Iz Talijina dvora – ZAVRŠEN DRUGI FESTIVAL KRŠĆANSKOGA KAZALIŠTA

Duhovna preobrazba publike

Drugi Festival kršćanskoga kazališta održan je prošlog mjeseca u Zagrebu, u organizaciji Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, samostana sv. Duha, Veritasa-glasnika sv. Antuna Padovanskog i župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu. Predstave su bile posvećene   posvećenom životu i milosrđu. Donosimo kratak pregled

Nakon pozdravnih riječi fra Ivana Marije Lotara, voditelja festivala i fra Tomislava Glavnika, gvardijana samostana sv. Duha, Festival je otvoren u 3. lipnja jubilarnom 250. izvedbom predstave Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika Hvarskoga pučkoga kazališta u crkvi sv. Antuna. Prema riječima izbornice FKK-a, prof. dr. sc. Sanje Nikčević,  predstava je fenomen hrvatskoga glumišta jer Hvarani izvode taj srednjovjekovni tekst (na čakavici) na izuzetan, kazališno dojmljiv način  već 47 godina. Začetnik i voditelj glumačke družine je Milan Lakoš, dok je na mjestu umjetničkog voditelja bio pok. Marin Carić koji je tu predstavu i režirao. Predstava je nastala u klubu hvarskih studenata 1970. u Zagrebu, gdje obilježava i jubilarne izvedbe: 150.  u crkvi sv. Marije na Dolcu, a  200. u crkvi sv. Katarine, u sklopu manifestacije Pasionska baština. Bilježi i česta gostovanja u inozemstvu, na gotovo svim kontinentima,  a ansamblu su posebno drage izvedbe u hrvatskoj dijaspori, pred gradišćanskim, moliškim, bunjevačkim, karaševskim i janjevačkim Hrvatima.

Prikazi svetačkog života
Zapis teksta u osmeračkom stihu, potječe iz 15. stoljeća, a govori o mučeničkoj smrti dvojice kršćana iz rimskoga doba, pape Sista i Lovrinca, koji ne žele izdati svoju vjeru u Boga. Carić je postavio tekst slijedeći srednjevjekovnu ali i hvarsku tradiciju. Predstava se igra pred crkvom, a u nju je uključeno naslijeđe hvarskih bratovština. Kao kostimi se koriste njihove crne i bijele tunike, a glazbeni su napjevi također preuzeti od pogrebnih  svečanosti bratovština (melodije je u 19. stoljeću zabilježio Franjo Kuhač). Cijeli ansambl Hvarskog pučkog kazališta dojmljiv je u igri, čakavica se tečno izgovara,   postiže se dramska napetost i suosjećanje, kojom se  publiku „uvlači u priču“! Glumačka jezgra,  uz  Milana Lakoša kao Valerijana, su  Ralf-Jacky Milatić (rimski cesar Decij), Fabijan Brkušić (papa Sisto), Marino Miličić (Lovrinac), te Prošper Glive (Merkurij), Ivan Blaž Brkušić (anđeo), Vislav Zaninović, Zoran Sansović, Joško Martinić, Jan Milatić, Ivan Jeličić, Ivica Tomičić, Toni Barišić, Ante Lakoš, Ivan Petrić, Petar Palarić, Visko Zaninović i Prošper Carić. 
Druge večeri festivala izvedene su dvije monodrame, o bl. Ozani Kotorskoj i vlč. Stjepanu Kranjčiću, koji je preminuo na glasu svetosti. Posebne gošće u publici bile su sestre dominikanke a kako  Dominikanski red ove godine slavi svoju 800. obljetnicu,   pozdravnu je riječ održala s. Slavka Sente, izloživši ukratko biografiju bl. Ozane. Biti s Bogom, dovoljno je za sreću autorska je  monodrama sestre dominikanke Barbare Bagudić nadahnuta životom svetice te intervjuem s jednim kršćanskim glumcem. U tri prizora prati se život blaženice, koja je isposničkim životom, u molitvi i predanju, slavila Gospodina i pomagala građanima Kotora. U drugome je dijelu večeri, Dubravko Sidor, hvaljeni i profesionalni glumac, izveo monodramu Oproštaj od Gospodina. Predstavu je Sidor režirao prema tekstu Stjepana Tomića, a nastala je u produkciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić. Oboljeli Kranjčić zapravo se oprašta od života, prisjećajući se kako je progonjen s Kaptola, te kako je s Franjom Kuharićem posjećivao bl. Alojzija Stepinca u kućnome zatvoru u Krašiću. Kranjčić je u Križevce dospio po kazni, ali je svojim pastoralnim djelovanjem i posvećenim životom postao omiljen među svojim župljanima.
Središnji događaj festivala bila je premijera duhovnoga rock mjuzikla Život za život autora Daniela Riccija, u režiji Roberta Boškovića. S njime je festival izašao iz dvorane na sv. Duha na najveću hrvatsku kazališnu scenu: mjuzikl je izveden 5. lipnja, pred prepunim gledalištem Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu. Život za život  hrvatsku je praizvedbu imao 2013. u režiji Richarda Simonellija. Scenarist je Krešimir Tičić, glazbene aranžmane potpisuju D. Ricci i glazbeni sastav Novo Svitanje, a kostimografiju Kana Kovač-Mihaljčević i studio Pepita. Novo je uprizorenje nastalo povodom proslave 75. obljetnice mučeništva oca Maksimilijana Kolbea i kao uvod u proslavu stote obljetnice osnutka katoličke marijanske udruge Vojske Bezgrešne (2017.). Mjuzikl je podijeljen u devet prizora, koji kronološkim slijedom prikazuju Kolbeov (Džon Gečević) život. Songove narativno prati pripovjedač u liku spašenika Franje Gajowniczeka (Rajko Bundalo). Kolbe je najprije prikazan kao dječak (Jerko Bronić), a potom kao mladi franjevački brat, koji odlazi u Rim na studij te vodi duhovni boj s nemirima koji pogađaju prvu polovicu 20. stoljeća. Snagu i hrabrost Kolbe dobiva od Blažene Djevice Marije-Bezgrješne već u prvome prizoru (Sanja Bardun). Lik Bezgrješne pojavljuje se kontinuirano tijekom predstave, nadahnjujući i usmjeravajući Kolbea. Zbor nosi dramatsku okosnicu predstave, ističući kroz songove i koreografiju zemaljske, ali i duhovne bitke Kolbeova života i njegova okruženja. Video projekcije (autora Filipa Vrbanića i Ivana Lotara), uz zbor i pripovjedača, služe dodatnom naglašavanju povijesnih zbivanja. Ratna stradanja i umiranja na sceni riješena su vrlo dojmljivo izvedenim pokrivanjem ansambla bijelim, prozirnim velom. Dojmljivo se scenski iskazuje i Kolbeova snažna duhovna potpora drugim zarobljenicima u Auschwitzu sve do davanja života za oca jedne obitelji, Franje Gajowniczeka, osuđenog na smrt glađu, kao osvetu za bijeg jednoga zatočenika. U završnoj sceni, jedino svijetlo na pozornici su mali fenjeri u rukama članova zbora, koji tihim pjevanjem prenosi Kolbeov dolazak u vječnost, a potom slavljeničkom pjesmom veliča Bezgrešnu. Bošković je satkao sve elemente mjuzikla u impresivnu cjelinu, a oduševljenu je publiku, nakon dugog pljeska i ovacija, ansambl počastio bisom. Mjuziklom je završen prvi vikend festivala posvećen svetim ljudima i njihovim životima.

Pročitaj više