14. ARS ORGANI SISCIAE I 6. ZRIN FESTIVAL

Kultura je uvijek lučonoša

Festivali se održavaju od 30. svibnja do 14. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gorama, Glini, Gornjem Viduševcu, Topuskom, Selima – Sisak i Hrvatskom Čuntiću

Počinjemo među prvima u želji da se što prije sastanemo skupa u prirodi uz glazbu na drevnim lokacijama naše kulturne baštine, koje su oduvijek podebljane izrazito moćnim energetskim, dugovnim i povijesnim nabojem. Sve vas pozivam da se uključite aktivno i da dijelite informacije o održavanju festivala on-line kako bi došle do svih kojima treba oduška, odmora, kvalitetnog i nadahnutog programa, do svih željnih avanture u netaknutoj prirodi, kulture u autentičnom okruženju, ljepote, mira, radosti u kraju mirisno čistog zraka, osvježavajuće netaknute prirode; finih energija, doslovno ljekovitih, baš poput izvorske voda koja iz brojnih drevnih vrela ovdje posvuda izvire – jer Banovina je energetski tako snažan kraj od kojeg se osjećate obnovljeno i napunjeno u kratkom periodu boravka ovdje pa čak ako se uključite i iz svojih domova!
Pozovite svoje ljude u Domovini i inozemstvu neka nas prate jer glazbu i sliku razumijemo svi i nema tih riječi koje mogu opisati osobni doživljaj umjetnosti i prirode. Svi programi idu uživo na www.ars-organi-sisciae.org i na www.zrin-festival.com.
Sve koji su u mogućnosti doći uživo pozivamo da svakako dođu. Počeli smo na Zrinu (30. svibnja). Priroda je prelijepa, istakana izvorima vode koja utaži svaku žeđ… I mir…. Mir kojega ometaju samo vremena koja su prošla, duše heroja kojima je drevni Zrin nekada bio dom… I pijev ptica… Uz fantastični ansambl Acoustic Project kojega čine Dani Bošnjak, flauta; Branko Mihanović, oboa; Mario Čopor, Nikola fabijanić, saksofon; klavir; Stanislav Muškinja, udaraljke; Marco Graziani i Val Bakrač, violine; Aleksandar Jakopanec, viola; Petar Kovačić, violončelo i Dubravko Palanović, kontrabas. Program Folkolorna fuzija, inspiriran bogatstvom folklornih tradicija koje još uvijek opstoje kao živuće tradicije na ovim prostorima, u cijelosti se sastoji od skladbi Dubravka Palanovića. Cilj Folklorne fuzije nije tek jednostavno aranžirati narodne plesove i napjeve već stvoriti novu glazbenu materiju koja istovremeno ocrtava korijene kao i suvremeni glazbeni trenutak u kojem se nalazimo. U izvođačkom smislu nositelj projekta je renomirani zagrebački ansambl Acoustic Project koji je svojim dosadašnjim djelovanjem na području spajanja izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom, orijentalnom i drugom glazbom zauzeo vodeću poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni.
Razlog stvaranja ovakvog koncertnog programa logično proizlazi iz analize glazbenih struja i tendencija koje oblikuju suvremenu glazbu. Pojave kao što su world music te nepregledan niz raznih kombinacija glazbenih izričaja koje se svode pod nazivnik crossover music istinski su doprinos razvoju glazbene umjetnosti u 21. stoljeću. Ovi fenomeni direktan su proizvod utjecaja globalizacije na razvoj glazbene umjetnosti u cjelini i nije iznenađujuće da sa sobom donose kako dobre tako i one lošije komponente. Dočim je potreba klasičnih glazbenika da obogate svoje izvođačke mogućnosti i elementima drugih glazbenih stilova (jazza, rocka, popa itd.) sasvim prirodna, u isto vrijeme dolazi i do opasnosti sve veće unificiranosti, neprepoznatljivosti te u konačnici potpunoga gubitka onih jedinstvenih kvaliteta koje proizlaze iz kulturnih sredina iz kojih pojedini umjetnici dolaze, a koje su u konačnici i najvažnije. Upravo iz tog razloga smatramo da je umjetnički imperativ upregnuti sve kreativne snage u stvaranje nove umjetnosti na korijenima iz kojih potječemo.
I zato smo krenuli sa Zrina!
Zrin je oltar naše domovine, spomen naše slave, junaštva i stradanja. To je mjesto rođenja Nikole Šubića Zrinskog, drevno sijelo po kojima su si Zrinski nadjenuli ime. Znakovito je otvorenje ovogodišnjeg 6. Zrin festivala baš na Dan državnosti u Zrinu, kao jednog od prvih festivala uživo nakon muka uslijed svjetske epidemije.
Već 31. svibnja imali smo otvorenje 14. (međunarodnog) orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Župnoj crkvi sv. Lovre Petrinji uz Josipu u Lončar, sopran; Daria Teskeru, trublja i Alena Kopunovića Legetina na orguljama Augusta Faullenda Heferera iz 1936. godine. Ovi sjajni glazbenici okupljeni su u trio Fiat Lux kojim želimo poručiti da je kultura lučonoša od kad je vremena!

Tijekom dva tjedna, od 30. svibnja do 14. lipnja ponudit ćemo vam deset sjajnih programa na deset lokacija koje su nadomak Zagrebu, u predivnoj prirodi, u kraju koji vapi da ga nanovo otkrijemo, u kraju koji su stoljećima mnogi željeli za sebe. Prošetat ćemo divljim srcem pitome Banovine koju najbolje predstavljau umjetničke izvedbe Laure Vadjon, violina, i Pavla Mašića, čembalo, u prostorima koji su templarima bili dragocjeni – u Gorama (2. lipnja); Ante Knešaureka, sjajnog orguljaša koji prvi put gostuje na našem festivalu u Glini (3. lipnja); vokalnog Ansambla Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija na najljepšem proplanku Banovine u Gornjem Viduševcu (6. lipnja); Projekta Lazarus, posvećenog revitalizaciji hrvatske glazbene baštine (Sela, 7. lipnja); naše sjajne sopranistice Margarete Klobučar koja će prvi puta zapjevati uz Alena Kopunovića Legetina na našim najvrjednijim orguljama I. F. Jenečeka iz 1777. u baroknoj ljepotici – Župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima. Koncertom mladih snaga Zvonimira Markovića, trombon i Hrvoja Trinkija, orgulje zaključit ćemo ovogodišnji orguljaški festival u Petrinji (11. lipnja), no festivalska ruta ide dalje u Topusko gdje će nastupiti uistinu neuobičajen ansambl Progressive plectra sastavljen od četiri umjetnika čembala: Katarine Javore, Danijele Bošnjak, Karle Biondić i Franje Bilića. Prvi dio festivalske sezone zaključit ćemo koncertom gudačkog orkestra Acoustic ansambla u osobito lijepom i akustičnom prostoru Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 14. lipnja, baš nakon svetog Antuna kada je najljepše biti u okruženju koji od davnina slavi ovoga sveca.
Zahvaljujući Sisačkoj biskupiji i Umjetničkoj radionici Heferer, našem dugogodišnjem festivalskom partneru, za svako festivalsko izdanje sve orgulje na programu ugodimo i uredimo. Na taj način se instrumenti održavaju, a redovito održavanje orgulja je jedini uvjet kako bi one svirale i našim baštinicima. Velika nam je čast održati ovogodišnje festivale pod pokroviteljstvom Ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.
I nakon 14. godina festivala, sva naša publika zna da se na Ars organi Sisciae često znamo lijepo počastiti, osobito uz vrhunska vina našeg festivalskog vinara – Vinarije Marinčić.
Veliku zahvalu zaslužuju svi naši pokrovitelji i sponzori, u prvom redu Ministarstvo kulture RH i Sisačka biskupija, Hrvatska Kostajnica i Dvor, a nadamo se i Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija, Grad Petrinja, Topusko i mnogi koji su nam pomagali realizirati prijašnja izdanja Ars organi Sisciae, ali ih je zaustavila svjetska epidemija i prisilni zastoj koji nismo birali…
I ovogodišnja festivalska sezona, koju nakon navedenih festivala nastavljamo i Festivalom drvenih kapela 21. – 28. lipnja (!), nudi atraktivnu rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduće naraštaje.
Slobodni ste doći na sve koncertne programe u publiku, samo budimo odgovorni! Sve su lokacije čarobne, a cijela je Banovina gusto isprepletena vrijednim lokalitetima nekadašnjih utvrda i burgova. Ulazi na sve koncerte su, kao i svih proteklih godina – slobodni.
Onima koji su u mogućnosti i žele pomoći i na taj način, zahvaljujemo na donacijama: Hrvatska udruga Ars organi Sisciae Zibelska 21, 44000 Sisak
IBAN: HR9224840081104098574 SWIFT adresa: RZBHHR2XXXX
Gledajte nas, dijelite nas i budite s nama!

(Valentina Badanjak Pintarić, producentica Festivala)

 

 

 

14. ARS ORGANI SISCIAE & 6. ZRIN FESTIVAL
30. 5. – 14. 6. 2020.
Zrin, Petrinja, Gore, Glina, Gornji Viduševac, Topusko, Sela – Sisak, Hrvatski Čuntić
30. 5. – SUBOTA – 17.00
Otvorenje 6. ZRIN festivala
Tvrđava Zrin
ACOUSTIC PROJECT
31. 5. – NEDJELJA – 20:00
Otvorenje festivala ARS ORGANI SISCIAE
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
TRIO FIAT LUX
2. 6. – UTORAK – 20.00
ZRIN festival
Župna crkva Uznesenja BDM – Gore
LAURA VADJON, violina
PAVAO MAŠIĆ, čembalo
3. 6. – SRIJEDA – 20.00
ARS ORGANI SISCIAE
Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina
ANTE KNEŠAUREK, orgulje
6. 6. – SUBOTA – 20.00
ZRIN festival
Župna crkva Sv. Franje Ksaverskog – Gornji Viduševac
ANSAMBL ANTIPHONUS
7. 6. – NEDJELJA– 20.00
ARS ORGANI SISCIAE
Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela
PROJEKT LAZARUS
10. 6. – SRIJEDA – 20:00
ARS ORGANI SISCIAE
Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela
MARGARETA KLOBUČAR, sopran
ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN, orgulje
11. 6. – ČETVRTAK – 20:00
ARS ORGANI SISCIAE
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
ZVONIMIR MARKOVIĆ, trombon
HRVOJE TRINKI, orgulje
13. 6. – SUBOTA – 20.00
ZRIN festival
Župna crkva Pohoda BDM, Topusko
PROGRESSIVE PLECTRA
14. 6. – NEDJELJA– 20.00
ZRIN festival
Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski Čuntić
ACOUSTIC ANSAMBL

Live streaming:
www.ars-organi-sisciae.org
www.zrin-festival.com