Da se ne zaboravi – Piše: Mladen Pavković

Povijesni dan

Dana 28. svibnja 1991. postrojena je prvi put hrvatska garda pa taj dan obilježavamo kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Ne, to se ne smije zaboraviti! Dana 28. svibnja 1991. na stadionu NK „Zagreb“, građanima i građankama Republike Hrvatske, ali i agresorima prvi je put javno predstavljen Zbor narodne garde (ZNG), tj. Hrvatska vojska. Bio je to i odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Republici Hrvatskoj, za koje još nitko nije odgovarao. Politički klaunovi koji su naslijedili Komunističku partiju i koji i danas sjede u Hrvatskom saboru prave se da se nešto takvoga nije ni dogodilo, odnosno da je bilo po zakonu da Hrvatska ostane bez oružja i da srpski agresor sve što hrvatski diše masakriraju, ubiju, zapale, opljačkaju i protjeraju.
Prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa Franjo Tuđman nije se dao smesti. Postrojbe ZNG-a na prepunom stadionu pokazale su odlučnost i spremnost za borbu s daleko jačim neprijateljem. Nisu, poput bivših partizana, pobjegli u šume, već su se pojavili u srcu glavnoga grada, nek se vidi da ih ima!
Prvi su tada na stadionu u Kranjčevićevoj izašli sinjski alkari kako bi podsjetili na junaštvo mnogih naraštaja. Zatim je na pozornicu došao predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman i najviši državni službenici. Pred njima su prodefilirali hrvatski vojnici i policajci.
Tekst svečane prisege pripadnika ZNG-a glasio je: „Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.“
Mnogi nisu vjerovali da će ta odvažnih skupina Hrvata pobijediti treću ili četvrtu vojsku u Europi, odnosno da će istjerati Srbe, Crnogorce, zločinačku JNA i domaće izdajice.
Nakon svečane prisege, dr. Tuđman je obišao postrojene hrvatske branitelje i pozdravio ih riječima: „Gardisti i redarstvenici, pozdrav domovini!“ te im predao i brigadne zastave.
Rekao je i ovo: „Nepunu godinu dana nakon uspostave nove demokratske vlasti mi smo začeli naše oružane snage. I u normalnim uvjetima to bi bilo sasvim logično. Ali mi živimo u nenormalnim uvjetima. Od samog početka smo suočeni s raznim prijetnjama. Pokazali smo dostojanstvo i obzirnost. Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu, jer ima onih koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Narodna garda ima zadatak da osigura mir svim građanima Republike. I zato morate prije svega steći povjerenje svih građana. Sve donedavno ljudi u uniformama bili su omrženi u narodu zbog vlasti kojoj su pripadali. Ni jedan narod nije izabrao slobodu bez žrtava. I mi smo ih, na žalost, već dali. Jesmo za mir i demokraciju bez žrtava, ali znamo da ćete svi vi, i narod, ustati kao jedan ako bi našu slobodu trebalo braniti. Vi ste začetak buduće hrvatske vojske. Ne ćemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija, imat ćemo onoliko koliko nam je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini.“

Pročitaj više