ŠPORT (Piše: Tomislav ŠOVAGOVIĆ)

Kako su „Domoljubi“ otišli u legendu

U Atlanti su 3. veljače trener hrvatskih korijena Bill Belichick i quaterback Tom Brady osvojili rekordni zajednički šesti naslov prvaka

u američkom nogometu sa svojim New England Patriotsima

Nikad neobičnije i povjesnije finale Superbowla. A ostat će upamćeno unatoč sićušnom rezultatu na završetku – 13:3. New England Patriotsi, momčad iz gradića Foxborougha u državi Massachusetts, pobijedili su Los Angeles Ramse, osvojili rekordni šesti naslov. Svi su trofeji, eto, došli u 21. stoljeću, u eri trenera hrvatskih korijena Billa Belichika i nenadmašnog quaterbacka Toma Bradyja. Kakav niz, od sezone 2001. do posljednje, okrunjene LIII. Superbowlom.
Finale je, primijetili su i sjajni komentatori na Sportklubu – Ivan Ivković i Hrvoje Bulić – bilo većim dijelom anemično, strašljivih napada i agilnih obrana. Bio je to dvoboj s jednim polaganjem (engl. touchdownom) koje se dogodilo nakon puna tri sata dvoboja, od strane Sonyja Michela koji je „zakucao“ preko Ramsa i omogućio Patriotsima kasnije podizanje šestog Lombardijevog trofeja. Jedno polaganje, ali pobjednici pišu povijest, uvijek bilo i bit će. Šahovski, težak dvoboj, na rubu gledljivosti, osobito za one manje upućene, one koji više vole tamaniti pileća krilca ili gledati Maroon 5 i druge izvođače u (pre)dugoj poluvremenskoj stanci. Ali baš zato je, složili se ili ne, Superbowl ultimativni svjetski spektakl, s pet milijuna dolara vrijednim poluminutnim televizijskim oglasom na postaji NBC i iščekivanjem pozornosti ljubitelja diljem planeta.
Zaljubljenici u Hrvatskoj imali su priliku (mnogi i zbog opjevanoga trenera podrijetlom iz Draganića nedaleko od Karlovca, čiji su djed Ivan Biličić i baka Marija r. Barković krajem 19. stoljeća krenuli u SAD) probdjeti noć s nedjelje 3. na ponedjeljak 4. veljače, prateći prijenos iz Atlante. U gradu sna Martina Luthera Kinga, u posve ravnopravnijim okolnostima, kraljevima su postali Belichick i Brady, pretvorivši uporni rad u javu – šesti put. Vrijedi ponoviti i ponavljati. Izjednačili su se New England Patriotsi s Pittsburgh Steelersima, ali nitko u devetnaest sezona nije uspio dosegnuti devet finala.