NAJAVA PRAIZVEDBE U HNK

Snažne žene

Monika Herceg, “Gdje se kupuju nježnosti”, u režiji Renea Medvešeka

Praizvedba dramskog teksta “Gdje se kupuju nježnosti’” najavljena je za 15. siječnja 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Riječ je o tekstu ugledne pjesnikinje Monike Herceg koji je jednoglasnom odlukom žirija pobijedio na ovogodišnjem Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu.
Prvi je to takav natječaj raspisan u središnjoj nacionalnoj kući nakon pedeset godina, a bilo je prijavljeno ukupno 166 dramskih tekstova.
Drama “Gdje se kupuju nježnosti” prati tri naraštaja žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom za izlazak iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.
“Gdje se kupuju nježnosti” na najveću nacionalnu scenu postavlja redatelj Rene Medvešek. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović. Medvešekova redateljska ideja jest da lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri ugledne kazališne glumice Lana Barić, Jadranka Đokić i Darija Lorenci Flatz. Glume i Nina Violić i Mirta Zečević, Filip Vidović te Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu.
(culturenet.hr/hs)