KARTE NA STOL – br. 1346

 

APEL uglednih intelektualaca upućen predsjedniku vlade Republike Hrvatske

Fakultetsko vijeće Fakulteta Hrvatskih studija i ugledni hrvatski intelektualci iz iseljeništva upozoravaju na štetnost uklanjanja zgrada na kampusu Borongaj, gdje je smješten i Fakultet hrvatskih studija

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu protivi se uklanjanju zgrada 59, 60 i 61, kako je predviđeno Arhitektonskim projektom Državnog hidrometeorološkog zavoda, Građevinskim projektom uklanjanja Državnog hidrometeorološkog zavoda i točkom V. prvostupanjske Građevinske dozvole Grada Zagreba. To se ističe u Apelu protiv uklanjanja zgrada na kampusu Borongaj, koji je Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno donijelo 1. prosinca 2021. Fakultetsko vijeće daje potporu upravi Fakulteta u svim nastojanjima da zgrade na kampusu spasi od rušenja te da ih se, u dijelu u kojem su oduzete Fakultetu, vrati i stavi u funkciju obrazovnog procesa.

“Predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda priznali su kako nemaju osigurana sredstva za gradnju nove zgrade DHMZ-a, a kako građevinska dozvola uvjetuje početak gradnje rušenjem zgrada 59, 60 i 61, izgledno je da bi se na jugoistočnom dijelu kampusa Borongaj moglo doći do neopravdanog rušenja uporabljivih zgrada i nanošenja egzaktno utvrđene štete za Republiku Hrvatsku i neprocjenjive štete za funkcioniranje sveučilišnih institucija”, ističu s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Ugledni hrvatski kulturni radnik u iseljeništvu dr. sc. Ante Čuvalo uputio je 8. prosinca 2021. predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti: “Ovo je treći put da se javno obraćam Vama, odnosno Vladi Republike Hrvatske, u svezi Hrvatskih studija. Nasrtaji na Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu, da nisu zlonamjerni i opasni, već bi postali dosadni. Naime, zadnjih nekoliko godina ne prestaju napori da se ‘podrežu krila’ Fakultetu hrvatskih studija. Umjesto da Vlada Republike Hrvatske pomogne i ovom Fakultetu razvijati se i napredovati, dolaze napadi ritmički, ‘iz busije’. Ovih dana stigla je vijest da Vaša Vlada namjerava ukloniti zgrade broj 59, 60, 61 na kampusu u Borongaju. Koliko mi je poznato, Fakultet hrvatskih studija lijepo napreduje i broj studenata raste pa bilo bi za očekivati da mu se osiguraju potrebne prostorije, a ne da mu se potrebne zgrade oduzimaju i ruše. Hrvatima diljem svijeta, a zasigurno i u Hrvatskoj, Fakultet hrvatskih studija ima posebno značenje, jer im ta ustanova svjedoči da ‘hrvatski studiji’ mogu opstati i u Republici Hrvatskoj, a ne samo u Americi gdje desetljećima uspješno djeluje akademska ‘Udruga za hrvatske studije’. Sudeći po onom što se zbivalo s Hrvatskim studijima, odnosno s Fakultetom hrvatskih studija zadnjih godina, očito je da ta važna ustanova nekome smeta jer u imenu nosi pridjev ‘hrvatski’. Već je dobro znano da takvima sve što je ‘hrvatsko’ u srži je ‘opasno’. Gospodine predsjedniče, u osobno ime i ime mnogih Hrvata diljem svijeta molim Vas da spomenute zgrade Fakulteta hrvatskih studija u Borongaju ostavite na miru i ne dozvolite da itko vodi borbu protiv vjetrenjača na račun ove važne sveučilišne ustanove. Lijepi pozdravi!”

dr. sc. Ante Čuvalo – prof. povijesti u miru

I Australsko-hrvatski kongres uputio je 6. prosinca 2021. pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, u kojem je istaknuto: “Sa zabrinutošću smo primili vijest da se želi ukloniti zgrada 59, 60 i 61 na kampusu Borongaj Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Te su zgrade legalno dodijeljene Fakultetu koje ono prema potrebi koristi. Znamo da kad se nešto ukloni teško se vrati. Fakultet je živo tijelo koje iz godine u godinu raste, tako isto i potrebe, što više studenta tim je i veća potreba za, na primjer, prostorom. Fakultet hrvatskih studija ima veliku važnost na relaciji domovina – iseljeništvo, zato su rad i efikasnost toga Fakulteta od ogromne važnosti za sve nas koji živimo izvan Republike Hrvatske. Još jedna karika u lancu koji nas povezuje! Poštovani predsjedniče, apeliramo na Vas da Fakultet hrvatskih studija nastavi svojim uspješnim radom kojeg je ostvario upravo u vrijeme Vašeg čelništva Vlade Republike Hrvatske s time da mu se ostavi na raspolaganju sve ranije dodijeljene nekretnine. S poštovanjem!”

Stjepan Asić predsjednik Australsko-hrvatskoga kongresa

Istaknuti hrvatski iseljenik mr. sc. Šime Letina, povjesničar i politolog, djelatnik Kongresne knjižnice u Washingtonu u miru, također je pisao premijeru Plenkoviću: “Poštovani gospodine predsjedniče Plenkoviću, poput mnogih Hrvatica i Hrvata bio sam iznenađen viješću da Vaša vlada namjerava ukloniti zgrade, broj 59, 60, 61 u Borongaju (Zagreb), koje su do sada služile Fakultetu hrvatskih studija. Velikom broju nas koji živimo izvan domovine Hrvatske teško je to vjerovati i prihvatiti, jer duboko vjerujemo da Fakultet hrvatskih studija intelektualno odgaja mladi hrvatski naraštaj i priprema ga za buduće službe hrvatskom narodu i državi Hrvatskoj. Uvjeren sam, gospodine predsjedniče, da Vi osobno i članovi Vaše vlade iskreno cijenite tu vrijednu misiju Fakultet hrvatskih studija i da, bez obzira na trenutačne probleme i poteškoće, ne ćete dopustiti da se te zgrade uklone. Molim Vas, imajte u vidu da su one važan uvjet normalnoga rada svih onih koji na bilo koji način kroz Fakultet hrvatskih studija sudjeluju u intelektualnom odgoju mladih studenata. Nemojte dopustiti da Vas današnji mladi hrvatski naraštaj upamti kao predsjednika Vlade po rušenju zgrada koje su mnogima od njih služile kao važno sredstvo u intelektualnom oblikovanju i razvitku. Lijepi pozdrav i sve najbolje u radu za Hrvatsku i hrvatski narod”.

Šime Letina