UZ IZLOŽBU IVANA LISTEŠA

PROPUSNICA U METKOVIĆU

Izložba Ivana Listeša, aktualnog i pomalo provokativnog naslova: „Propusnica“, otvorena je 13. kolovoza 2020. u izložbenom prostoru Gradskog kulturnog središta u Metkoviću. Izložbu je otvorila ravnateljica UKS-a Zrinka Mijoč, a možete je razgledati do 13. rujna 2020.predstavljen je katalog izložbe “Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. st.”

 

Premda naziv izložbe „Propusnica“ na neki način sugerira (ne)podnošljivost postojanja u vremenu pandemije, izlošci i nemaju previše veze s time, većina ih je nastala i prije toga. No, autor se malo poigrao s mogućnošću bunta u okviru odgovornog ponašanja. Stječe se i blagi dojam nadrealnog, no važna je poruka u vrijeme pandemije koronavirusa, koju je autor Ivan Listeš naglasio:
„Sam naziv izložbe Propusnica ujedno je i poruka da budemo dogovorni kako se ne bismo kretali unatrag te kako bismo dobili bitku s ovim problemom i još jednom izašli kao pobjednici. Glavni koncept cijele izložbe je trenutna situacija, s nadovezivanjem na prošlost i budućnost. Svaka slika ima svoj sadržaj i svoju poruku koju publika mora sama pronaći.“
Motivi Ivana Listeša vezani su uz mediteransko podneblje: crkve, suhozidi, obala, jedra, brodovi… pri čemu brodovi nisu tek puka prijevozna sredstva, nego simboli postojanja u vremenu i prostoru… Platna otkrivaju i promjene u pejzažima, dodatcima crvene boje… posebno na slici na kojoj oko crkve dominira crvena boja i mali nepravilni geometrijski oblici, koji asociraju na najezdu nečeg, gustu i nepoznatu…
Svakako razgledajte ovu zanimljivu izložbu mladog umjetnika.
Ivan Listeš rođen je godine 1985. u Splitu gdje je završio slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti, a slikarstvo je diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagao je na tridesetak samostalnih izložaba i na brojnim skupnim u Hrvatskoj i inozemstvu, te sudjelovao na više umjetničkih radionica i projekata.

(Hs / fotografije: MetkovicNet, GKS Metković)