KONCERT POVODOM DANA POBJEDE, DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I HRVATSKIH BRANITELJA

Glazbena svečanost u Udbini

Edmund Andler Borić i Karlo Ivančić, hrvatski glazbeni umjetnici na koncertnim i natjecateljskim pozornicama, te organizatori novih vrijednih projekata diljem Hrvatske

Vrijedni glazbeni događaj održao se na uočnicu Dana domovinske zahvalnosti na samome Krbavskom polju, u Crkvi hrvatskih mučenika, na Udbini, zaista pravome mjestu na kojemu je potrebno umjetničkim programima zahvaljivati i podsjećati na bremenitu hrvatsku povijest i žrtvu podnesenu za samostalnu hrvatsku državu i slobodu. Stoga je i posebno važno i vrijedno istaknuti interes hrvatskih umjetnika za nastupiti upravo u CHM na Udbini, izgrađenoj prema zamisli i ideji tadašnjega gospićko–senjskoga biskupa mons. dr. Mile Bogovića, koju je javnosti iznio još 2002., s namjerom da se na Krbavi obilježi veliko stradanje hrvatskoga naroda i plemstva 9. rujna 1493., a što su prethodni naraštaji propustili zbog raznih povijesnih okolnosti, te do tada na tome mjestu nije bilo ikakvoga znaka, niti spomena na taj događaj. Udbina je i zemljopisno smještena u samome srcu hrvatske, te tako povezuje sve njezine dijelove.
S obzirom na to da koncerti na Udbini nisu česti, time je veći i značajniji ovaj koncert na kojemu su nastupili violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler Borić. Umjetnici su izveli skladbe velikana svjetske glazbe G. F. Händela, J. S. Bacha, te L. van Beethovena (uz 250. obljetnicu rođenja), te dakako i hrvatskih skladatelja Miroslava Miletića, Franje Lučića i Davora Bobića. Također treba istaknuti da je orgulje u CHM izgradio i složio svećenik Juraj Jerneić.
Mjesto Udbina, stari naziv Krbava, mjesto je u Lici u kojem danas živi oko tisuću žitelja, na prometnoj magistrali Zagreb – Split, na gotovo jednakoj udaljenosti od oba grada. Gradić Udbina je uništen od partizana 1942., a hrvatsko stanovništvo raseljeno. Brojnim, prije rata većinskim Hrvatima, nije bio dopušten povratak nakon Drugog svjetskog rata. (udbina.com)

MEĐUNARODNI USPJEH

Karlo Ivančić pobjednik je Brancaleoni, međunarodnog pijanističkog natjecanja

Hrvatski pijanist Karlo Ivančić pobjednik je Brancaleoni, međunarodnog pijanističkog natjecanja (Brancaleoni International Online Piano Competition) iz Floride (SAD), koje se odvijalo isključivo online te je trajalo od 5. srpnja do 1. kolovoza 2020. Natjecanje je bilo podijeljeno u tri etape, sudjelovao je 71 pijanist iz preko dvadeset država diljem svijeta. U 2. polufinalnu etapu plasiralo se njih šesnaest, dok je u finalnu prošlo samo šest pijanista: dvoje iz SAD, dvoje iz Kine, pijanistica iz Bugarske te Karlo Ivančić iz Hrvatske. Sve etape su emitirane na popularnoj umjetničkoj televizijskoj platformi TRUE ART TV, na Facebooku te Youtubeu. Međunarodni ocjenjivački sud, kojega su činili desetorica eminentnih profesora i koncertnih pijanista (Pascal Rogé, John O’Conor, Logan Skelton, ​​Read Gainsford, Jennifer Hayghe, Catharine Lysinger, Tatiana Brizhaneva, Stijn De Cock, Svetozar Ivanov, Annie Jeng) dodijelio je prvu nagradu Karlu Ivančiću koja se sastoji od 3000 dolara te posebne nagrade emitiranja solističkog recitala i predstavljanja umjetnika na TRUE ART TV-u. O svome nastupu Karlo Ivančić je rekao: „Zahvalan sam i sret­an što je moj stil sv­iranja i strast koju ­imam za glazbu prepoz­nat na ovom natjecanj­u. Razvitak umjetnika­ nikada ne prestaje, a i veseli me promatrati koja me iskustva u životu u budućnosti čekaju. Uvijek je lijep osjećaj kada se kontinuirani rad isplati! Ovo n­atjecanje definitivno­ je potvrda i poticaj­ za daljnji umjetničk­i rast te osim s te p­oticajne osobne stran­e, također i s pragma­tične strane, jer sam ­ostvario brojne konta­kte s kolegama pijani­stima, te vjerujem i ­u buduću suradnju s organizatorima Branca­leoni natjecanja i f­estivala, profesorima­ i pijanistima sa Sve­učilišta u Floridi. Hvala svima na po­dršci i čestikama, ve­selim se susretima na buduć­im koncertima!“
Karlo Ivančić, rođen je u Banjoj Luci, te je 1993. preselio u Hrvatsku, prvo u Bjelovar, a potom 1998. stigao s obitelji u Petrinju u kojoj je započeo glazbeno obrazovanje, te je diplomirao i potom magistrirao 2012., na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u razredu Dalibora Cikojevića, a potom upisao usavršavanje i poslijediplomski specijalistički studij klavira u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Od 2012. laureat je čak na devet pijanističkih natjecanja u Hrvatskoj i svijeta, te je održao niz solističkih koncerata, te uz orkestar. Usavršavao se na Muzičkoj akademiji u Weimaru kod Balázsa Szokolaya, te na seminarima uglednih hrvatskih i inozemnih profesora i pijanista (Noel Flores, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjić, Sijavuš Gadjijev, Piotr Palezny, Avedis Kouyoumdjian, Vladimir Viardo, Martin Hughes, Grigorij Gruzman, Peter Nagy, Olga Cinkoburova…). Od 2019. djeluje kao pedagog u zvanju predavača klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

GLAZBENA PETRINJA

Novi koncertni klavir

Zahvaljujući hrvatskim umjetnicima, obojici vezanima uz grad Petrinju, taj se grad uvrstio na popis ne tako velikoga broja gradova u Hrvatskoj koji posjeduju koncertni klavir, a još manje onih iz tvrtke Stainway & Sons. Naime, 27. lipnja u Hrvatskome domu u Petrinji održano je predstavljanje toga glazbala i to koncertom na kojemu su nastupili ponajbolji hrvatski klavirski umjetnici i pedagozi, Dalibor Cikojević, Đuro Tikvica, Ruben Dalibaltayan, te pripadnici mlađega naraštaja Lovre Marušić i začetnik ideje o nabavi klavira, Karlo Ivančić, te jedan od učenika Glazbene škole u Petrinji, Andrej Vidović.
Instrument je proizveden od najpoznatijih i najboljih svjetskih graditelja glasovira, tvrtke Steinway & Sons, koja iza sebe ima povijest izrade dulju od 160 godina i koja s ponosom ističe kako čak devetnaest od dvadeset koncertnih pijanista odabire baš njihovo glazbalo. Koncertni glasovir kojim se diči Petrinja vrijednosti je od čak 819 tisuća kuna i njegova će nabava sigurno biti značajni poticaj glazbenom i kulturnom životu Petrinje i cijeloga toga, danas prilično zanemarenoga kraja. Veliku zaslugu, radi svojega višegodišnjega angažmana i poticaja nadležnih tijela, za nabavu novoga glasovira imaju upravo Karlo Ivančić i Edmund Andler Borić, dva iznimna glazbenika petrinjskih korijena koji su iznimno vezani za ovaj kraj i već niz godina rade na kulturnoj i umjetničkoj afirmaciji Petrinje i okolnih mjesta.
Edmund Andler Borić je istaknuo: “Mnogi gradovi imaju svoje gradonačelnike. Mnogi dođu i nezapaženo prođu. Iz 19. stoljeća Petrinja pamti vrsnog gradonačelnika Franju Wagnera. A iz 21. stoljeća Petrinja će pamtiti gradonačelnika Darinka Dumbovića, koji je ušao u red onih gradonačelnika koji pišu povijest svoga grada. S ovim klavirom sad je na još većoj razini pružanja kvalitetnih koncerata klasične glazbe u svom gradu. Petrinja je grad bogate glazbene povijesti i naslijeđa. Grad je to koji baštini gotovo dva stoljeća organiziranog i kontinuiranoga glazbenog života – usprkos mnogim neugodnim epizodama tijekom njegove povijesti. U Petrinji je stasala jedna od najstarijih gradskih limenih glazbi u Europi 1808. s neprekinutim kontinuitetom djelovanja tad pod nazivom ‘Buerger-Militz’, najstarije zborsko društvo ‘Slavulj’ iz 1860., te jedan od prvih Glazbenih zavoda podignutih u Hrvatskoj u 19. stoljeću, ‘Petrianer Musikverein’ iz 1841. Sve su to respektabilne činjenice vezane uz bogatu glazbenu baštinu Petrinje. Petrinja je u četiri katoličke crkve baštinila četvero zanimljivih i baštinski iznimno vrijednih orgulja do Domovinskog rata. Nastavljajući sve to, grad Petrinja osjetio je istinsku potrebu za novim koncertnim klavirom – ne bi li još više podigao kulturu glazbenoga života i postao poželjno mjesto muziciranja klavirskih virtouza. Iz Petrinje svoje korijene vuče naš najveći pijanistički virtuoz s respektabilnom karijerom Ranko Filjak. Danas je jedna od najboljih i u svijetu istinski priznatih pijanistica Martina Filjak upravo kći Ranka Filjaka.”
Edmund Andler Borić najavio je nadu u novi susret dogodine, upravo na Memorijalu Ranko Filjak u Petrinji.
Bravo, Petrinja!

Priredila: Eva KIRCHMAYER BILIĆ