KARTE NA STOL

 

DORH-u, Ministarstvu pravosuđa RH, VSOA-i, MUP-u, hrvatskoj javnosti i medijima
Zašto nikada nitko nije kažnjen za ubojstvo Gordana Lederera, a za njegovo ubojstvo i to kao za obično ubojstvo, najprije su optužili Milana Zorića, snajperista? Iako se radi o ratnom zločinu koji krši međunarodne konvecije – pucanje u nenaoružanog snimatelja. No, Vojni je sud u Zagrebu primjenom Zakona o općem oprostu obustavio postupak, i vjerojatno zbog toga je taj ratni zločin koji krši Međunarodne konvencije bio okarakteriziran kao obično ubojstvo? Jer kako to drukčije tumačiti? Obitelj je tražila uvid u spis i bila zgrožena sramotno diletantskim vođenjem postupka. Jeste li ikada uzimali u obzir izjavu pukovnika KOS-a Kelečevića, koji je rekao da je Gordan Lederer bio na njihovu popisu za ubojstvo. Kao i ostali ratni snimatelji, kod kojih se vidjelo da se ciljalo baš njih, iako nisu imali oružje. I to nismo procesuirali kako treba. Što se uopće može pitati i što se može učiniti, tko želi kazniti zločince za ratni zločin?

 

Ministarstvu obrane, ministru Banožiću
Hoćete li Vi stati na kraj tobože popravljenim helikopterima i zrakoplovima, koji se vraćaju s remonta iz Rusije, a onda se ne mogu pomaknuti. Tako je i predsjedniku Milanoviću bio pripremljen jedan takav i ubrzo je pronađen zamjenski, no to se događa i s helikopterima i zrakoplovima, tako da i laici već mogu zaključiti, gotovo u pravilu. Hoćete li uvesti red i sigurnost?

 

Vladi Republike Hrvatske, hrvatskoj javnosti i medijima, političarima i gradonačelnicima
Obnova broda Galeb obnavlja se i novcem iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ i to u okviru „Turističke valorizacije reprezentativne riječke industrijske baštine“. Brod će po uređenju imati kulturnu namjenu, stalni muzejski postav, povremene izložbe, kino i kreativne radionice, kao i komercijalnu namjenu i ugostiteljski dio će se davati u koncesiju. Ono što se pitamo jest ideološki dio, obnova broda čovjeka koji je napravio i puno zla i koji je bio jednim od simbola komunističkog sustava pa i mentalnog sklopa, što se svakako odnosi i na određenu vrstu kulture u to doba. No, Brod Galeb je temeljem rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske još godine 2006. proglašen kulturnim dobrom. Muzej će imati i fundus pa će se moći razgledati i taj dio građe, kao npr. Titov i Jovankin apartman, fotografije, itd. Sigurno se taj novac mogao utrošiti i na neke druge projekte pa i drukčiju industrijsku baštinu. No, kome postaviti to pitanje, jer ono nije samo za gradonačelnika Rijeke i njegove vijećnike? Očito postoji konsenzus i očito da se, bez obzira na sva grobišta koja se otkrivaju ili ona koja se još skrivaju, ni u hrvatskom društvu i kulturi ne razvija kritički odmak od takvog režima i onoga što je imao za posljedicu? A taj par koji je vladao ponašao se poput kraljevskog, nimalo skromno, nimalo u skladu sa životom radnika o kojemu su toliko bajali…