NAJAVA S OPATOVINE

36. Zagrebačko histrionsko ljeto

Histrionsko ljeto 7. srpnja u 21 sat otvara predstava Evropa za nas ima štrik

Tekst Miroslava Krleže dramturški je obradio Zlatko Vitez, koji je također i redatelj i scenograf te izvođač glazbe Zvonkom Presečkim. Halucinantni galgenkabaret Evropa za nas ima štrik još je jedan od pokušaja da se kajkavski jezik pretočen u Balade Petrice Kerempuha M. Krleže oživi na histrionskoj pozornici. Predstava je dobila glavnu nagradu XIV. Gumbekovih dana iz čijeg obrazloženja izdvajamo: “Zlatko Vitez zadivljujuće potresno i snažno, nježno i strastveno govori, glumi, pjeva i svira na dva instrumenta najzahtjevnije stihove i tekstove skladno i inteligentno, pokazujući i nevjerojatno i nepogrješivo pamćenje i glumačku i govornu preciznost. Ovom predstavom Z. Vitez doseže vrhunac glumačke umjetnosti i vrhunac bavljenja Krležom, Hrvatskom i Europom.”

Druga predstava na Opatovini je Stoka sitnog zuba od 8. srpnja (pretpremijera) do 14. kolovoza u 21 sat te od 17. kolovoza do 4. rujna u 20 sati. Premijera je 10. srpnja. Autorski tim čine: Nino Škrabe, redatelj Zoran Mužić, kostimografkinja Elvira Ulip, scenograf Enes Hodžić. Glume Damir Lončar, Davor Svedružić, Sanja Marin, Ognjen Milovanović, Tomislav Martić, Lara Nekić, Vanda Winter, Zlatko Ožbolt, Borna Galinović.

Junaci Stoke sitnog zuba ljudi su koji nas okružuju, ali ih autor suptilno stavlja pod svoje ironijsko, groteskno i parodijsko povećalo. Priča je to o malograđanskoj, prigradskoj hrvatskoj sredini. Stoka sitnog zuba obiluje neobičnim zapletima i raspletima, ljubavnim spletkama i kriminalnim radnjama, prožimanjem gradskog i seoskog mentaliteta, šokantnim obratima i zamjenama identiteta. Predstava ne propušta nijedan mogući satirički ubod prema aktualnoj hrvatskoj situaciji i svakidašnjim problemima (korupcija, nepotizam, pronevjere, prijevare, mediji, prepucavanja, Europa…).

(hs)