PREMIJERA U ZKM

Sinkronizacija života

Disanje, autorski projekt Olje Lozice

Predstava Disanje dramaturginje i redateljice Olge Lozice nježna je i topla priča o odnosu dviju sestara kroz odrastanje do starenja.

Drama je slojevita i postupno razjašnjava karaktere i odnose dviju sestara kroz dijalog koji je iznimno bitan i kazališni.

Lozica razotkriva intimu – intimu i međusobne odnose koji su vrlo bliski bez obzira na to što postoji razlika u karakterima.

Starija sestra je temperamentna, hrabra, čak hazarderska za razliku od mlađe koja je plaha, racionalnija i osjetljivija. Možemo reći da je starija sestra u pravu kad kaže za nju da je kukavica jer se boji suprotstaviti nasilnom mužu već izlaz traži u sestrinom razumijevanju i prihvaćanju.

Sestre su sudbinski povezane. Dišu sinkronizirano. Sastavni su dio života one druge. Ni povremene svađe ne mogu poremetiti njihov suživot i razumijevanje. One su konstanta u svojim životima, povezane osjećajno i konkretno.

Zanimljivi dijalozi otkrivaju njihove intime i vode nas do kulminacije njihovog odnosa u spoznaji da se starenjem približavaju kraju, ali da njihova povezanost traje i dalje u svom apsolutu uz potrebu da zajedno prožive ostatak života uživajući smireno u bliskosti.

Petra Kovačić Botić i Petra Svrtan, uz glazbenu pratnju Matka Botića, virtuozno žive sestre na pozornici ne dajući nam priliku da zaželimo kraj već da njihova priča traje i traje, odgađajući tugu zbog gubitka i sve to bez nepotrebnog patosa.

Biserka BALENOVIĆ