PDF Ispis E-mail
HRVATSKA JEZIČNA BAŠTINA (Piše: Ivana KURTOVIĆ BUDJA)

Slavonski divan – ljubav i smisao života

Martin JAKŠIĆ:
Slavonice
dijalektološke i frazeološke;

Jesenski i Turk,
Zagreb, 2016.

Suvremeno je doba donijelo brzinu koju život jedva prati, a obilje informacija kojima smo zatrpani dovodi u pitanje razumijevnaje i poznavanje onoga u što bismo po naravi stvari morali biti sigurni. Zatrpani kišom različitih informacija nemamo vremena izgraditi stav, odrediti se prema kojemu fenomenu ili makar razmisliti o onom što smo čuli ili vidjeli. Na malo čemu se zaustavljamo, malo čemu se odlučimo potpuno predati. Zbog toga i odskače autorska pojava Martina Jakšića, koji će za sebe reći da je zagrebački Slavonac, izvorni govornik, umirovljeni zdravstveni djelatnik te, ono zbog čega valja pisati o njemu, lesikograf-amater.
Gospodin Jakšić iza sebe ima nekoliko knjiga, a većina ih se bavi očuvanjem govorā kojima se govori u Slavoniji, Baranji i Srijemu (Naše riči 1997., Divanimo po slavonski 2003., Raboš 2007., Srčika 2009., Partaje i parbe 2010.). Autor priprema i veliki rječnik slavonskih, baranjskih i srijemskih govora, koji bi također trebalo uskoro objaviti. Radeći na rječniku našao je obilje jezične građe koja vjerno opisuje slavonski život i način razmišljanja. Toj građi nije mjesto u velikom rječniku, ali je izvrstan materijal za knjigu, upravo za Slavonice, dijalektološke i frazeološke.
U toj je knjizi skupljena nikada do sada objavljena zbirka mudrih, poučnih i duhovitih izraza, frazema, poslovica, sraslica, uzrečica i jezičnih sveza koje su pečat vremena u kojem su nastale tako da neke u sebi nose trag slavonsko-baranjsko-srijemske prošlosti, a neke su slika slavonsko-baranjsko-srijemske i donjopodravske sadašnjosti.
Knjiga ima oko 270 stranica. Podatci u njoj zabilježeni svojevrsni su spomenik kulture zbog svojega sadržaja, ali i izraza, jer se autor potrudio pisati što bliže izvornom govoru (ondje gdje je to bilo moguće, ondje gdje je podatak izravno čuo), tako da iz knjige upoznajemo ikavske, ekavske i jekavske slavonske govore, otkrivamo da su jedni štakavski (štap), a drugi šćakavski (šćap), zaključujemo da su jedni staroštokavski, a drugi novoštokavski (jer je knjiga dijelom akcentuirana).
Slavonice su podijeljene u pet poglavlja. Prvo je poglavlje Uzrečice, mudre izreke, poslovice. U njemu autor donosi mudre misli uobličene u izreke, uzrečice ili poslovice. Jednostavnim se jezičnim izrazom prikazuju složeni međuljudski odnosi, opisuje položaj pojedinca u suvremenom svijetu, donose se naputci kako slobodno i vesela duha živjeti u svijetu koji je promijenjen i vodi se društvenim zakonitostima koje su potpuno drugačije od onih koje su vrijedile do prije pedesetak godina. Nakon što se pročitaju sve misli zapisane u tom poglavlju, čovjek postaje obogaćen za životnu mudrost nastalu na temelju slavonskoga načina gledanja na svijet i život. Praktična korist neće izostati – rješenja za mnoge životne probleme mogu se naći među tim rečenicama.

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.