OBAVIJEST HRVATSKOGA ŽRTVOSLOVNOG DRUŠTVA

UZ 75. GODIŠNJICU BLEIBURŠKE TRAGEDIJE

 

Ovogodišnje obilježavanje Bleiburške tragedije predviđeno za subotu, 16. svibnja 2020., s obzirom na pandemiju koronavirusa, održat će se s posebnim programom. Ne će biti središnje komemoracije nego će se žrtve komemorirati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu i na zagrebačkom Mirogoju te uz svetu misu u Sarajevu, sve uz nazočnost manjeg broja osoba.
Molimo stoga naše podružnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, po gradovima i županijama, kao i naše partnerske udruge i podupiratelje da toga dana ili u nedjelju organiziraju na svojem području (svakako u skladu s državnim i lokalnim propisima i uputama) slično obilježavanje u znak sjećanja i odavanja počasti za sve žrtve ove velike tragedije hrvatskog naroda, s posebnim naglaskom na žrtve svojega kraja kojima su već diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i dr. podignuti spomenici.
Najjednostavniji i najprikladniji način ovogodišnjih obilježavanja jest da udruge, organizacije ili pojedinci, koji su već tradicionalno organizirali hodočašća u Bleiburg iz svojih sredina, to sada učine na domaćem terenu uz potporu i suradnju svih koji su im i do sada pomagali uključujući županijske, gradske i općinske vlasti te katoličke župne zajednice i predstavnike drugih vjerskih zajednica koje su već tradicionalno sudionici komemoracije.
U ovogodišnju, a i buduće komemoracije, važno je uključiti predstavnike svih razina svjetovnih vlasti koji su dužni u skladu s europskim rezolucijama i rezolucijama Hrvatskog sabora odavati počast žrtvama totalitarnih režima XX. stoljeća.
Na poseban način se to odnosi na Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. za koju su u Europskom parlamentu glasovali svi članovi parlamenta iz Hrvatske s obje strane političkog spektra.
Ta važna Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u Hrvatskoj je s razine službenih vladajućih struktura, kao i one poluslužbene medijske, ostala prešućena, iako je Hrvatska članica EU-a sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze. Poveznica: https:www.hkv. hr/vijesti/dokumenti/32876-prešućena rujanska-rezolucija-europskog-parlamenta-o-vaznosti-europskog-sjecanja.html
Poslije održanih komemoracija pošaljite nam svoja izvješća, fotografije, kraće videozapise (preko We trasfera)… Za koje želite da budu objavljeni, ili kopije izvješća koje ste Vi ili netko drugi o vašim aktivnostima objavili (abeljo@hic.hr).

Ante Beljo,
predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva