FRANJO TUĐMAN OSOBNI DNEVNIK Godina 1973. (20)


SVE ZA
HRVATSKU

HRVATSKU NI ZAŠTO

Priredila Ankica Tuđman,

VL, Zagreb, 2011.

 

SUBOTA, 6. LISTOPADA 1973.
Došao Ivica s obitelji. Dobio poziv na proslavu Zagorskog odreda. Ne zna da li da pođe.

NEDJELJA, 7. LISTOPADA 1973.
Nakon jučerašnjeg razgovora s Ivicom Družincem, Ivica ipak pošao na proslavu. Vjesnik objavljuje da je Vojin Lukić na ponovnom suđenju osuđen na dvije i po godine zatvora “zbog neprijateljske propagande” i odmah na sudu uhićen i pritvoren …
Pošto je Vrhovni sud Srbije poništio prvobitnu presudu na godinu i pol i pustio ga iz zatvora, to ova nova presuda očito govori o političkom nezadovoljstvu s odlukom Vrhovnog suda, te o daljem zaoštravanju…
Iako je to dosada “najteži” slučaj u Srbiji, neznatan prema onome što se zbilo u Hrvatskoj, ipak se valja bojati da će ovdje i dalje služiti primjerom.

PONEDJELJAK, 8. LISTOPADA 1973.
U ambulanti kod dr. A. Atletića sa rendgenološkim nalazima.
Dao mi uputnice za specijalističke preglede polysimitisa i spondioloartrose. Dao mi i liječničko uvjerenje s novim dijagnozama.

UTORAK, 9. LISTOPADA 1973.
Na pregledu kod prof. dr. Ive Padovana. Telefonirao sam mu jučer – naručio me odmah za danas. Riječ je o kroničnom simitisu, na alergičnoj osnovi. Za sada samo lijekovi; nada se da neće trebati oper. zahvat.
Sa mnom bio i Braco, koji će morati na operaciju sa svojom devijacijom nosa, koja se uopće ne vidi, ali ima stalne probleme s disanjem.
Petnaestak minuta razgovora kako sam…
Pitam ga za Peru Pirkera. (bili zajedno baš kod njega na večeri): poslije Karađorđeva obolio, infarkt a zatim i rak na plućima…
Na večer kod Kramerovih. Bila Erika i Oto Hofman.

SRIJEDA, 10. LISTOPADA 1973.
Danas sam predao Općinskom sudu molbu za drugu odgodu nastupa kazne na osnovi liječničke svjedodžbe.
Okružnom sudu sam podnio podnesak u kojem tražim da mi na temelju odluke Vrhovnog suda vrate oduzete stvari.
Jučer je telefonirao dr. Glowatzky. Veli da je u Beogradu za 12. ovo mj. određena sudska rasprava po mojoj tužbi protiv novinara Vlade Miletića, ali da ga beogradski odvjetnik Kovačević izvještava da ima dojam da će ga sud osloboditi već na temelju toga što sam osuđen, bez obzira što u osudu nisu ušle njegove klevete. Zbog toga predlaže da odustanemo od tužbe jer ako izgubimo, onda moram platiti sudske troškove, pa i njegova odvjetnika. Nema nikakvih izgleda da bi u sadašnjim prilikama Miletić mogao biti osuđen.
Pred dilemom da bih morao platiti te troškove – složio sam se, jer nemam novaca niti da Glowatzkom dam honorar koji bi mu pripadao.
Na Srednjem istoku već nekoliko dana ponovno rat: ovaj put Egipat i Sirija uspjeli iznenaditi Izrael i postigli uspjehe. Egipćani prešli na istočnu obalu Sueskog kanala i napredovali l5-tak km, a Sirijci zauzeli nešto od Golenske visoravni.
Naši, razumije se, osuđuju izraelsku agresiju…
Na TV: u Zagrebu održan sastanak društveno-političkih organizacija Hrvatske (to znači CK Soc. saveza, sindikata, SUBNOR-a) na kraju ustavne rasprave. Nakon referata dr. Ive Margana glavni govornici bili: Boško Bjelajac (u ime Zagreba Pero Malobabić, Čedo Grbić i neka Dabić.
Da, i Milan Beslač …
Danas sam na Trgu Republike prvi put poslije dvije godine sreo Božu Novaka (inače njegov Gordan dođe ponekad Braci jer zajedno studiraju). Vratio se u Zagreb sa Hvara gdje je bio puna četiri mjeseca. Veli da ne zna šta bi sa sobom.
Kad sam mu odgovorio na pitanje kakva je situacija sa mnom, dobro je primijetio: “žele da poludiš”.
Da, kao minimalni program.
Inače traju međusobna unutarnja razračunavanja. U splitskoj “Slobodnoj Dalmaciji” napali su glavnog Odrljinovog i Bakarićevog čovjeka.
Slično onome što je ispričala Mira s glavne proslave 30-ce oslobođenja Istre, na kojoj su bili Bakarić i Milka Planinc, a na kojoj je nastao skandal jer Milku nitko nije pozdravio ni spomenuo ni na zboru ni na ručku…

ČETVRTAK, 11. LISTOPADA 1973.
Godišnjica puštanja iz zatvora. Iz Petrinjske 18- 12- i Šimunske u Nazorovu. Da, razlika ima. Zatočeništvo nije isto ni po formi, ni po sadržaju, biti i opstati veoma teško i žmehko.
Dan bijaše sunčano lijep i tako nisam bio posve sam.
Popodne sam išao u Dubravu i u Sesvete kupiti vrtne tačke: moram se još bolje opremiti za glavno svoje zanimanje.
Spondyloarthrosa, čini se, udomaćuje se u oba koljena; sada osobito u desnom, za koje sam mislio da je zdravo.
Uostalom, do vraga. Neka dođe već jednom nešto ozbiljnije.

PONEDJELJAK, 15. LISTOPADA 1973.
Svratio Kole: još si tu? Još nisi u Lepoglavi?
Da, i zaboravih da sam se danas trebao javiti sudu za odlazak!
I tako je prošao još jedan tj, drugi rok za nastup robije.
Dokle će odgoditi i hoće li Vrhovni sud dotle smanjiti! Dotle živi ako možeš!
U petak je došla Pet s Dejanom i Košutićima. U subotu Stari prvi put u posjetu a u nedjelju na ručku.
Kao da je uvijek bilo normalno. Recimo.
Da, popodne je scenograf Senečić doveo neke filmske producente da vide stan. Nisam razgovarao: ostao sam šahirati s Kolom.

UTORAK, 16. LISTOPADA 1973.
S nalazom s spondyloarthrosi kod prof. dr. Veljka Mandića (s preporukom Ive Padovana). Diktirao administrativne odgovore kao neki šef pisarnice a ne specijalist-profesor.
Trebaju mu novi rdg. snimci kralježnice i koljena. U 23,45 sati:
Godine 1912, Tin Ujević i Krešo Kovačić pisahu: “Nije najveća nesreća Hrvata što su u Austriji, najveća je njihova nesreća što je Austrija u njima: iako nije u svima, iako samo u toliko što pred njom strepe, premda je mrze”…
Tada su već svoje starčevićansko samohrvatstvo zamijenili jugoslavenstvom…

SRIJEDA, 17. LISTOPADA 1973.
Iz povjesnice:
Kad je Slovenac Fabijančić uoči I SR bio primljen od Pašića sa zaprepaštenjem je ustanovio da Pašić, predsjednik vlade Kraljevine Srbije, koja se proglašavala Piemontom svih južnih Slavena, da taj najsposobniji i najglasovitiji državnik Srbije brka Slovence sa Slovacima. Ni manje ni više! (I. J. Kolar: Preporodavci 1912-1914, Kamnik 1930).

PETAK, 19. LISTOPADA 1973.
Došlo rješenje Općinskog suda (predsjednik Zavada Emanuel) da mi se odgađa nastup kazne do 15. studenog.
Mjesto na šest mjeseci odgodiše za 1 mjesec.
Imam još tri tjedna: dalje ustezanje živaca, to nepodnošljivo postaje zbilja neizdrživo. Ne stigne li rješenje Vrhovnog suda, valja poći i u ovakvom zdravstvenom stanju odrobijati svoje!
Jučer mi došlo pod ruku pisanje MH. Na demonstracijama širom svijeta protiv progona nosili imena glavnih uhićenih…
Rat na Srednjem istoku u pat poziciji. U Beogradu i službeno potvrđeno da smo dozvolili prelijetanje sovjetskih aviona za pomoć Arapima…
Pišući o Matošu (1.5.) 1914. Ivo Andrić reče:
“Sva Hrvatska nelijepo hrče. Budni su samo pjesnici i atentatori.”
Što se odonda promijenilo, a u što se prometnu fra Ivo!?

NEDJELJA, 21. LISTOPADA 1973.
Nakon Kosiginova tajnog boravka u Kairu, eto i Kissingera u Moskvi.
Očito spremaju diktat primirja na Srednjem istoku, koji će podjednako i odgovarati i ne odgovarati zaraćenim stranama.
Šerif Šehović priča da posljednji Kosiginov boravak u Jug. nije bio uspješan.
Da je ozbiljno zamjerao zbog koncentracije vojske u Makedoniji; da je zbog toga i bio s Titom samo jedan sat…
Jugoslavija : Španjolska 0:0 u Zagrebu pred 65.000 gledatelja. I tako se vjerojatno neće reprezentacija kvalificirati za svjetsko prvenstvo. Za neke je to važno pitanje. Ipak ima i onih drugih… .