DOKUMENTARNI FILM

Tragikomična obiteljska drama

Nagrađivani dokumentarac “Povuci-potegni” Nevena Hitreca progovara o aktualnoj temi odgoja djece

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film “Povuci-potegni” redatelja i scenarista Nevena Hitreca od 5. studenoga počinje se prikazivati u nezavisnim kinodvoranama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, a nakon toga i u drugim kinima diljem Hrvatske. Na nekim od projekcija gostovat će dio filmske ekipe.
Na filmskom festivalu Jugoistočne Europe SEE u Parizu film «Povuci-potegni» osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a u međuvremenu je prikazan u programima ovogodišnjih izdanja Mediteran Film Festivala i ZagrebDoxa gdje je imao i svoju hrvatsku premijeru.
Priča je to koja u središtu ima jednu obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni sustav. Dječji radni stol tako postaje pozornica za tragikomičnu obiteljsku dramu. Tko će prvi puknuti pod bremenom «znanja»? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?
Od 5. studenoga film je na programu Kinoteke Zagreb, Kina Karaman u Splitu, te dubrovačke dvorane Visia, a potom slijede projekcije u Art kino Rijeka (10. studenoga), Kino Urania Osijek (11. studenoga), Kino Valli Pula (13. studenoga), Kino Gaj Varaždin (13. studenoga), Centar za kulturu Korčula (28. studenoga) i u kinu Pučkog otvorenog učilišta Rovinj (30. studenoga) te u sklopu revije dokumentarnog filma Fibula u Sisku (27.-28. studenoga). Raspored idućih projekcija i sve informacije o filmu «Povuci-potegni» redovito će biti ažurirane i dostupne na Facebook stranici filma.
Redatelj je i scenarist filma Neven Hitrec, , snimatelj Boris Poljak, montažer Slaven Zečević, snimatelji tona Vedran Mažuranić, Viktor Grabar, oblikovanje zvuka Tihomir Vrbanec. Producent je Jure Bušić. Film je snimljen u produkciji “Jaka produkcija” koji je ujedno i distributer. Potporu su filmu dali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb te Primorsko-goranska županija.

(culturenet.hr/hs)