Stjepan Šulek: Neizvjesna sudbina Europe i Zapada

Neizvjesna sudbina Europe i Zapada

Predsjednik madžarske vlade Orban ne popušta. Naći će stotinu argumenata da je u pravu. I dalje će namigivati onima s istočne i zapadne strane kojima nije stalo do Europske unije. U EU trenutačno je najveći europski problem Velika Britanija, a svuda se govori da je Treći svjetski rat već započeo i to na gospodarskom i informativnom planu. Sve je počelo u Siriji gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin stao na Asadovu stranu nakon što ga je Washington otpisao. U Njemačkoj se prepiru zbog izdataka za NATO-savez

Trenutačno je najveći europski problem Velika Britanija. Predsjednica vlade Theresa May obavijestila je englesku i europsku javnost da je spremna podnijeti ostavku. Ona će napustiti svoju dužnost ako se ostvari ugovor o Brexitu. No, što se iza toga krije, nitko ne zna. Sve je u Europi u nekom zapletenom stanju. Predsjednik madžarske vlade Orban ne popušta. Njegovoj stranci više se ne dopušta da i dalje bude dio Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. To on olako uzima na znanje. Naći će stotinu argumenata da je u pravu. I dalje će namigivati onima s istočne i zapadne strane kojima nije stalo do Europske unije. Ionako se svuda govori da je Treći svjetski rat već počeo. Sve je počelo u Siriji gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin stao na Asadovu stranu nakon što ga je Washington otpisao. Putin sada ne vlada u Siriji, na Krimu, u istočnoj Ukrajini, nego se svojim vojnicima “doselio” i u Venezuelu, da tamo štiti zakonitog predsjednika Madura, kojeg Trump također nije želio priznati.

Rusija na nogama
Čini se da se Rusija ponovno digla na noge u želji da iz ruku Sjedinjenih Američkih Država preuzme važnu ulogu, koju je izgubila na kraju Hladnoga rata 1989. Nedavno je austrijski političar i bivši vicekancelar Erhard Busek rekao da se nalazimo na početku Trećeg svjetskog rata, koji je započeo na gospodarskom i informativnom planu. Neki na temelju takvih mišljenja zaključuju da je Putin već srušio moć Sjedinjenih Američkih Država i da sudbina Europske unije nije osigurana. Ona se trenutačno bavi ne samo Brexitom, pitanjem kako će izgledati budući Europski parlament, hoće li biti više lijevi ili desni, tko će postati predsjednik Povjerenstva Unije, Nijemac ili neki drugi Europljanin. Ona se bavi i pitanjem prodaje oružja, pa se mnogi pitaju što je važnije – moral ili milijarde. Nakon ubojstva saudijskog novinara u listopadu prošle godine, Njemačka je zaustavila svoje isporuke Saudijskoj Arabiji. No, to nije tako jednostavno. Kako doznajemo, između Francuske i Njemačke postoji tajni dogovor o isporukama oružja, kojim se strogo zabranjuje obustava oružja. Prema zahtjevu francuskog predsjednika Macrona, Angela Merkel trebala bi dokinuti obustavu oružja Saudijcima. Zauzvrat bi Macron kanacelarici pomogao u teškoj borbi protiv plaćanja carina koje Sjedinjene Američke Države namjeravaju uvesti na njemačke automobile. Do sada je Francuska kočila trgovačke razgovore Europske unije s Trumpom koji su važni za njemačko gospodarstvo.
Kina osvaja svijet na drugi način. Jedan bavarski političar izjavio je preko njemačke televizije da Kinezi već pola svijeta imaju u svojim rukama.

Stanovita uzajamnost
Nedavno su se u Parizu sastali kineski predsjednik Xi Jinping, njemačka kancelarica Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik povjerenstva Europske unije Jean-Claude Juncker. Kako u novinama piše, oni su u prijateljskom raspoloženju razgovarali o bliskoj suradnji na području trgovine, zaštite klime i reforme Ujedinjenih naroda. Macron je istaknuo: „Francuska želi biti pouzdan, jasan i dosljedan partner Kini.” Juncker je također bio u dobrom raspoloženju, koje je iskazao riječima: „Ja sam prijatelj Kine.” Merkelica je pohvalila projekt „Pojas i put”, u kojem Europljani žele sudjelovati. Što se tiče multilateralizma kao najbolji način međunarodne suradnje Emmanuel Macron i Merkel nisu govorili istim jezikom. Merkelica je za razliku od Macrona naglasila da je „multilateralizam nemoguć bez Sjedinjenih Američkih Država”. Tome je dodala da u budućim odnosima između Europske unije i Kine mora postojati „stanovita uzajamnost”. Vjerojatno u tom duhu uzajamnosti, dnevnik „Bild” pita što snuje komunističko državno vodstvo Kine i koliko je Zapad već ovisan o Kini? Dnevnik je opisao osam točaka kojima Kina osvaja svijet. Evo nekoliko njih. Kina svojevoljno špijunira u Njemačkoj. Ured za zaštitu ustava upozorava da kineske službe idu za tim da na političkom i vojnom planu izgrade snažnu moć. Riječ je o gospodarskoj špijunaži. Kinezi se udubljuju u njemačku znanost i tehniku, što prema mišljenju spomenutog Ureda za zaštitu ustava može dugoročno škoditi njemačkoj privredi. Oni su sklopili široku suradnju s nizom njemačkih sveučilišta, u kojima imaju veliki utjecaj. Kina je razvila strategiju kojom do 2050. želi postići globalnu gospodarsku i vojnu dominaciju, koja bi nadmašila NATO.

Nestrpljivi saveznici
U Njemačkoj se svađaju zbog izdataka za NATO-savez. Na udaru je Angela Merkel. Kritičari joj predbacuju da je proigrala vjerodostojnost Njemačke time što se ne drži obećanja da će izdatke za obranu od 1,18 posto povećati na 2 posto. Saveznici NATO-saveza se ljute i gube strpljenje. Glavni tajnik NATO-saveza Jens Stoltenberg reagirao je riječima: „Očekujem da svi saveznici ispune ono za što su se obavezali. Njemačka mora ići tim putem.” Uznemireni su i mnogi kršćanski demokrati u njemačkom parlamentu. Nema novaca. Kancelarica očito ne želi povisiti porez.
Dok se njemačkoj kancelarici dosta loše piše, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu vraća se ugled u trenutcima kad se sve upornije dižu Kina i Rusija kao najjači igrači u svjetskom poretku. Brojni napadi na njega nisu opravdani. Sada voda ide na njegov mlin. On nije postao predsjednik po Putinovoj milosti. Dokazano je da nije točna tvrdnja prema kojoj je on postao predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država zahvaljujući ruskim tajnim službama. Prema dvogodišnjim rezultatima istrage koju je vodio istražni sudac Robert Mueller nema dokaza da je Trumpov tim u danima izborne borbe 2016. surađivao s Rusijom. Profesor Thomas Jaeger na koelnskom sveučilištu to je sveo na ovaj zajednički nazivnik: „Zahvaljujući Muellerovim rezultatima istrage, Donaldu Trumpu osiguran je drugi mandat. Demokrati su dvije godine tvrdili, da je Trump Putinova lutka i da nema legitimacije za službu predsjednika… Demokrati su sada osramoćeni”. Tvrdnje o Trumpu srušene su kao kuća od karata – naglasio je jedan američki stručnjak.

Hrvatski labirint
Dok pišemo ove retke o svjetskoj politici, brodogradilište Uljanik stoji pred Trgovačkim sudom u Rijeci i vjerojatno pred stečajem. Bivši i sadašnji ministri, sindikalisti, gospodarski stručnjaci i novinari grme na radiopostajama i na televiziji na način da ih jedva tko razumije. Ljudi koji ih slušaju ili čitaju novine osjećaju se praznima, nemoćnima, hvata ih depresija. Pitaju se u kojoj to državi živimo uz toliko doktora, akademika, stručnjaka? Njihovo javno prepucavanje guši optimizam naroda. Njihove svađe narod doživljava kao znak propasti države, koja se nije znala i koja se ne zna brinuti za čovjeka, za radnika, koja je izdala ideale hrvatskog sna. Gdje je izlaz iz tog labirinta?