ZAVRŠENI 21. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 9. FOUR RIVER FESTIVAL

Tematski raznolike i izvrsne ideje talentiranih mladih filmaša

U subotu, 10. rujna, u karlovačkom Zorin domu, dodijeljeno je 18 nagrada te dvije posebne nagrade ‘Pack & Pitch’ i ‘Prodigy Camp’. Pobjednike svih kategorija natjecateljskog programa čeka  i suradnja s filmskim profesionalkama, Inom Bijelić i Jelenom Modrić s kojima će realizirati srednjemetražni  film!

Grand Prix i nagrada publike otišla je u ruke Dominiku Ćoriću i njegovoj ekipi iz MMF Schoola, iz Širokog Brijega, Bosni i Hercegovini za film ‘Most’.
‘Jedna od najtežih stvari u filmu je nasmijati ljude. Nasmijati ih i to na način da ne izgubiš smisao svega drugog bitnog za film je nevjerojatno rijetka vještina. Pobjednički film ima: savršeno tempirane šale, odličnu kemiju među glumcima, likove koji se ponašaju prirodno i uvjerljivo bez obzira na to kako se vrckavo ponašaju te profesionalnu razinu produkcije. Postići to u ovim godinama na jednom jeziku je postiguće, učiniti to na dva jezika je nešto sasvim posebno!’, istaknuo je Joe Stephenson, član stručnog žirija.

Stručni žiri
Stručni ocjenjivački sud kojeg su činili Anna Eriksson, Marc Price i Joe Stephensonm te 19 članova Malog žirija iz Velike Britanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Amerike imalo je uistinu, kako kažu težak zadatak.
‘Ima nas 19 iz cijelog svijeta, što znači puno glasova i nekada je bilo dosta konfuzno jer se nismo mogli složiti. Filmovi su jako kvalitetni što potvrđuje reputaciju koju nosi ovaj festival’,rekao je Domagoj Topić, član žirija mladih.

Publika
Osim pobjednika Revije i Festivala, ove godine imamo dobitnike posebnih nagrada. Troje sretnika dobili su povratne avionske karte za Sjedinjene Američke Države. Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac napisao je najbolji scenarij i osvojio stroge mentore Relativity School tijekom Pack & Pitch programa. On će iduće godine posjetiti Los Angeles gdje će u okviru radionice Relativity School imati priliku razviti svoju ideju do samoga kraja.
‘Hvala na hrabrosti. Ovi mladi talenti, prezentirali su nam priče o identitetu, seksualnosti, tehnologiji I strahu i sve su ideje bile odlične. Zato nam je bilo teško izabrati, ali kriterij prema kojemu smo se vodili je bio da je prezentacija najkreativnija i najbolja i da može kod nas u školi iskoristiti maksimum’, rekao je Mark Millhone, iz Relativity School programa.
‘Da mi je netko rekao prije 10 godina da ćemo dodijeliti ove nagrade, ne bih vjerovala. Mislim da je mladim filmašima pružena izuzetna prilika jer će pobjednik Pack i Pitch programa biti tri tjedna u Los Angelesu gdje će razvijati ideju i snimiti film, ali i sam pitching pred stručnim žirijem je sjajno iskustvo, pogotovo za srednjoškolce’, rekla je Marija Ratković-Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.
Ocjenjivački sud odabrao je najbolji antikorupcijski film, a Matija Benić s filmom “Antikorupcijski atom” dobio je kratko vrijeme za pakiranje. Za tri tjedna leti za Veliku Jabuku gdje će sudjelovati na Plural+ Film Festivalu. Odabir najboljeg u ovoj kategoriji je bio i jedan od najtežih zadataka žiriju, kako kažu, jer je teška tema, a tražili su da film bude ozbiljan, ali i duhovit istovremeno, što su našli u pobjedničkom  filmu.

Pročitaj više