KARTE NA STOL – br. 1342

 

Hrvatskom saboru – Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, svim zastupnicima, hrvatskim političarima i javnosti

Jedina tema dnevnog reda dana 13. listopada bila je: „nezakonito zaprečivanje državne granice“.

Zastupnik u Odboru dr. sc. Zlatko Hasanbegović burno je reagirao na prejudiciranje pokrenutih nalaza redarstvenih tijela te u konačnici DORH-a, u slučaju navodne pretjerane uporabe sile, za što su, na osnovi video snimke, optuženi pripadnici hrvatske specijalne policije koja čuva granice.

Zastupnik Hasanbegović izvrsno je analizirao na osnovi poznatih mu pojedinosti i rekao kako bi trebalo utvrditi i tko su snimatelji koji su snimku pustili, te kako migranti nisu usporedivi s „fenomenom izbjeglištva“. Granica s Bosnom i Hercegovinom, isto tako, de facto, nije samo susjedna država, nego BiH i Republika Hrvatska zbog nacionalnih i geopolitičkih razloga čine jednu cjelinu. Zato se može opravdati i intenzivniji angažman oko čuvanja, zapravo dviju, a jedne granice, jer s obje strane žive Hrvati. Na isticanje te činjenice Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, prekinuo je dr. sc. Hasanbegovića rekavši mu: „Samo sam čekao da to kažete… Prekršili ste važne odredbe hrvatske državne politike“. K tome je Pupovac predbacio Hasanbegoviću kako koristi termin pushback, a on je samo objašnjavao izjavu pravobraniteljice, te da migrante naziva protuzakonitim migrantima i da tko ih je stvorio!? A posebno mu je zasmetalo da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina jedinstven prostor i jedinstvena država.

A kada je Hasanbegović replicirao: „Vi sigurno nemate pravo imati ulogu cenzora i tumača tuđih misli. Da, RH i BiH su jedna geopolitička cjelina i to je razlog zašto nitko u ovoj zemlji ne razmišlja o stavljanju žice između RH i BiH!“ Nakon toga, Pupovac mu je oduzeo riječ, zaprijetio stražom i izbacivanjem ako nastavi, te je zbog nemogućnosti da završi izjavu, napustio sjednicu Odbora.

Nije li ovo žalosno i nije li tragično da čovjek koji godinama iritira hrvatsku javnost štiteći samo interese srpske nacionalne manjine, što je inače njegovo pravo i vjerojatno dužnost na položajima u Srpskom narodnom vijeću ili drugim srpskim manjinskim udrugama i slično, no kada je godinama baš on na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, mora poštovati mišljenje drugih zastupnika i dati im pravo govora. Ovako se uistinu stječe dojam da jedino Milorad Pupovac u Republici Hrvatskoj ima neograničena prava i da postoji jedino srpska manjina. To što je rekao Zlatko Hasanbegović točno je i plemenito i gotovo svaki građanin RH susjednu državu BiH doživljava na isti način, emotivno! Naravno da to svi znaju, svi osjećaju i da tu nema nikakvog prostora za nesporazume! No, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru zabranio bi i uskratio bi saborskom zastupniku pravo da na pitanje granice između dviju država gdje žive Hrvati gleda emotivno, ljudski i patriotski!

Što o tome misle drugi zastupnici u Hrvatskom saboru? Da to treba i dalje dopuštati Miloradu Pupovcu? On će jako rado rastjerati sve koji se usude bilo što reći, jer očito u Hrvatskom saboru baš on ima neograničena prava ušutkavati, tjerati, insinuirati?

Što će poduzeti časni zastupnici u Hrvatskom saboru? Što će poduzeti mediji, udruge za ova i ona prava, političari?

Hrvatskoj javnosti

Nedavno su naši mediji prenijeli vijest da je Fortenova grupa dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods.Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvaća Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Europe te ima portfelj brandova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, Fabris Peruško kao glavni izvršni direktor Fortenove u Hrvatskoj dao je sljedeću izjavu:

„Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, unatoč tome što je projekt proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cijena od 615 milijuna EUR potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brandova. Također, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinanciranje i prijenos Mercatora, gdje ostvarujemo planirane sinergije, nego smo i ispunili planove u uspješnoj ljetnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu.“

Da, kapital očito ne zanimaju granice. Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu, ali Republika Hrvatska gotovo više da i nema u svom vlasništvu jakih domaćih brandova, zahvaljujući toj kapitalnoj strukturi?