7. ZRIN FESTIVAL PO RANJENOJ BANOVINI

Glazbenici otkrivaju zaboravljene bisere hrvatske povijesti

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovogodišnjom festivalskom sezonom obilježava petnaest godina djelovanja na području Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije. Prošle su godine među prvima pokrenuli kulturna događanja u Hrvatskoj nakon zatvaranja, a ove godine, unatoč epidemiji i potresu, najavljuju bogat glazbeni i multimedijalni kulturni program tijekom 7. Zrin Festivala i 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae  koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, kao i Festivala drvenih kapela Sancta Barbara i novog glazbenog festivala Like Lika.

7. Zrin Festival održava se od 29. svibnja do 6. lipnja. Kreće sa Zrina, rodnog mjesta Nikole Šubića Zrinskog, gdje su 29. svibnja nastupili Zagrebački solisti. Uz njih, na festivalu su gostovali Hrvatski barokni orkestar (Hrvatska Kostajnica, 31. svibnja); Musica Viva (Gornji Viduševac, 1. lipnja; gudački orkestar Acoustic Project Strings (Petrinja, 3. lipnja).

Na blagdan svetog Kvirina i Dan Grada Siska (4. lipnja) na brodu Biokovo na Kupi (na sisačkoj šetnici) nastupit će jedan od najaktivnijih sastava na našoj jazz sceni – sekstet B’sFUNstellation, na koncertu posvećenom Damiru Kukuruzoviću, čiji je prerani odlazak teško pogodio Siščane, ali i cijelu hrvatsku jazz scenu.

U subotu, 5. lipnja festival poziva na cjelodnevni posjet kulturnom Topuskom, programom poetskih radionica i književnog poslijepodneva koji će od 10 do 19 sati održati povodom Godine čitanja pjesnici Darija Žilić i Marijan Grakalić te Krešimir Regan i Hrvoje Kekez koji će predstaviti knjigu Zrin, Srednjovjekovno sijelo knezova Babonića i Zrinskih. Atraktivna multimedijalna večer očekuje nas u Draškovićevim podrumima, špilji u Nikolinom brdu u centru Topuskog, gdje će se publici predstaviti multimedijalni umjetnik Filip Merčep na marimbi i vibrafonu, uz vizuale i elektroniku.

Zadnji dan 7. Zrin Festivala počet će jutarnjom Misom zahvalnicom i koncertom Akademskog muškog zbora FER-a pod ravnanjem Jospa Degl’Ivellija u Bazilici sv. Kvirina u Sisku u 11 sati. Festival završava koncertom ansambla Chiaro Scuro (Josipa Bilić sopran, Silvio Richter i Ivan Jakšeković violine, Hiwote Tadesse viola, Lea Sušanj Lujo violončelo i Katarina Javora, čembalo), u prelijepoj dvorani Frana Krste Frankopana u Starom Gradu Ozlju u 20 sati koncertnim programom “Biblijska priča” kojim će obilježiti 500. obljetnicu pokretanja prvog prijevoda Biblije na hrvatski jezik.

Veći dio festivalskog programa može se pratiti uživo na festivalskim web stranicama (www.zrin-festival.com) i putem društvenih mreža, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Nastavak festivalske sezone HUAOS 2021.

Nakon kratke stanke, festivalska sezona Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae nastavlja  program 15. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae od 11. do 20. lipnja. Koncertirat će se na orguljama u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Voloderu (gdje je povijesni instrument!) i u Sisku gdje će se praizvesti skladba jednog od prvaka suvremene hrvatske glazbe – Borisa Papandopula. Međunarodnu dimenziju ovog festivala ove će godine realizirati  koncertima sjajnih međunarodnih glazbenika koje će pred publikom uživo prenijeti u crkvama u Sisku i Petrinji. U Sisku će, u crkvi sv. Marije kraljice mira, publika slušati koncert Deborah Hödtke s orgulja Katedrale u Eichstättu (Njemačka), a u crkvi sv. Lovre u Petrinji,  koncert ponajboljeg austrijskog orguljaša Johannesa Zeinlera iz Jesuitenkirche u Beču.

Ubrzo zatim počinje i Festival drvenih kapela Sancta Barbara od 27. lipnja do 7. srpnja u Turopolju, Pokuplju i Moslavini. Prostore prelijepih drvenih kapela u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Donjoj Gračenici, Cerju Letovaničkom i Brestu Pokupskom uglazbit će sjajni ansambli Cappella Lignum, Ars Longa, Camerata Garestin, Cappella Aurisi, duo Tamara Coha Mandič, flauta i Diana Grubišić Ćiković, harfa. Iskorak ovogodišnjeg programa je koncert Martina Kutnara na električnoj harmonici (3. srpnja) ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

Festivalsku sezonu zaključit ćemo novim Festivalom suvremene i ozbiljne glazbe Like Lika koji ćemo u suradnji s POU Gospić od 1. do 8. kolovoza održati u Brinju (Acoust Project, 1. kolovoza) Karlobagu (Filip Merčep, 2. kolovoza), Plitvičkim jezerima, odnosno u drvenoj kapeli u Smoljancu (Ansambl Early Delight, 7. kolovoza) i katedrali u Gospiću (trio Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa, i Alen Kopunović Legetin, 8. kolovoza).

Producentica festivala:
Valentina BADANJAK PINTARIĆ