Komentar – Piše: Silvana Oruč Ivoš

Tko se mača laća…

Na snazi je isti Zakon o HRT-u, pa je u najmanju ruku čudno da se sada oni koji su izglasovali takav zakon kako bi maknuli nepoćudne sada snebivaju što se to događa nekim drugima?!

Nisam pristaša lova na vještice nakon što se promijeni vlast i uvijek s nelagodom gledam na to kada se bilo tko od novinara ili urednika miče s nekog mjesta (pogotovo ako je kvalitetno i pošteno radio svoj posao) samo zato što su na vlasti neki drugi igrači. No, što ako nekog na uredničko ili ravnateljsko mjesto u medijima dovede politika i pritom se makne onoga koji nije imao sreće jer je druga opcija?! U tom slučaju najpoštenije je da oni koje je dovela politika s promjenom politike sami odu s funkcija. I oko takvih slučajeva ne bi trebalo stvarati histeriju kao što se to čini sada. Zato me sada, u najmanju ruku čudi, zapomaganje i javna medijska kuknjava onih koji su svojedobno po dolasku famozne kukuriku koalicije nekoga preko noći smijenili, izbacili, premjestili s jednog radnog mjesta na niže rangirano – jer se to isto sada događa njima.

Sjećam se 2000. u medijima. Po dolasku tadašnje vladajuće koalicije predvođene Račanovim SDP-om u Banske dvore i Mesića na Pantovčak, skloni im urednici i novinari doslovno su se razbahatili i smijenili sve što se dalo smijeniti. Svi koji nisu bili na toj liniji morali su otići na ovaj ili onaj način. Milom ili silom. Čak i na tadašnjim sastancima Hrvatskog novinarskog društva (što je dokumentirano!) pojedini članovi su raspravljali o tome je li nužan revanšizam prema kolegama jer oni su podržavali Tuđmana. Ne znam je li slučajnost, pa ovom prigodom ne ću u to ulaziti, činjenica je da su spomenuti mahom bili članovi Partije i vjerno služili totalitarnom jednopartijskom komunističkom režimu, a oni kojima je trebalo pokazati kako stvari stoje i koje je 2000. trebalo naučiti pameti sa simpatijama su devedesetih pisali o demokratskoj izabranoj vlasti na višestranačkim izborima. U to sam vrijeme bila obična novinarka u Vjesniku i nisu me imali s čega smijeniti, pa su se zadovoljili time da mi bez riječi objašnjenja preko noći zabrane pisati televizijsku kritiku koju sam do tada pisala, zabrane pratiti rad Sabora i prepolove plaću. Doduše, malo po malo zabranili su mi pratiti sve novinarske sektore.

 

Pročitaj više