PREMIJERA NA 71. DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Držićeva baština

 

Komedija “Grižula” Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec premijerno je izvedena 20. kolovoza, u parku Gradac, kao posljednji dramski naslov na 71. Dubrovačkim ljetnim igram

 

Držićeva “Grižula” je komedija, s igrom zaljubljenih parova koji se traže u začaranom krugu, nalik onoj iz Shakespeareova “Sna ljetne noći” i dijelom pripada pastoralnoj tradiciji.
Držićeva je moralna pouka i opomena – kad obični ljudi prijeđu granice koje su im kao ljudima određene i dođu u dodir s nadnaravnim vilinskim svijetom, postaju komične žrtve nemira i nesporazuma. Ta vječita ljudska potraga za ljubavlju u novom čitanju Saše Božića i Petre Hrašćanec dijelom je studija lokalnog mentaliteta te su kroz nju protkani motivi dubrovačkih narodnih napjeva, pjesama i plesova.
“Činilo nam se zanimljivim istražiti taj etnološki podtekst ‘Grižule’ i dubrovačkog kraja uopće. Scenski je jezik uronjen u folklorno ruho, no ne kako bismo kreirali razglednicu Dubrovnika, nego kako bismo istražili koje atavističke, paganske i nesvjesne geste skrivamo u sebi. Što je uopće folklor i baština nama danas? Je li to neki strani, zaboravljeni jezik ili još uvijek postoji u nama, izvan matrice reprezentacijske forme folklora danas”, rekli su o predstavi Božić i Hrašćanec.
Njihov koncept aktivira prostor “Grižule” kao “prostor zarobljenosti” – on ne pruža utočište onima koji teže za skladom, čistoćom i ljepotom, nego postaje mjesto nespokoja i opreza: vile se boje Kupida, Plakir se boji vila, Gruba se boji da će baš tu izgubiti Dragića, Dragić u tom prostoru gubi sebe, Omakala bježeći od jednoga zla upada u drugo, Grižula biva ismijan i zasužnjen.
Posebnost projekta je i u tome što osim značajnih imena hrvatskog kazališta u njemu sudjeluju studenti glume završnih godina Akademije dramske umjetnosti, koji su prošli kroz proces radionica i audicija i kroz rad s glumcima i redateljima vježbali svladavanje jezika Držićevih djela te se tako upoznali sa širom slikom dubrovačke starije književnosti.
Festivalski dramski ansambl čine Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Kristijan Petelin i Leon Dubroja, Anica Kontić i Iva Jerković, Branimir Vidić te Perica Martinović, Boris Barukčić, Lucija Alfier, Viktorija Bubalo, Danijela Evđenić, Lana Meniga i Dea Presečki.
Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija-Kirigin, autor glazbe je Nenad Sinkauz, svjetlo je oblikovao Martin Šatović, a asistentica kostimografije je Ana Mikulić. Jezični savjetnik za dubrovački govor glumcima je bio Maro Martinović.
“Grižula” je dio projekta Future Epics sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, uz potporu Ministarstva kulture RH.

(culturenet/hs)