UZ PREDSTAVLJANJE KNJIGE I 70. ROĐENDAN DR. SC. ZDENKE WEBER U VARAŽDINU

Biblija glazbene scene

 

 

Godinu dana nakon prošlogodišnjog lipanjskog predstavljanja knjige ‘Glazbe prije svega’ dr. sc. Zdenke Weber u dvorani Hrvatskoga slova, u čijemu je izdanju knjiga tiskana, još se jedno predstavljanje zbilo 17. lipnja 2020. u prekrasnome Varaždinu, rodnome gradu autorice dr. Zdenke Weber. Predstavljanje se trebalo zbiti u ranijem terminu, no zbog poznatih okolnosti odgođeno je na lipanj, a Providnost je htjela da se novi datum predstavljanja ‘poklopi’ s upravo okruglim, 70. rođendanom dr. Zdenke Weber, pa je stoga predstavljanje knjige bilo urešeno posebnim svečarskim ugođajem i prelijepim događajem u gradu baroka, kulture i umjetnosti.
U punoj dvorani prekrasne, nekada Balske, a danas Skupštinske dvorane Županijske palače, svojoj su sugrađanski čestitali brojni njezini prijatelji i kolege i uistinu je dirljivo bilo vidjeti kako i koliko Varaždinci cijene dr. Zdenku Weber, njezino višedesetljetno svestrano djelovanje i rad, zahvalni za njezinu ulogu i značaj u promociji grada Varaždina i njegove kulture u svijetu.
Nazočni su bili svi najznačajniji predstavnici varaždinskih institucija: ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta mr. sc. Jasna Jakovljević, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, a također su nazočili i dugogodišnji član i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Anđelko Ramušćak, bivši međimurski župan te veleposlanik u Pragu Marijan Ramušćak, književnik i ravnatelj tjednika za kulturu Hrvatsko slovo Stjepan Šešelj kao i niz glazbenih pedagoga i profesora glazbene umjetnosti. Slavljenici je čestitao i župan Radimir Čačić, a biranim pozdravnim riječima obratila joj se savjetnica župana Natalija Martinčević, koja je, između ostaloga, istaknula i zaključila kako je dr. Zdenka Weber srce i duša glazbe ovoga grada, ali i velika promotorica i ambasadorica, ne samo Grada Varaždina i Varaždinske županije, već cijele Hrvatske.
O značaju same knjige ‘Glazbe prije svega’ govorila je muzikologinja i urednica na HRT-u Jana Haluza, koja je knjigu dr. Zdenke Weber počastila nazivom ‘biblija glazbene scene’, zaokruživši njezino djelovanje od prvoga objavljenog teksta 1972., iz njezinih studentskih dana, te je uočila kako, usprkos stotinama objavljenih tekstova o koncertima koje do današnjega dana neumorno prati i kojima nazoči, Zdenka Weber nikada nije bila zaposlena kao kritičarka, naprotiv, svoju je diplomatsku aktivnost i iskustva usmjeravala na praćenje i bilježenje hrvatske i europske glazbe. Muzikologinja Jana Haluza istaknula je kako je dr. Weber na čak 650 stranica gusto pisanog teksta obuhvatila čak 375 svojih osvrta uz priloge…. Njezini doživljaji glazbenih pojava pravi su „šlag na torti” njezina šireg neumornog djelovanja na poboljšanju uvjeta glazbovanja u zemlji i svijetu, te je uočila pet faza dr. Zdenke Weber kao glazbene kritičarke u Hrvatskome slovu: “U prvoj koja traje dvije godine i završava osvrtom na Varaždinske barokne večeri 1997. tekstovi su neredoviti i razbacani između Berlina i hrvatskih gradova… Nakon sedam godina suradnja se nastavlja 2004. kad stiže u Zagreb i počinje polako pratiti hrvatsku glazbenu scenu, koju kroz dvije godine ponovno upoznaje i istražuje. Godine 2007. pratimo treću i najintenzivniju fazu koja traje pet godina i u kojoj se autorica proširuje na sve oblike pojavnosti klasične glazbe, gotovo ništa joj ne promiče, svugdje je i o svemu izvještava iz prve ruke, zdušno prati i orkestralnu, komornu, solističku djelatnost, opere i balete, recenzira knjige i albume, marom pravog kroničara svojega vremena. Drastični prekid u gustoći tekstova događa se u jesen 2012. kada započinje četvrta faza njezina pisanja za Hrvatsko slovo obilježena njezinim angažmanom u Beču kao opunomoćena ministrica u hrvatskom veleposlanstvu zadužena za kulturu, znanost i obrazovanje, te suradnju s Gradišćanskim Hrvatima… Peta i posljednja faza kreće od Zdenkina umirovljenja od jeseni 2016. i njezina konačnog povratka u Zagreb gdje nastavlja svoj briozni kritičarski ritam iz treće faze…Bez obzira kojoj fazi pripadali, njezini su tekstovi uvijek analitični, stručni i opsežni, pružaju čitatelju širu sliku događaja, uz neprestanu nazočnost njezine iskrene ljubavi prema glazbi… i poštovanja prema glazbeničkom (umjetničkom) pozivu.” Eva Kirchmayer Bilić zahvalila je dr. Zdenki Weber na energiji kojom plijeni i nadahnjuje današnje naraštaje i knjizi u kojoj je ostao trajni zapis na brojne hrvatske umjetnike.
Dr. sc. Zdenka Weber duboko ganuta, iskreno je zahvalila svima, posebno vrsnim varaždinskim glazbenicima, sopranistici Luciji Spevec, studentici pjevanja na studiju u Beču, te profesoru klavira, pijanistu Danijelu Oto, koji su otpjevali pomno birani i znakoviti glazbeni program, popijevke Dore Pejačević i Franza Schuberta.
Draga naša Zdenka, od srca ti sretan i blagoslovljen rođendan, da nam budeš i ostaneš zdrava, ustrajna, uporna, vrijedna, neumorna u zalaganjima za glazbenu umjetnost, kao ohrabrenje i poticaj svima nama,
Tvoje
Hrvatsko slovo