GLAZBENE VIJESTI

SAMOBOR – 17. MEĐUNARODNO NATJECANJE FERDO LIVADIĆ

Pobjednica ovogodišnjega 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić je hrvatska flautistica Lucija Stilinović, koju osim novčane nagrade, očekuju i koncerti na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu sv. Marka i Osorskim glazbenim večerima.
Nagradu Grada Samobora i Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja dobila je nagrađivana pijanistica Mia Pečnik za izvedbu Impromptu-a op. 32b Dore pl. Pejačević. Njoj je također, uz novčanu nagradu, osiguran nastup na idućoj Samoborskoj jeseni. Na ovogodišnjemu Natjecanju Ferdo Livadić, održanome 27. i 28. rujna u okviru Samoborske glazbene jeseni, nastupili su mladi glazbenici: Veronika Ćiković, harfa, Martina Jembrišak,
harmonika, Matej Mijalić, violina, Mia Pečnik, klavir, Ivan Petrović Poljak, klavir, Lucija Stilinović, flauta. Dodjela nagrada održana je 29. rujna u crkvi sv. Anastazije u Samoboru, a povjerestvo su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.

OSIJEK – KLAVIRSKI MARATON BEETHOVENU U ČAST

U organizaciji Akademije za umjetnosti i kulturu u Osijeku, na poseban je način obilježena 250. obljetnica rođenja skladatelja Ludwiga van Beethovena. Naime, 10. listopada, u Arheološkome muzeju u Osijeku okupili su se ponajbolji mladi hrvatski pijanisti, učenici srednjih glazbenih škola i glazbenih akademija, kao i njihovi kolege iz susjednih država, koji su izveli kompletan opus Beethovenovih sonata za klavir. Nastupili su: Tonka Kladarić (HR), Ruben Habuda (HR), Zvjezdan Vojvodić (HR), Kristina Hegeduš (HR), Arsen Dalibaltayan (HR), Klara Sironić (HR), Mihovil Begović (HR), Stipe Prskalo (HR), Aleksandar Đermanović (SR), Marijan Đuzel (HR), Petar Klasan (AT), Sanja Bizjak (FR), Bojan Martinović (CG), Zoltán Thurzó (HU-RO), Danijel Detoni (HR), Vladimir Milošević (SR), Dinara Klinton (RU-UK). Maraton je započeo u 10 sati i 10 minuta a trajao do večernjih sati. Program hrvatskih pijanista održan je uživo, dok se nastup nekolicine kolega iz inozemstva prenosio uživo na društvenim mrežama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Kao sastavni dio toga iznimnoga projekta, čiji je umjetnički voditelj pijanist i pedagog na osječkoj AUK doc. Goran Filipec, prikazan je arhivski videozapis izvedbe Sonate op. 106, ‘Hammerklavier’, u izvedbi legendarnoga Wilhelma Kempffa iz 1964.g.

PETRINJA – 1. PIJANISTIČKI MEMORIJAL ‘RANKO FILJAK’

Zahvaljujući nikada dovoljno isticanoj činjenici da su Grad Petrinja i njezina krovna institucija u kulturi, ove godine nabavili koncertni klavir Steinway, stvorila se zdrava baza za pokretanjem vrsnog pijanističkog festivala. Mnogima i nepoznata činjenica da je jedan od ponajvećih hrvatskih pijanista Ranko Filjak rođen u petrinjskoj učiteljskoj obitelji, otvorila je veliku mogućnost čuvati sjećanje i uspomenu na njega, istovremeno razvijajući glazbeni život Petrinje i kulturnu promociju samoga grada i njegova značaja u Hrvatskoj. S obzirom na to da je jedna od ponajboljih pijanistica današnjice u Hrvatskoj i svijetu Martina Filjak kći Ranka Filjka, pripala joj je i čast nastupiti na prvom memorijalu posvećenom njezinom ocu. Iako Martina Filjak  živi u Berlinu, održava svoje obiteljske veze s Petrinjom u koju uvijek rado navraća. Ovom je prilikom u Petrinji izvela: Varijacije u f-molu, Hob XVII:6 J. Haydna, Bach/Liszt: Preludij i Fuga u a molu za orgulje BWV 543, Lisztove Legende: Sv. Franjo Asiški govori pticama i Sv. Pavle hoda po valovima, te Liszt/Donizeeti: Reminiscencije iz Lucie di Lammermoor.
Cilj je Festivala okupljati ponajbolje hrvatske i europske pijaniste, čime bi Petrinja postala prepoznatljivo glazbeno središte u Sisačko-moslavačkoj županiji, Hrvatskoj i svijetu.
Festival je, uz kolegu pijanista Karla Ivančića, pokrenuo hrvatski pijanist, orguljaš i organizator Edmund Andler Borić, koji ističe: “Memorijal koji smo nazvali po Ranku Filjku neponovljiva je i originalna kulturna pojava u Hrvatskoj i veliki događaj za Petrinju. Mnogi velikani su rođeni u tom malom, predivnom i kulturnim nasljeđem bogatom gradiću. Ranko Filjak (3. listopada 1927. – 16. veljače 1983.) klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasama tad najboljih klavirskih pedagoga Svetislava Stančića i Ive Mačeka. Također pod kraj svog života bio je i pročelnik odjela za klavir i orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Održao je veliki broj koncerata kao solist, komorni glazbenik te uz orkestre diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Njegove interpretacije djela Beethovena, Chopina, Schumanna, Liszta, Prokofjeva, Skrjabina i Šostakoviča smatraju se promišljenima i uvijek iznimno dojmljivima. Također vrlo rado je izvodio i djela hrvatskih skladatelja svih stilskih razdoblja. Uz orkestre nastupao je kao solist pod dirigentskim palicama vodećih dirigenata: Zubina Mehte, Claudia Abbada, Lovre von Matačića, Igora Gjadrova i drugih.”

ZAGREB – 53. TRIBINA DARKO LUKIĆ

Ovogodišnja Nagrada 53. tribine “Darko Lukić” koju organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, pripala je trombonistu Mati Đuzelu, dok je Diplomu dobio pijanist Viktor Čižić, a Nagradu za najbolju umjetničku suradnju dobila je pijanistica Zrinka Ivančić Cikojević. Hrvatsko društvo skladatelja je nagradu za najbolje izvođenje skladbe hrvatskoga skladatelja dodijelilo gitaristici Divni Šimatović, a Nagradu Hrvatskoga glazbenoga zavoda dobila je flautistica Dijana Bistrović.
Svečanost dodjele uveličana je sjajnim recitalom mladog pijanista s Brača, Tomislava Damjanovića, prošlogodišnjega pobjednika Tribine, koji je izveo Sonatu za klavir br. 17 u d-molu, op. 31 br. 2 L. van Beethovena te Fantaziju u C-duru op. 17 R. Schumanna.

RIJEKA/KASTAV – OBLJETNICE IVANA MATETIĆA RONJGOVA

Udruga Kanat – Kastav, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja organizirala je veliki zborski koncert posvećen velikom hrvatskom skladatelju Ivanu Matetiću Ronjgovu (Ronjgi, 10. travnja 1880. – Lovran, 27. lipnja 1960.), u prigodi njegove 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti. Koncert Draga nam je zemlja, nazvan po prvim stihovima Istarske narodne himne koju je Ronjgov skladao ne temelju istarskoga narodnog napjeva zapisanog u Medulinu, održan je na kastavskom šetalištu Fortica 4. listopada, u okviru tradicionalnog programa Pozdrav Beloj nedeji, dakle na dan najvećeg kastavskog blagdana opjevanog u jednoj od najpoznatijih Matetićevih skladbi. Svoj doprinos očuvanju i promicanju skladateljeva opusa, temeljenog na jedinstvenom narodnom blagu zavičaja, dali su zborovi i vokalni sastavi Kastavštine: Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji. Članovi KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, sopci Damjan Šamanić i Edi Salkanović, koji su svojom sopnjadom na koncertu dočarali prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, a Matetićevu materinsku čakavštinu, domaću besedu, oživjeli su recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj.

35. OBLJETNICA DJELOVANJA MO. SINIŠE LEOPOLDA

Početak nove sezone Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz ciklusa U ozračju tambure, održan 18. listopada u studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, bio je u znaku proslave 35 godina umjetničkog djelovanja maestra Siniše Leopolda koji je isto toliko godina na čelu jedinog hrvatskog profesionalnoga tamburaškog orkestra. Večer je bila posvećena novim skladbama hrvatskih autora za tamburaški orkestar i prigoda da se proslavi sustavan rad maestra i njegova Orkestra na obogaćivanju i oplemenjivanju domaćeg tamburaškog repertoara, a odabir programa pridonosi promociji skladatelja i njihovih djela i veliki je poticaj mnogim orkestrima i mladim tamburašima u budućem umjetničkom radu. Uz Orkestar u studiju Bajsić nastupili su i klarinetist Bruno Philipp, violinist Emil Gabrić, te duo Hojsak & Novosel kojeg čine Filip Novosel (brač) i Tihomir Hojsak (kontrabas). Na programu su bila nova djela Bože Potočnika, Marijana Makara, Romana Grossa, Frane Đurovića, Siniše Leopolda, Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela kao i djela Tomislava Uhlika, Olivera Métra i Pere Ištvančića.
Priredila: Eva KIRCHMAYER BILIĆ (izvor: culturenet.hr)