NAJAVE HNK OSIJEK

 Udahnimo umjetnost

Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u 114. kazališnoj sezoni pod motom “Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost”, priprema šest premijera – tri dramske i tri glazbene

 

Ravnateljica drame Petra Blašković najavila je na konferenciji na medije kako će premijerno biti izvedene tri dramske predstave: “Trenk iliti divlji baron”, u režiji Marija Kovača, “Dječak koji je govorio Bogu”, po djelu Damira Mađarića, koju će režirati Samo Strelec.
Nakon nedavne ambijentalne premijere na “Osječkom ljetu kulture” u HNK-u će premijerno biti izvedena drama “Višnjik”, Antuna Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, u koprodukciji s GK “Gavella”, i cjelovitoj preobrazbi.
U koprodukciji s vinkovačkim kazalištem “Joza Ivakić” bit će izvedena predstava “Gospođica Julija” po djelu Augusta Strindberga i u režiji Aide Bukvić, te drama “Udovice” Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića, dodala je.
Ravnatelj opere Filip Pavišić istaknuo je kako se u novoj sezoni planiraju premijere dva remek-djela glazbene literature, opera “Samson i Dalila”, Camille Saint-Saensa, u režiji Roberta Boškovića te “Ljubavni napitak”, Gaetaana Donizettia, u režiji Ozrena Prohića. Također je najavio – s obzirom na to da se ove godine obilježava 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena – održavanje simfonijskog koncerta, odnosno simfoniju “Eroica”, koja bi se uklopila u obilježavanje dana stradanja Vukovara.
Intendantica osječkoga HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je sezona, koja se održava u uvjetima epidemije koronavirusa, izazovna po mnogo čemu te neusporediva ni s čim do sada.
Dodala je kako će HNK funkcionirati tako da sačuva zdravlje posjetitelja i djelatnika, pa će se na ulazu u zgradu provoditi dezinfekcija ruku i obuće, mjerenje temperature, a uz nošenje maski, broj mjesta u gledalištu bit će ograničen zbog razmaka.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth ocijenila je kako su djelatnici HNK-a dokazali da je umjetnost odgovorna i da “kazalište nije trom organizam, već da se može prilagoditi promjenama” te da je osječki HNK pokazao da se može prilagoditi i da živi za svoju publiku, kazala je Roth.
(culturenet.hr)