O HRVATSKOM FILMSKOM INSTITUTU, s internetskog portala dijaspora.hr

Ispravljamo laži kojima su naš hrvatski narod
i hrvatska kultura kontinuirano izloženi

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu.

Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a i Hrvatske.

“Institut je nastao kako bi odgovorio na zahtjeve promjenljive kulturne klime, ideološke propagande, sve većeg ukidanja sloboda i širio znanje o hrvatskom filmu, kulturi i povijesti”, rekao je Nikola Knez, jedan od osnivača.

Uz poticanje i unaprjeđivanje hrvatske filmske produkcije, očuvanja baštine hrvatskih filmova, edukaciju novih naraštaja pripovjedača, cilj Instituta je stvarati povijesno korektna djela koja su izgrađena na činjenicama, kako bi događaji iz sadašnjeg vremena i hrvatske povijesti dobili pravovaljanu vrijednost i kao takvi bili predstavljeni hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

“U današnjem vremenu lažnih ideologija, izvrnutih činjenica, skrivanja povijesne istine, pokušaja razbijanja obitelji i katoličke vjere, a time i udaljavanjem čovjeka od Boga, mi smo na sebe uzeli zadatak ostati vjerni postulatima vrijednosti života, slobode, domovine i vjere u Boga. Putem filmske djelatnosti nastojimo educirati, ukazati na pogrješke, ispraviti laži i negativne optužbe kojima je naš hrvatski narod konstantno medijski izložen, posebno od vremena komunističkog jednoumlja zločinačke Jugoslavije, procesa koji se u pojedinim oblicima nastavlja i do danas”, dodao je Knez.

Njihova su djela uvijek barem dvojezična, prikazana u domovini i velikom dijelu svijeta jer su, kako tvrde, svjesni da nezavisna, slobodna i uistinu demokratska Hrvatska treba jasnu, čistu i zdravu prošlost, kao i sadašnjost koja će služiti na čast i ugled cijelog naroda.

Svaku produkciju prati i znanstveni rad namijenjen akademskim i diplomatskim krugovima. Pored nastupa na međunarodnim festivalima, za čija su filmska djela dobili više od 50 nagrada, nastoje pojačati vrijednosti tema formalnim predstavljanjem diplomatsko-političkom koru. Posljednji takav nastup bio je prikazivanje filma Operacija Oluja na Capitol Hillu u Washingtonu. (Dijaspora.hr, Chicago, SAD)

HRVATSKI FILMSKI INSTITUT

www.hfi.mobi

Dokumentarni film:

Američki piloti u Hrvatskoj 1941-1945

Hrvatskifilmski institut predstavlja novi dokumentarni film koji je na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston – 2021., dobio dvije prve, zlatne nagrade: Gold Remi Award.

Istina, koja se razotkriva u ovom filmu ne znači samo prokazivanje komunističko-jugoslavenskih laži kojima smo izloženi već punih 75 godina već donosi i spoznaju pravednosti našeg naroda koja je još jedan od temelja za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu kroz stoljeća u budućnosti.

Tijekom Drugog svjetskog rata, hrvatska se država našla pod utjecajem stranih sila. U uvjetima borbe za opstanak, obrane i očuvanja svog prirodnog teritorijalnog ozemlja, postala je nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota koji su se srušili iznad hrvatskog teritorija i koje su zarobili pripadnici oružanih snaga NDH.

U osobnim iskazima nekoliko ratnih zarobljenika i mladog američkog svećenika kojega su vjera i rat stavili u središte svih tih zbivanja, film svjedoči o događajima iz prve ruke i daje nam uvid u pravo stanje povijesnih činjenica. Film se oslanja na istraživanju Charlesa Michaela McAdamsa, povjesničara, američkog marinca i prijatelja hrvatskog naroda. Američki piloti su preživjeli, ne slučajno, već zahvaljujući intervenciji i zaštiti koju je ponudio politički i vojni vrh hrvatske države, kao i vjerski vođe te i sami građani u Hrvatskoj.

Iako su se svi američki piloti na kraju rata sigurno vratili kućama, to nije bio slučaj s  velikim brojem Hrvata koji su po planu masovno pobijeni  a egzekucije su izvršili Titovi partizani. Hrvatski zrakoplovni poručnik Dubai (Dubac), koji je pokušao pregovarati s partizanima o premještanju američkih pilota u sigurnu zonu, ustrijeljen je na licu mjesta od strane partizana.

Kao američki državljani, odajemo priznanje i zahvalu hrvatskim političkim, vojnim i vjerskim sudionicima kao i pojedinim građanima tog vremena za njihovu odlučnost, hrabrost i humanost, punih sedamdeset i šest (76) godina kasnije.

Dokumentarni film Američki piloti u Hrvatskoj 1941.-1945., besplatno možete pogledati na stranicama Hrvatskog filmskog instituta, www. hfi.mobi, te ujedno, ako želite, i kupiti kopiju filma čime biste u znatnoj mjeri pomogli daljnjem radu i opstojnosti Instituta.

(HFI, Texas, SAD,  22. listopada 2021.)