MIJO JUKIĆ: HRVATSKI GOSPODARSKI BAROMETAR

Nova vlada najavila ohrabrujuće mjere

 

Nakon izbora novu hrvatsku vladu čekaju veliki poslovi i najavili su dobre mjere. Svjetska banka je odobrila Hrvatskoj dva projekta od ukupno 500 mln dolara za paket ekonomskih mjera. Hrvatska je sigurno odredište za ljetni odmor

 

Iza nas su parlamentarni izbori i očekujemo da izabrani odlučuju na demokratski način u korist naroda i općeg dobra. Bio je slab izlazak birača i kao da su građani zamoreni politikom, HDZ je pobijedio, SDP je veoma poražen, a Domovinski pokret je bio vrlo uspješan. Andrej Plenković sastavlja novu vladu i uvjerljiv je pobjednik ovih parlamentarnih izbora i očekujemo velike promjene. Ide se na racionalizaciju državne uprave, smanjenjem broja ministarstava i na učinkovitiju vladu. Nove mjere će koštati 20 mlrd kuna, odnosno 13% lanjskog proračuna, a najavljena je prva mjera smanjenja poreza na dohodak, poreza na dobit, te i PDV-a na svu hranu, a počet će od 1. siječnja iduće godine. Sve će to utjecati na rast osobnih primanja svih radnika, potaknuti rast potrošnje i rast gospodarstva. Za ove poticajne mjere računa se na povlačenje novca iz EU fondova za što će nam trebati vremena i znanja, a Hrvatsku ove godine čekaju teška vremena i pad BDP od 10,8%. Hrvatska se našla u vrlo složenoj situaciji uzrokovanoj pandemijom i potresom u Zagrebu. Pada nam osobna potrošnja, raste nezaposlenost, a javni dug će biti preko 90% BDP-a i morat će se štedjeti i spašavati proizvodnju. Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj dva projekta ukupne vrijednosti 500 mln američkih dolara da bi se ublažile posljedice ovog teškog razdoblja, što je utjecalo na ukupan život zemlje i gospodarstva. Svjetska banka želi poduprijeti paket ekonomskih mjera koje je odobrila vlada u ožujku i travnju ove godine, kako bi se ublažili gospodarski i socijalni učinci korona krize. Bojim se da nas čeka teška kriza i vladine brze mjere uz pomoć Svjetske banke bi mogle pomoći u smanjenju siromaštva i pomoći poduzećima i radnicima. Ovim sredstvima bi se poduprle subvencije plaća, likvidnost poduzeća i pokrilo siromašnima besplatno zdravstveno osiguranje. Drugim mjerama bi se rješavala ključna institucionalna uska grla, potpomoglo starije osobe koje žive u ruralnim područjima i pomoć u klimatskim promjenama. Ova sredstva iznose 0,9% hrvatskog BDP-a i pomoći će ublažavanju ekonomskog šoka, a pomoći će oporavku i osnažiti nacionalni sustav zdravstva. Od ovih sredstava 200 mln dolara će ići za jačanje pripravnosti javnog zdravstva u Zagrebu nakon razornog potresa u ožujku. Svjetska banka upozorava da bi na ovom djelu Balkana moglo doći do masovnog gašenja radnih mjesta i stvaranje 400 tisuća siromašnih.


Od potražnje u turizmu 90% dolazi od inozemnih gostiju,
a to ne mogu nadoknaditi domaći turisti. Otvorena su
644 hotela i 344 kampa. Prema podatcima MUP-a
milijun gostiju je najavilo dolazak u srpnju i kolovozu


Kamo ide naš turizam?

Čeka nas veliki pad prihoda od turizma i u najboljoj varijanti donosi 40% lanjskih prihoda, rast nezaposlenosti, otkaze i smanjivanje plaća. Od potražnje u turizmu 90% dolazi od inozemnih gostiju, a to u ovoj situaciji ne mogu nadoknaditi domaći turisti. Potražnja za posjetom našoj zemlji raste, a otvoreno je 644 hotela i 344 kampa. Po MUP-u milijun gostiju je najavilo dolazak u srpnju i kolovozu. U prvih 6 mjeseci Hrvatsku je osjetilo oko 1,6 mln turista koji su ostvarili 7,6 mln noćenja, dok je lani u istom razdoblju bilo 6,5 mln turista i 23 mln noćenja. Turizam u Hrvatskoj se pomalo oporavlja i trenutno smo najvažnije odredište EU. Ekonomske posljedice pandemije su velike i pad BDP-a u EU će biti 7,5%. Osjeća se nesigurnost posebno u sektorima transporta, turizma i zabave, ali se države pomalo otvaraju i traže se sigurne mjere u turističkim lokacijama i sigurnost za turiste. Turizam je naš strateški i rastući sektor i velika mogućnost za Hrvatsku i druge europske države. Moramo dobro planirati budućnost, ojačati tržište rada, infrastrukturu i investicije koje će pomoću u konkurentnosti. Za turistička putovanja sigurnost je prvi kriterij, a turisti biraju bliže udaljenosti kako bi sačuvali zdravlje i život. Opao je zračni promet putnika, a porastao dolazak automobilima, što je dobro za naš turizam. Očekuje se smanjenje potražnje za privatnim smještajem, a porast potražnje za hotelskim ili turističkim naseljima koje ulijevaju veću sigurnost. Radnici koji su radili u turizmu u svijetu su u velikim problemima i računa se da su pokrivali 10% svih radnih mjesta, a prema nekim izvorima radno je mjesto u svijetu izgubilo više od 100 mln ljudi, a u Europi preko 10 mln.


Vrijedni Hrvati

Mi smo godinama imali problema s nedostatkom radne snage, iselili su mnoge zbog ekonomskih razloga, dio se vratio i trebamo ih zadržati, jer kada ponovno krene turizam, bit će nam potrebna kvalitetna radna snaga. Naši ljudi su dobri, trebaju nam i nikad se ne ćemo odreći naše lijepe prirode, sunca i mora. Trebamo poraditi na novim oblicima turizma, proširiti sezonu i poboljšati ponudu. Hrvatski turizam treba kvalitetno unaprjeđivati, stvoriti raznolike usluge i sezonski manje osjetljive. Turizam je vrlo osjetljiv i treba mu održivi razvoj, kako za nadolazeće turiste tako i za lokalnu zajednicu, stanovništvo i način življenja. Dalmacija, Istra i drugi krajevi Hrvatske su pod velikim pritiskom i kriza će ih dovesti do ekonomske iscrpljenosti pa im treba pomoć da poprave svoju tešku ekonomsku situaciju.