PREMIJERA U SPLITSKOM GK LUTAKA

Bajkovita likovnost

Lilian Muur, Mali rakun u režiji Ljudmile Fedorove

U Gradskom kazalištu lutaka Split 15. ožujka izvedena je peta ovosezonska premijera, predstava “Mali rakun”, autorice i redateljice Ljudmile Fedorove.
Hrabri mali Rakun kreće u potragu za najfinijom trskom za večeru, no na putu će ga mnoge životinje upozoriti na Onoga Koji Sjedi u Jezercu. Tko je Onaj? Je li prijatelj ili neprijatelj? Gdje se krije najveći stah u Njemu ili u nama podsjetit će nas putovanje malog Rakuna, koje nije samo podsjetnik na činjenicu da ponekad najveći strah imamo od nas samih, nije ni samo poruka da su tuđa djela odraz naših i obrnuto, nego je svojom formom i svjedok univerzalne ljepote i jednostavnosti. Redateljicu Ljudmilu Fedorovu za ovu je predstavu nadahnula kratka priča koju je američka učiteljica Lilian Muur napisala kao predložak za školski rad. Šezdesetih godina prošlog stoljeća to je kratko štivo tiglo u Rusiju i postalo popularno dok je izvan ruskih granica ostalo gotovo nepoznato. Na osnovnoj ideji i motivima ovog malog literarnog dragulja iz pera posvećene pedagoginje, Ljudmila Fedorova izgradila je originalan i novim motivima obogaćen dramski tekst za lutkarsku predstavu.
Bajkovitu likovnost predstave potpisuje Aleksandra Kovalskaja. Scenografija je izrađena u radionicama GKL-a Split, a čak osam izrađivača lutaka iz Rusije i Splita zaslužno je za izradbu i tehnologiju lutaka. Dramaturg predstave je Marijan Josipović, a glazbu skladao je Tomislav Pehar.
U glavnoj ulozi Rakuna je Petra Kovačić, a ostale lutke animiraju glumci GKL-a Ivan Medić, Andrea Majica i Tvrtko Štajcer (u alternaciji Franjo Đaković).

(culturenet.hr/hs)