ZAVRŠENO 66. SPLITSKO LJETO

Francuzica i Lombardijci

 

Na svečanosti zatvaranja 66. splitskoga ljeta uručene su festivalske nagrade Judita

 

Za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je Juditu  (glavnog medijskog pokrovitelja Splitskog ljeta Slobodna Dalmacija) dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere Lombardijci Opere HNK Split. Juditu za dramski program dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka u produkciji Drame HNK Split, u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.
Iz obrazloženja izdvajamo: Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri glazbenog programa Splitskog ljeta u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja, i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, jednoglasno je odlučio dodijeliti hrvatskom dirigentu i šefu – dirigentu HNK Split, Ivi Lipanoviću za ravnanje operom Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.
Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera Lombardijci u prvom križarskom pohodu, u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput: 1994. u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića. Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto. Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta, istaknuto je u obrazloženju.
Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Francuzica Ilije Zovka u produkciji festivala i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić-Šiškov i Trpimira Jurkića.
Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su ovom predstavom počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu. Francuzica nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, osamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnevnice, među ostalim stoji u obrazloženju povjerenstva.

(slj.hr/hs)