bude sankcionirano kao – PROTU-USTAVNO!

. . .

Poslije nedavnog potresa, stradalnici koji ostaše bez domova postaše BESPRIZORNI, a oni koji ostaše samo bez razlupanih prozora, postaše tek BESPROZORNI.

. . .

U povodu ne znamo kojeg svečanog prikazivanja i svečane dodjele nagrade sada već kultnom filmu DNEVNIK DIJANE BUDISAVLJEVIĆ, o heroini koja je iz ustaškog logora Jasenovac spasila mnoštvo ondje zatočene srpske djece, retoričko je pitanje, je li legendarna humanitarka pri ulasku u logor i pri izlasku pozdravljala stražare na porti sa ZA DOM SPREMNI! ili sa SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!?

. . .

na sjednicama Sabora
Zastupnica ustrajno odbija staviti maskicu
Oglušuje se na opomenu i savjet
Tvrdi da ju štiti
Zastupnički imunitet!

SLIKA PRVA
Otišao je nekamo u svoj paralelni svemir, kontroverzni, nagli i hiroviti kiropraktičar, neki vele HIROPRAKTIČAR, znan po specifičnom zahvatu, tkz. centriranju, po nekima samozvani dr. Ante Pavlović. Premda je svoj ANTIN HRAM ZDRAVLJA pristojno dislocirao od obližnjeg Donjeg Dragonošca i nešto daljeg Gornjeg Dragonošca, nekima je zasmetalo okupljanje pacijenata, a drugima Antina motorola za zapovjednu komunikaciju koja se do prvih seoskih kuća jedva čula.
Metodom zimskog kupanja na otvorenom i mene je potaknuo da ustrajem u zdravom kontaktu s prirodom.
Da je gdjekad imao debelih razloga za ljutnju i osvetu nakon počinjene štete od junačkih seoskih hahara i poškodljivaca, pri čemu bi štetnici izvukli deblji kraj, i osobno posvjedočih jednog jesenskog poslijepodneva. Zaustavih svoj bicoš pred širokim ulazom u Antin hram, pod redom jarbola na kojima ustajali povjetarac njihaše izblijedjele zastave svih mogućih zemalja. Dolje ispod ceste ljeskalo se u šljunku iskopano jezerce, bazenske površine, za zimsko kupanje Antinih pacijenata. Kadli uza me protutnji uzanom cesticom traktor s cisternom za pražnjenje septičkih jama, pun bućkajućeg sadržaja. Zamakne lijevo gore u šumarak i kroz debelo naborano crijevo poče izlijevati svoj smrdljivi sadržaj ravno u uzani potočić, koji stotinjak metara niže utječe u protočno jezerce za zimsko čeličenje Antinih pacijenata.

SLIKA DRUGA
Već nekoliko posebno studenih zimskih jutara mimoilazim se pred našom samoposluživaonicom s pristalim sjedokosim i sjedobradim pilcem piva iz gotovo zaleđene boce obvijene pocrvenjelim prstima. Mic po mic, u meni se probudi znatiželja, pa jednog još studenijeg jutra ne izdržah, već priupitah zagonetna pilca, po kojemu je jutarnje zubato sunce trusilo inje s krošnji:
– Prijatelj, zar vam nije hladno piti ovo ledeno pivo po toj hladnoći?!
– Nije to ništa – otpovrne zamišljeno zagledan nekamo u nedokučivo – ništa prema onome kad smo plivali preko Kupe i pola se naših utopilo u hladnoj vodi! ovo pijem njima u spomen!
Kamo sreće da je njegova postrojba prošla zimski dril kupanja na otvorenom dobrog i naglog pokojnika Ante. Ali s naoružanim ekološkim stražarom uz Antino terapeutsko jezerce.

Vlado ŠIMENC

 

 

USTAVOM PO BONTONU
Bravo! Konstituirali smo ovih dana i novu momčad Sabora. A glede predsjednika, samo s jednim suzdržanim glasom izabran je gospodin Jandroković. I tako postao i ostao naš prvi predsjednik u povijesti Sabora koji je obranio sve šuteve oporbenjaka, nesposobnjaka. A kad nam je Jandro toliko skroman, pa se i ne hvali svojom sportskom obitelji, onda spominjem da mu je otac bio nenadmašni golman nekad slavne ekipe bjelovarskih rukometaša, dok mu je i stric uspješno razigravao po lijevoj strani terena. Totalni slom struja i struktura na hrvatskoj ljevici. Otpala im je čak i prigoda da ponovno ponešto zabrundaju na očite uspjehe našeg Plenkija. Ovaj ih je razoružao svojom prvorazrednom misijom na raznim europskim klupama i donio nam keš od 22 milijarde. Na ponos nas desničara sada se i bivša Predsjednica uspela na sam vrh Olimpijskog odbora. A Zokija nastoje izvući iz neugoda Arseni, Baukovi i njemu slični nudeći recept da ubuduće obveze pri raznim inauguracijama valja rješavati promjenom ustava. Kaj god, što li ustavne odredbe i promjene imaju s najobičnijom pristojnošću i dobrim odgojem? Niti se ustav mijenja bon-tonom, niti se bon-ton mijenja ustavom.

Marijan URLI RINO

 

 

 

PLANKY, VINER, TAKES IT ALL

Gari Bere preko mora
Titanik-Restart je fora.
Dim se vije, led se smije,
u salonu družba pije.

Ankete mu obraz šire,
već se slavi, sag prostire.
Vladu kroji, govor sprema,
za kormilom nikog nema.

Kad su već na torti bili
udarac su osjetili.
Brodolom se teški zbio,
u zli jezik udario.

Ljevica se nakrivila,
tlo pod nogam’ izgubila,
Restart flotu remont čeka,
ma Partiji nema lijeka.

Laprdala sva se skriše,
Bere tešku suzu briše,
na santi je leda gol,
Planky, viner, takes it all.

Nikola CROATA

 

Mijenjaju se pravila šaha. Pored konja na šahovnici viđeni su i – volovi

Zvonimir Balog