KARTE NA STOL

 

Hrvatskim političarkama i političarima, aktivisticama i aktivistima
Uistinu, kada ćete se umoriti od tobože žustrih rasprava o pitanju pobačaja? O kakvim i čijim pobačajima stalno žglabrate? Sada ste počeli odlučivati i o pobačajima silovanih žena? Gdje su tu prava žena, jer one o tome trebaju odlučivati. I zapamtite, to je priroda riješila prije vas. Niti jedna zdrava žena koja ima mogućnost roditi dijete, ne će napraviti pobačaj. Liječnici će to napraviti kada trebaju i moraju u okvirima svoga posla, a ako ne žele, ne moraju. To je tema kojom prikrivate svoju nebrigu za druge teme, ili svoje neznanje, ili svoju ignoranciju, ili želite biti angažirani i zvučati pametno? Morate shvatiti da vi ne možete o tome odlučivati, nego žene koje nose dijete u svojoj utrobi. Razumijete? To što radite je uglavnom licemjerno i nepotrebno. Dobro pitanje postavila je Selak Raspudić, potrebno je znati na osnovi čega i kojih statistika se o temi govori, kao i da nam je svima potrebna edukacija. Hoćete li se držati toga? Prije nego opet izvirite iz svih pašteta, pripremite podatke pa i statističke, mišljenja sociologa, psihologa, ginekologa, itd. I što je najvažnije: žena, koje su možda bile u takvim prilikama ili su u neželjenoj trudnoći. Budite hrabri pa doznajte što one misle o djetetu/djeci i njihovu rođenju, o svome tijelu, o svojim pravima… a nakon toga ćete znati koliko ste društveno angažirani, koliko su neki konzervativni, neki liberalni, neki željni fotografiranja i medijske pozornosti… itd. itd.

 

Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH, Ministarstvu gospodarstva RH
Skladišti li se ili odlaže radioaktivni otpad na vojnom kompleksu Čerkezovac na Trgovskoj gori, za potrebe Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, uz najavu da će se, ako testovi i studije utjecaja na okoliš budu pozitivni, za 3 do 3 i pol godine, tamo graditi skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada. Nezadovoljstvo tom odlukom traje godinama i u Hrvatskoj i u BiH, jer je na granici, ali kao da nitko ne može ništa učiniti? Gradonačelnik Petrinje Dumbović se najviše angažirao protiv, ali nismo sigurni da je nešto postigao. Možemo li biti sigurni da će se paziti na sigurnost, te da će se visoki radioaktivni otpad ili onaj najopasniji, koji se sada nalazi na lokaciji nuklearne elektrane, ipak obrađivati u jednom od specijaliziranih centara u Europi, na način da se stabilizira i pretvori u kruto stanje, dakle da ne može iscuriti. K tome, stabiliziran, kategoriziran i spremljen u velike betonske spremnike, testiran da ne mogu puknuti, itd.?

 

Hrvatskom saboru, zastupnicima, Vladi Republike Hrvatske, Predsjedniku RH
Činjenica je da saborski zastupnici imaju odmor u srpnju i kolovozu, ali ove se godine izbori održavaju početkom srpnja. Zar će novoizabrani zastupnici uistinu odmah otići na odmor, sve to će im biti plaćeno? Zar nije važno to koliko je ova godina izvanredna i nepovoljna, koliko je ljudi ostalo bez posla, koliko ih ne može plaćati kredite, koliko ih u srpnju čeka ovrha? Ne bi li barem u srpnju trebali biti tu? Ovako građani ne će niti vidjeti tko ih zastupa? A u rujnu se možemo nadati koječemu, uz realno očekivani drugi val koronavirusa, te možda i gospodarski kolaps… Predsjednik Republike predlaže rad Hrvatskome saboru preko ljeta. Od koga se može očekivati mišljenje u ovom trenutku, u kampanji političara, prije izbora? Je li nekome stalo do bitnih problema u državi, osim do toga tko će pobijediti na izborima?

 

Vladi Republike Hrvatske, HDZ-u
Je li Vlada razmišljala o pomoći građanima i nakon srpnja, jer je cijelu ovu godinu i poteškoće prouzročene koronavirusom zapravo obilježio pad standarda, nemogućnost plaćanja kredita i nemogućnost refinanciranja postojećih ili dobivanja novih s povoljnijim kamatama. Može li se za cijelu godinu zamrznuti mogućnost ovrha i tražiti rješenje kako pomoći građanima, jer to rade sve države, a one i nemaju takav sustav ovrha, koji godinama uništava građane. Vlada bi time dobila puno, povjerenje građana, a HDZ, ako bi sudjelovao u tome u svojem programu, isto tako, a i veliki broj glasova. Onda bi ova Vlada mogla reći da ima socijalni osjećaj i da je poduzela sve što je mogla: zaštitila građane u situaciji s koronavirusom, dobro se postavila i izabrala izvrsne stručnjake; poduzela mjere za očuvanje radnih mjesta; pomogla poduzetnicima, iako bi tu trebalo napraviti još puno više. I zaštititi one najsiromašnije dužnost je dobre i pouzdane vlade!

 

Domovinskom pokretu i Miroslavu Škori
Ipak niste potpuno decidirano ustvrdili kako ne ćete koalirati s SDP-om, ali ste zaključili kako ste baš vi brana tomu. Dakle, hoćete li koalirati s SDP-om ili ni u kojem slučaju?

 

Davoru Bernardiću i SDP-u
Sad kad su vas konačno prihvatili u vlastitoj stranci i guraju vas kamo i sami znate da niste spremni ići, prestrašili ste se Plenkovića i sučeljavanja s njim. Zar mislite da će ga netko maknuti za vas, da biste se vi ustoličili? Otkud bi hrvatski građani mogli imati povjerenja da ste vi kadri biti predsjednikom Vlade? Godinama lutate od nemila do nedraga i u fazama kad bi se čovjek sažalio na odbijanja koja ste proživljavali, vi biste izrekli neku tešku glupost i više vas nitko ne bi žalio. Ali, ne možemo vam reći da se ne trebate bojati Plenkovića. I te kako trebate!