DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE ULUPUH-A

DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE ULUPUH-A

U 2020. godini nagrade i priznanja imaju posebno značenje i posebnu vrijednost

Povodom 70. godišnjice svog osnutka Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH dodijelila je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, 21. prosinca ove godine u auli Muzeja za umjetnost i obrt, nagrade i priznanja svojim članovima za njihova umjetnička postignuća. ULUPUH inače tradicionalno krajem svake godine nagrađuje svoje zaslužne članove za njihov rad i njihove izložbene projekte, a ove nagrade za umjetnike i ULUPUH imale su posebno značenje i posebnu vrijednost, ne samo zbog obljetnice, nego i zbog istinski otežanih uvjeta rada i stvaranja, u ovim globalno bremenitim, teškim i po mnogo čemu nesretnim vremenima. Dodijeljene su nagrade za životno djelo, za najbolji izložbeni projekt, za najbolji izdavački projekt i za najboljeg mladog umjetnika, kao i priznanja za poseban doprinos ugledu Udruge, a dvoje istaknutih hrvatskih kulturnih djelatnika proglašeno je počasnim članovima ULUPUH-a. Nagrade je uručila ministrica za kulturu i medije dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, uz predsjednicu ULUPUH-a Ivanu Bakal. Svečanosti je nazočio i Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, koji je kao domaćin pozdravio laureate i goste, uz čestitku ULUPUH-u na 70. obljetnici.
Kontinuitet memorije
Nagradu za životno djelo ULUPUH-a ove je godine primio Lazer Rok Lumezi, jedan od naših najistaknutijih primijenjenih umjetnika na području nakita, koji radi u plemenitim kovinama i dragocjenim materijalima. Član je nekoliko strukovnih udruga, a do sada je realizirao više od 30 samostalnih izložaba, sudjelovao na njih više od 60 skupnih žiriranih, a niz godina surađivao je i s „Viteškom Sinjskom Alkom“. Pritom je ovdje neophodno spomenuti uz njegov stvaralački rad vezanu i edukativnu aktivnost, koju provodi kroz „Otvoreni atelier Lumezi“ i Umjetničku organizaciju „Majstorska školica“, na taj način godinama prenoseći svojim učenicima/polaznicima, posebno mladoj generaciji, sva ona tehnološka znanja svoga poziva kojih nema u udžbenicima, čime osigurava dragocjeni kontinuitet zanatske memorije.
Što je to što umjetnike pokreće
Nagradu za najbolji izložbeni projekt dobio je 55. zagrebački salon, čija je autorica koncepcije, kustosica, selektorica i autorica likovnog postava likovna kritičarka Iva Körbler. Salon je ove godine, pod ravnateljskom palicom Ivane Bakal, realizirao ULUPUH, pa je on bio posvećen primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Održan je u izložbenim prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja Mimara, a sudjelovalo je 133 selektiranih autora i grupa autora te pedesetak pozvanih autora, sa sveukupno 250 radova. Središnja tema, koju je osmislila kustosica Salona, bila je „Puls trenutka ili što vas pokreće“, a njome je ona željela propitati „što je to što umjetnike pokreće da stvaraju (…); zbog čega su se odlučili profesionalno baviti umjetnošću (…); zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju i našem društvu“ (iz obrazloženja nagrade).
Doajeni i mladi
Nagrada za najbolji izdavački projekt dobila je najnovija monografija fotografa Ivana Posavca pod nazivom „Zemljaci“, autora Feđe Gavrilovića (izdavač: ULUPUH, urednica: Patricia Počanić, grafičko oblikovanje: Studio Kuna zlatica). Monografija obrađuje do sada neobrađene dijelove opusa ovog poznatog hrvatskog fotografa i fotografske cikluse koji još nisu bili predmetom istraživanja, ističući one trenutke u životopisu autora koji su bili važni za njegovo stvaralaštvo. Nagradu za najboljeg mladog autora primila je perspektivna mlada likovna kritičarka, magistra povijesti umjetnosti Nika Šimičić, ovogodišnja izbornica i kustosica HDLU-ovog 35. salona mladih – „Millennial“, koja u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika/Meštrovićev paviljon radi od 2017. godine kao profesionalna voditeljica Galerije Bačva i Galerije Karas. Uz to, bavi se vizualnim umjetnostima, pisanjem i istraživanjem, prevođenjem i dizajnom. Članica je ULUPUH-ove Studijske sekcije i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
Izniman doprinos i počasno članstvo
Uz nagrade, dodijeljena su i priznanja za poseban doprinos ugledu ULUPUH-a, koja su uručena Maši Štrbac, povjesničarki umjetnosti i dugogodišnjoj voditeljici Galerije ULUPUH u Zagrebu, zbog požrtvovnog i predanog rada i zalaganja tijekom 15-godišnjeg vođenja (2004. – 2019.) izložbenih djelatnosti ULUPUH-a; Danijeli Pičuljan, samostalnoj umjetnici – keramičarki, zbog iznimnog angažmana u ULUPUH-u i prijama u respektabilnu Međunarodnu akademiju keramike u Ženevi (CH) te Višnji Slavica Gabout, povjesničarki umjetnosti i likovnoj kritičarki, zbog osobitog doprinosa ULUPUH-u i prijama u Međunarodnu akademiju keramike u Ženevi. Na kraju, počasnim članovima ULUPUH-a proglašeni su Silvija Šesto, hrvatska književnica, i Petar Prelog, povjesničar umjetnosti, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Višnja SLAVICA GABOUT