VIROVITIČKE KULTURNE VIZURE – Piše: Dražen Bunjevac

Književni i glazbeni razgovori

U Virovitici je u okviru Festivala radosne kulture, u organizaciji virovitičkog Centra civilnih inicijativa „Spajalica“, gostovao ugledni književnik Miro Gavran te pijanistica i publicistica Eva Kirchmayer-Bilić

Bile su to večeri za pamćenje kad je riječ o ovakvim kulturnim događajima u Virovitici. Najprije je gostovao Miro Gavran. Toliko vedrine, jednostavnosti i zanimljivosti, vesele mudrosti! ‘’Ako knjiga koju čitam nakon dvadesetak stranica ne pobudi u meni pozitivnu emociju ili me ne nasmije, onda mi i nije neka knjiga’’ – rekao je Gavran nazočnima u ‘’Gradskoj knjižnici i čitaonici’’ koji su došli na jedan ‘’školski sat’’ o djelima nadahnutima biblijskim događajima i likovima koje je autor pretvorio u romane ‘’Judita’’, ‘’Krstitelj’’ i ‘’Poncije Pilat’’. Djela koja zajedno čine ‘’Trilogiju’’ prevedenu diljem svijeta.
Osjećajući puninu života zaokupljen vjerom u Krista koje počinje prakticirati u svakodnevnoj molitvi i dolaskom biblijskog nadahnuća ispisuje djela preko kojih se obraća suvremenicima na svoj način. Jednom riječju Marko Marulić i njegova ‘’Judita’’ kao i ostali likovi iz spomenutih romana ‘’oživljeni’’ su na autorov način.
Smatrajući da je nadahnuće zapravo dar iz kojeg sve proizlazi, koji sve pokreće, Miro Gavran nastoji u spisateljskom radu donijeti nešto pozitivno i afirmativno kako bismo se svi osjećali ugodno i oplemenjeno.
Zato ne voli raščalmbe tekstova jer emocije koje su unijete u njih ne mogu se ‘’secirati’’; one su ‘’neuhvatljive’’. One se ne mogu racionalno prosuđivati; najveću važnost daje etici i estetici koje kad se zagrle daju najbolja djela.
Spominjući hrvatski narod koji doživljava “šokove” svakih dvadesetak godina (premda je danas najvažnije ljude šokirati ‘’jer se to najbolje prodaje’’), treba djelovati uvijek smirujuće toplo i  pozitivno. U 52. godini Gavran je objavio i prvu zbirku pjesama pod jednostavnim naslovom ‘’Pjesme’’ također nadahnute vjerom i Biblijom u kojima se još više emocionalno i duhovno ‘’otvorio’’ čitateljstvu. Nakon ‘’razgovora ugodnog’’  nazočni su pohrlili u ‘’Gradsko kazalište’’ na komediju ‘’Sladoled’’ koju su uprizorile Mladena Gavran i Ana Vilenica prožetu urnebesnim Gavranovim humorom s malo gorkog preljeva.

Pročitaj više