27. FESTIVAL GLUMCA

Najbolje hrvatske predstave

Festival glumca koji se trebao održati u svibnju, no koji je odgođen zbog koronakrize, održat će se, sukladno zahtjevnim epidemiološkim uvjetima, od 5. do 13. rujna u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i umjetničke organizacije ASSEOUR Vinkovci

Ovogodišnji Festival glumca održat će se u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije, a grad domaćin je Vukovar. Na repertoaru će se naći četrnaest kazališnih predstava iz prošlogodišnje nacionalne kazališne produkcije koje je za ovu prigodu izabrao izbornik 27. Festivala glumca, glumac Nedim Prohić, član Zagrebačkog kazališta Komedija. Domaćin festivala je umirovljeni glumac i ravnatelj Zagrebačkog kazališta Komedija, Niko Pavlović.
Publika će imati mogućnost pogledati u Vukovaru: 5. rujna predstavu Dekorater Donalda Churchilla u režiji Nine Kleflin (Kazalište Lectirum, Zagreb), 8. rujna Tri sestre A. P. Čehova, autorski projekt Bobe Jelčića (HNK Zagreb), 9. rujna (Dis)funkcija glave Branislava Dimitrova, u režiji Ivana L. Leme (Scena Gorica) a Galebom (Čehov), predstavit će se 11. rujna Akademija za umjetnost i kulturu Osijek.
Vinkovačkoj publici su ponuđene: 6. rujna Štajga Ivane Šojat u režiji Jasmina Novljakovića (GK Joza Ivakić Vinkovci), 10. rujna Ja od jutra nisam stao Une Vizek, u režiji Nane Šoljev (SK Kerempuh), 10. rujna Čini barona Tamburlana, u režiji Krešimira Dolenčića (HNK Varaždin), 12. rujna Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre (HNK Split).
U Županji će 6. rujna publika moći vidjeti FLEX, autorski projekt u režiji Ivana Penovića (KunsTeatar & UO Punctum, Zagreb), 10. rujna Gogoljevu Kabanicu u režiji Vinka Radovčića (HNK Zadar), 11. rujna Ako kažeš gotov si Dine Vukelić u režiji K. Dolenčića (Žar ptica), 12. rujna Suton Iva Vojnovića u režiji Ivice Boban (Kazalište Marina Držića Dubrovnik).
U Otok stižu 7. rujna Cabaret preko veze (tekst i režija Ivan L. Lemo, K Moruzgva i SK Kerempuh), 8. rujna Huligan Marine Pjenović i Matije Šakoranje u režiji Paška Vukasovića (Mala scena Zagreb), Domaši tekst i režija Ane Marije Veselčić (GK Split i UA Split), a u Ilok Huligan 7. rujna, 8. rujna Cabaret preko veze te Priče iz New Yorka Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu 12. rujna. Ocjenjivački sud odabrat će najbolja postignuća te nagrade dodijeliti u Vukovaru, 13. rujna.

Uz zanimljiv i bogat kazališni program ističemo i okrugli stol “Profesionalna kazališta u gradovima koja nisu regionalna kazališta” koji će se održati 7. rujna u organizaciji vinkovačkoga GK “Joza Ivakić”.

(hs)