30 GODINA GUDAČKOGA KVARTETA SEBASTIAN

Jubileji, nosač zvuka, svečani koncert, priznanja…

U glazbenome životu Zagreba i Hrvatske, već je tri desetljeća neprekidno prisutan Gudački kvartet Sebastian, koji se na području komorne glazbe, posebice u novije vrijeme, ističe i pozornost privlači jedinstvenim načinom sjedinjavanja glazbene umjetnosti s poezijom i likovnom umjetnosti

Pripredila: Eva KIRCHMAYER BILIĆ

Tridesetogodišnje djelovanje Kvarteta Sebastian trajno je zapisano i zabilježeno u, nedavno objavljenoj, prigodnoj monografiji “Naših 30 godina” u izdanju Leykam-Internationala, a za koji je tekst napisala muzikologinja Gordana Krpan. Monografija je to koja već na prvi pogled plijeni svojom opremom – dojmljivim vizualnim oblikovanjem i impresivnim sadržajem s preko dvije stotine stranica na hrvatskom i engleskom jeziku.
Iz današnje je perspektive zanimljivo iščitavati svjedočenja o začetcima Kvarteta Sebastian i glazbenicima okupljenima krajem 1980-ih godina na nastavi komorne glazbe u srednjoj glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, pa potom na Muzičkoj akademiji i koji je od samih početaka često nastupao na koncertnim pozornicama i osvajao visoke nagrade na natjecanjima. Godina 1990. označuje početak profesionalnoga djelovanja Gudačkoga kvarteta Sebastian, u kojemu su od tada pa do danas svirali ponajbolji hrvatski gudači, s duljim ili kraćim ‘stažem’, no konstanta su, od samih početaka, violist Nebojša Floreani, kojemu se ubrzo, na poziv pridružuje i violinist Anđelko Krpan. Kvartet Sebastian je od tada nastupio u svim većim i manjim gradovima i koncertnim dvoranama diljem Hrvatske, nastupajući u okviru najznačajnijih hrvatskih festivala, te u brojnim gradovima i državama diljem svijeta, na višednevnim turnejama.
Godine 2002. Kvartet je pokrenuo koncertnu sezonu u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, koja, zahvaljujući dobroj suradnji s vodstvom Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, traje i danas, a prepoznatljiva je po objedinjavanju umjetničkoga izričaja, glazbe, slike i riječi, te je svaki koncert, već u najavi, opremljen prepoznatljivim, pomno osmišljenim vizualnim i grafičkim dizajnom. Programi ciklusa koncerta u MD V. Lisinskog, usmjereni su na izvođenje zaboravljenih i rijetko izvođenih skladbi za gudački kvartet, ali i njegovanje stožernog kvartetskog repertoara, uz suradnju s ponajboljim hrvatskim i inozemnim izvođačima. Tamni prostor Male dvorane V. Lisinskog, osvježen je umjetničkim radovima, od kojih su mnogi nastali upravo nadahnuti glazbom koja je na programu, a za odabir je zadužen slikar dr. Marijan Richter, koji u monografiji svjedoči o posebnostima postavljanja likovne izložbe u koncertni prostor za vrijeme koncerta, te o odnosu publike, glazbe i likovnih djela.
Tijekom mnogih novinâ kojima je glazbeni program Kvarteta Sebastian obogaćivan i proširivan, od sezone 2014./15. koncertne su večeri obogaćene kazivanjem poezije tijekom “Pet minuta poezije”, u okviru kojega hrvatski dramski umjetnici interpretiraju po jednu antologijsku pjesmu iz hrvatske poetske baštine i jednu pjesmu suvremenoga pjesnika. Stihove odabire hrvatska violinistica i pjesnikinja Ana Brnardić, a poeziju krasnoslove dramski umjetnici Rene Medvešek i Ivan Colarić.
Izvođenju zaboravljenih i rijetko izvođenih skladbi hrvatskih skladatelja, prethodi dakako i iscrpno istraživanje, kojemu je ponajviše posvećen prvi violinist Kvarteta Sebastian, Anđelko Krpan, koji također i skrbi o osmišljavanju programa koncertnog ciklusa. Brojni su hrvatski skladatelji skladali gudačke kvartete upravo za Kvartet Sebastian, koji ih je i praizveo, te snimio za arhivu Hrvatskoga radija. Poseban značaj djelovanja Kvarteta ima poticanje izdavača na objavljivanje notnih izdanja skladbi hrvatskih skladatelja koje kvartet izvodi, pa na taj način skladbe postaju dostupne drugim glazbenicima i komornim sastavima i cijelom glazbenom školskom sustavu.
Kvartet Sebastian je objavio i devet kompaktnih ploča, za koji prepoznatljivi, lijepi i ukusan vizualni identitet unatrag petnaestak godina najčešće potpisuje dizajnerica Marijana Čurčić Baldini. Najnoviji nosač zvuka također je netom izdan, a na njemu su gudački kvarteti iz pera Božidara Kunca, Frana Lhotke i Josipa Štolcera Slavenskog, i u izdanju tvrtke CPO iz Njemačke.
Monografija također sadrži i presjek najznačajnijih objavljenih kritičkih osvrta. Za svoje iznimne umjetničke dosege Kvartet Sebastian je 2006. dobio Nagradu Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika ‘Milka Trnina’.
Najznačajniji dio Kvarteta, njegovi su članovi. Osim već spomenutih pokretača Anđelka Krpana (prva violina) i Nebojšu Floreanija (viola), trenutno u Kvartetu svira violinistica Teodora Sucala Matei (druga violina), te violončelist Zlatko Rucner, koji su u monografiji u nekoliko rečenica opisali značaj vlastitoga doprinosa u djelovanju Kvarteta Sebastian.
Za prve poticaje, članovi Kvarteta zahvalnost izriču svojim profesorima komorne glazbe: prof. Milanu Čunku, tada profesoru u Glazbenoj školi Pavla Markovca, i prof. Mladenu Sedaku, profesoru na Muzičkoj akademiji. Monografija također ističe imena zaslužnih kolega iz kojih je nastao Kvartet Sebastian, te onih koji su tijekom proteklih trideset godina djelovali u njemu, pa je stoga vrijedno istaknuti violinista i skladatelja Nenada Firšta, violončeliste Igora Švarca, pok. Vedrana Vojvodića Ružira, Bornu Alunića, violiniste Mislava Pavlina, Koranu Rucner i Saki Kodama.
Vrijedan prilog monografiji, čestitke su, sjećanja, misli i poruke glazbenika, prijatelja, skladatelja, suradnika Kvarteta Sebastian, a na kraju knjige su obuhvaćeni i popisani koncerti održani u MD V. Lisinskog, gosti Kvarteta Sebastian, popis praizvedenih skladbi, skladbi hrvatskih i stranih skladatelja, popis ostvarenih snimki i diskografija, te imena kolega koji su u Kvartetu svirali kada je netko od stalnih članova bio spriječen.
Ova je monografija vrijedan zapis o značaju Kvarteta Sebastian u glazbenom životu Zagreba i Hrvatske, koji je iznikao iz mladenačkoga zanosa i veselja sviranja u komornome sastavu, a koji je izrastao u značajan i nezaobilazni ansambl, koji već tri desetljeća doprinosi obogaćivanju glazbenoga života, istraživanjem i predstavljanjem hrvatskih skladatelja, te na slušatelje i buduće glazbenike, prenosi ljepotu zajedničkoga, komornoga muziciranja, i cjelovitog umjetničkog doživljaja povezanog sa slikom i stihom. Urednice monografije su Gordana Krpan i Eugenia Ehgartner, a dojmljiva slika na koricama, rad je Ratka Janjića Joba. Prijevod na engleski pripremio Martin Muhek, lektorirali su Neli Mindoljević i Sara-Marija Radovančević.
Svečarski koncert Kvarteta Sebastian na kojemu su izvedene skladbe kolege Nenada Firšta (koji je za ovu obljetnicu skladao novu skladbu Festivo), te L. van Beethovena i R. Schumanna, održan je 9. studenog 2020. u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a tom je prigodom predstavljena monografija i novi nosač zvuka. Te se svečane večeri Kvartet Sebastian zasluženo okitio vrijednim priznanjima, primivši Plaketu Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskoj glazbi, Povelju Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika u povodu obilježavanja 30 godina kontinuiranog djelovanja (1990.-2020.) i iznimnog doprinosa hrvatskoj glazbenoj kulturi i ostvarenim vrhunskim umjetničkim rezultatima na području komorne glazbe te prezentiranju hrvatske izvođačke umjetnosti i Plaketu Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) povodom 30. obljetnice djelovanja.
Hrvatsko slovo pridružuje se čestitkama Kvartetu Sebastian, posebno ističući i ukazujući na ustrajno i uporno djelovanje u lak/š/im i onim drugačijim vremenima, a što zasigurno nije (bilo) jednostavno niti lako, posebice kada se radi o vrijednim pojedincima koji svoje darove i talente, vrijeme i angažman daruju ponajprije hrvatskoj publici i kulturnoj javnosti.