KARTE NA STOL – br. 1348

 

Ljubiteljima kazališta i radija, medijima…

ZKM projektom ‘Halo, halo, ovdje Radio Zagreb‘ otvara vrata radiofonskom teatru koji spaja dvije prakse – kazališnu i radijsku, a koji će premijeru imati 1. veljače 2022.

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb – to su najpoznatije riječi u radijskom eteru na hrvatskom jeziku. Svakog 15. svibnja uredno se ponavljaju, jer se obilježava dan kad je 1926. s radom počeo Radio Zagreb. Rijetko tko će znati da snimka nije autentična, da je prve riječi izgovorio muškarac, direktor radija, a Božena Begović nekoliko dekada poslije samo je po sjećanju snimila njegove riječi. Božena Begović, jedna od najsvestranijih i najslobodnijih stvarateljica s početka 20. st., kći književnika Milana Begovića i dubrovačke pijanistice Paule Goršetić, djetinjstvo je provela u Splitu i Hamburgu, gimnaziju i glumačku akademiju završila u Beču te uskoro na austrijskim pozornicama počela glumiti na njemačkom jeziku. Autorica projekta je Pavlica Bajsić Brazzoduro (Zagreb, 1973.), dramaturginja i redateljica na radiju, u kazalištu i na filmu od 1995. Godine 2013. započinje kontinuirani projekt radiofonskog teatra u kojem istražuje mogućnosti spajanja radija i kazališta. Hvalevrijedno je proučavanje biografskog materijala o Boženi Begović, o kojoj svi znamo malo, a koja je ostavila značajan trag u hrvatskoj kazališnoj i radijskoj, te općenito, kulturi. Hoćemo li sada popuniti tu praznini i dati joj prostora, koji je otvorila i popunila vizijom i zanesenim radom?

Saborskim zastupnicima, političkim strankama odnosno političarima, medijima, svima

Kako bi se to zapravo mogao opravdati odlazak Milorada Pupovca u Banju Luku, na proslavu koju je organizirao Miroslav Dodik, koju su ignorirali predstavnici međunarodne zajednice u BiH, ali su joj nazočili patrijah Porfirije, ruski veleslanik, srbijanski visoki državni dužnosnici… kada se tamo govorilo o neminovnosti raspada Bosne i Hercegovine; daljnjem jačanju Republike Srpske i njezinom odcjepljenju, dok se sadašnju BiH uspoređivalo s „ustaškom državom“? I kako je sveučilišni profesor iz Zagreba, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i predstavnik srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (pri čemu napominjemo da su neki istaknuti predstavnici te iste manjine u Hrvatskoj već dali izjave protiv takvog Pupovčevog ponašanja), te navodimo izjavu gospodina Vlahovića:

„Milorad Pupovac, prema mojim izjavama koje sam davao prije 10 godina, neprekidno igra na istu kartu koju je on povukao i koju želi da mu se ostvari, a to je da Srbi u Hrvatskoj idu putem Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Odnosno, da najprije stvore kulturnu autonomiju na dva područja – istočne Slavonije i okolice Knina, a zatim da stvore političku površinu s određenim pravima koja su znatno jača, nego što je kulturna autonomija.“

I bez obzira na to jesu li HDZ i SDSS u koaliciji, jer je tako bilo moguće osvojiti vlast, kako se ovakvo javno istupanje i pokazivanje može i smije tolerirati? Time se baca ljaga i na politiku HDZ-a i više no mnogobrojnih njegovih članova, odnosno vjerujemo da bi se do 0,5 % članova te stranke mogli s takvom politikom složiti, kada bi ih se što pitalo i kada bi imali hrabrosti reći da se s time ne slažu.

Zar je to nekakva akademija ili je „akademski“ odlaziti tamo na dan 9. siječnja t.j. srpskoga entiteta, tzv. praznik kojeg je Ustavni sud BiH još 2016. okvalificirao neustavnim, jer vrijeđa osjećaje ostalih naroda u BiH i u RS. Time se čuva sjećanje na taj datum iz godine 1992. kada je odmetnuta skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protozakonito proglasila „srpsku republiku BiH“ kao dio plana da se priječi proglašenje neovisnosti BiH i da se ona zadrži u sastavu krnje Jugoslavije pod dominacijom Slobodana Miloševića. Tko bi mogao povjerovati tome da prof. dr. sc. Milorad Pupovac ne zna simboliku toga datuma?

On je svojim odlaskom tamo uvrijedio i Hrvate i Bošnjake? Uvrijedio? Može se reći poslao snažnu političku poruku. U ime koga? I je li pitao koalicijske partnere slažu li se s time i hoće li im to nanijeti štetu?

Ako bi vladajuća stranka Hrvatska demokratska zajednica raskinula koaliciju s SDSS-om, što je gotovo nevjerojatno, ne bi izgubila vlast, nego bi je time produžila. Jer zbog takvog Dodikova ponašanja odnosno srpske politike u BiH i Srbiji, koja je prst i nokat, ta je država ponovno „bure baruta“. I tko će stajati iza budućih njihovih postupaka, koji mogu ugroziti mir na ovim područjima, ali i izvan toga? Onaj tko u ovom trenutku bude opravdavao takvo njihovo ponašanje, sigurno će snositi posljedice raznih vrsta. Ali, to se više ne će moći ispraviti!

A to onda nije pitanje za jednu stranku, nego za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Hoće li, slijedom toga, netko to pitanje postaviti???