SEDMI FESTIVAL KATOLIČKOGA FILMA NA TRSATU

Nagrađen film o hrvatskom branitelju Nicollieru

Nedavno je u Franjevačkom samostanu na riječkome Trsatu održan Sedmi festival katoličkog filma a nagrađen je film Branka Ištvančića “Sve je bio dobar san”


Film „Sve je bio dobar san“ jednoglasnom odlukom žirija dobitnik je Velike nagrade sedmog izdanja Festivala hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016., održanog od 28. do 30. srpnja 2016., u ugodnom ambijentu Franjevačkog samostana na Trsatu. Uz festivalski kipić sv. Ivana Pavla II., rad kipara Ante Jurkića – za najbolji film, potresan i dirljiv dokumentarac o hrvatskom branitelju Vukovara, Francuzu Jean-Michelu Nicolieru, kojeg su JNA i četnici mučili i ubili na Ovčari, osvojio je strukovne nagrade za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) te skladatelja (Dalibor Grubačević). Najbolji scenarij djelo je Hrvoja Župarića za film „Moja Ljiljo“, najbolji snimatelj je Antun Štor („Na dobro vam Salvestrovo“), Anita Jovanov najbolja je montažerka („Graditelj Rima“), dok je posebno priznanje pripalo Ediju Benčiću („Fra Berard“). Žiri je radio u sastavu: Petar Trinajstić, predsjednik, filmski redatelj i umjetnički fotograf; Igor Modrić, montažer te snimatelj Robert Kalčić. U okviru festivalskog programa održana je i radionica za mlade filmaše.
S čak tri osvojene nagrade, koje mu je uručio izbornik Festivala Bernardin Modrić, kući se vraća producent najboljeg filma Antun Ivanković. Do 2011., ističe, za Jean Michela Nicolliera gotovo nitko nije čuo, a danas središnji vukovarski most nosi ime po ovom neustrašivom 25-godišnjaku koji je napustio udobnost svog francuskog doma te iz ljubavi prema Hrvatskoj darovao svoj život za njezinu slobodu.

Pročitaj više