ZBOROVI I ORKESTAR ULJEPŠALI OBREDE REĐENJA

Skladno zvukovlje duha i duše

U obredima ređenja sudjelovali su Katedralni mješoviti zbor Marija, uz pratnju Katedralnog orkestra i orguljašku potporu s. Mateje Krešić pod ravnanjem don Nike Luburića te Zbor Sveta Cecilija pod ravnanjem župnoga zborovođe Drage Solde

Piše: Niko LUBURIĆ

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla 29. lipnja 2020., u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić u suslavlju tridesetak svećenika među kojima su bili generalni vikar mons. Željko Majić i katedralni župnik mons. Luka Pavlović, zaredio je tri đakona za svećenike, od kojih dvojicu za Mostarsko-duvanjsku biskupiju, don Matu Pehara (župa Marije Majke Crkve, Katedrala Mostar) i Antu Jukića (župa Bezgrešnog Začeća Bl. Dj. Marije Posušje) i jednoga za Trebinjsko-mrkansku biskupiju Antonia Krešića (župa Bezgrešnog Začeća Bl. Dj. Marije Hrasno).
U svojoj propovijedi biskup Perić je najprije progovorio o povijesnim prilikama iz prvog stoljeća kršćanstva u kojima se Isus rodio. Potom je nastavio govoriti o svetačkom liku sv. Petra i Pavla i o njihovoj mučeničkoj smrti. U nastavku propovijedi biskup je upozorio kako se krivovjerja iz ondašnjih vremena prenose i na naše vrijeme navodeći primjere, te sve upozorio da se ne klanjamo lažnim bogovima današnjice nego samo Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. „Neka milost svetoga reda svećeništva doživotno ključa u vama.“ Tim se riječima biskup obratio novoređenicima i završio svoju propovijed.
Slavlje je glazbeno pratio Katedralni mješoviti zbor Marija, uz pratnju Katedralnog orkestra i orguljašku potporu s. Mateje Krešić pod ravnanjem don Nike Luburića. Zbor „Marija“ je na početku mise, uz pratnju orkestra i orguljašku potporu s. Mateje Krešić, najprije otpjevao Tu es Petrus (glazba: Michael Haller, op. 19; aranžman: Niko Luburić) i prigodnu skladbu Bože evo dolazimo (tekst: fra Ladislav Fišić; glazba i aranžman: Niko Luburić). Potom su se redale druge višeglasne skladbe u prelijepoj izvedbi zbora i orkestra: Misa u C na čast Kristu svećeniku (za četveroglasni mješoviti zbor i orgulje: dr. fra Ivan Glibotić; aranžman: Niko Luburić), O ljubavi tvojoj – pripjevni psalam (glazba: Ljubo Galetić), Aleluja – prije evanđelja (za četveroglasni mješoviti zbor: Nenad Dujić; aranžman: Niko Luburić), Izvore vode žive – darovna pjesma (glazba: Slavko Topić; za četveroglasni mješoviti zbor: Miroslav Martinjak; aranžman: Niko Luburić), Ave verum corpus – pričesna pjesma (glazba: W. A. Mozart; aranžman: Niko Luburić), Tebi pjevam – pričesna pjesma (tekst i glazba: Sedlak-Komarevski; aranžman: Niko Luburić) i O pruži mile ruke – otpusna pjesma (tekst i glazba: Vilko Novak; aranžman: Niko Luburić).
Skladno zvukovlje mladih gudača i puhača, uz dobro uvježban zbor Marija za ovu prigodu, iako reduciran zbog koronavirusa, ispunjalo je mostarsku katedralu pravim milozvučjem. Zaista je bilo ugodno slušati svirku orkestra i pjev Katedralnog zbora.
Dana 30. lipnja u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren u suslavlju pedesetak svećenika, među kojima je bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, zbog spriječenosti domaćeg biskupa mons. dr. Ratka Perića, zaredio je četiri đakona za svećenike Hercegovačke franjevačke provincije, Zlatka Ćorića (župa sv. Petra i Pavla Mostar), Renata Galića (župa Uznesenja Bl. Dj. Marije Široki Brijeg), Stipu Rotima (župa Krista Kralja Čitluk) i Lovru Šimića (župa Sv. Kate Grude).
Na početku svoje propovijedi biskup Semren je najprije pozdravio novoređenike. U nastavku propovijedi govorio je o svećeničkom zvanju te hrabrio novoređenike da se ne boje služiti Kristu i Njegovoj Crkvi u današnjem vremenu.
Misno slavlje i obred ređenja glazbeno je pratio, kao nekada u slavna vremena, Zbor Sveta Cecilija pod ravnanjem župnoga zborovođe Drage Solde.
Đakoni Hercegovačke franjevačke provincije su trebali biti ređeni za svećenike u franjevačkoj samostanskoj crkvi sv. Jeronima u Slanom (Republika Hrvatska) na svetkovinu sv. Petra i Pavla. Razlog tome je što franjevačka samostanska crkva sv. Jeronima u Slanom ove godine slavi 600. obljetnicu gradnje. Budući da su granice s Republikom Hrvatskom bile zatvorene već 25. lipnja zbog povećane opasnosti od koronavirusa u obje zemlje, odlučeno je da se ta četvorica đakona rede za svećenike sutradan 30. lipnja u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, a ne u mostarskoj katedrali na svetkovinu sv. Petra i Pavla 29. lipnja zajedno s dijecezanskim đakonima, kako bi se izbjegao prevelik broj gostiju ređenika na jednome mjestu zbog zaraze koronavirusom.
Bogu hvala, zaređeno je ukupno sedam novih svećenika, ali Hercegovina ih danas treba još više. Želimo novim svećenicima i dijecezanskim i redovničkim Božji blagoslov u svećeničkom radu na njivi Gospodnjoj, ali ne zaboravimo i ubuduće moliti za nova svećenička i redovnička zvanja.

Niko LUBURIĆ