ZADARSKA KULTURA – Od Bolera od Camusa

Zadarsko kazališno ljeto otvoreno je premijerom „Bolera“ Mauricea Ravela, u izvedbi Zadarskoga plesnog ansambla i režiji Sanje Petrovski, 28. lipnja 2021.

Plesna predstava “Bolero” izvedena je u lapidariju Narodnog muzeja Zadar a time je Zadarski plesni ansambl obilježio 30. godišnjicu rada.

“Bolero” smo odabrali baš u ova kaotična i depresivna vremena kao jedan izraz radosti, ljubavi i životne energije. Posvećujemo ga publici, jer su upravo oni ono što nam je nedostajalo u posljednjih godinu i pol dana. Sve što radimo, na kraju radimo za publiku. U predstavi sudjeluje šesnaest  plesača od kojih svaki izvodi svoj mali bolero koji će se spojiti u zajedničku plesnu sliku. Jedna od plesačica je solistica Patricija Gospić, pravi zadarski plesni ‘proizvod’,” najavila je redateljica Petrovski.

Plesačica Natali Perić dodala je kako o veličini tog velikog djela govori činjenica da svakih deset minuta netko negdje u svijetu sluša “Bolero”. A s obzirom na to da traje 17 minuta, to znači da stalno svira na nekom dijelu planeta.

Druga premijera izvedena je 1. srpnja u HNK Zadar, u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar. Riječ je o dramskom djelu “Slučaj Mersault”, nastalu prema romanu Alberta Camusa „Stranac“ u režiji Vinka Radovčića. U predstavi dlume Konstantin Haag, Pavle Matuško, Kim Končar, Lucija Alfier, Luka Čerjan, Marko Kasalo i Matija Grabić.

“Otvaramo zanimljivo pitanje ljudske slobode koje je danas aktualno više nego ikad. Svaka Camusova riječ ili rečenica je ‘otok’ za sebe, pa smo iz tog razloga imali zaista neiscrpan izvor koji je nadahnuo cijeli autorski tim. Nakon Karakaševa ‘Snajpera’ i Gogoljeve ‘Kabanice’, ova predstava je kruna suradnje Drame Plus i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zadru, rekao je redatelj Radovčić.

Osim dvije premijere, posjetitelje do 30. srpnja očekuje osam dramskih predstava te tri koncerta u sklopu Jazz&Blues Festivala. (culturenet.hr/hs)