GLAZBENE VIJESTI

SAKRALNI KONCERTI U SISKU

Glazba oplemenjuje

Povodom blagdana svete Cecilije, a na blagdan Gospe od Zdravlja, zaštitnice glazbe i glazbenika, brojni su se sisački glazbenici okupili na koncertu pod nazivom ‘Ave Maria’, održanom 21. studenoga u bazilici sv. Kvirina u Sisku, izvevši niz skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Zasigurno, tekst molitve Ave Maria, jedan je od najuglazbljivanijih tekstova u povijesti glazbe uopće te su se tako na rasporedu ovoga vrijednoga koncerta bile skladbe ponajprije hrvatskih skladatelja i to onih koji su živjeli i djelovali u Sisku i koji su s posebnim štovanjem i nadahnućem glazbeno oplemenili štovanje Blažene Djevice Marije. Tako je nazočna publika, ali i ona koja je koncert pratila preko društvenih mreža, mogla čuti skladbe vlč. Matije pl. Ivšića i Franje Medrickog, te o. Kamila Kolba, Ivana pl. Zajca, Dore pl. Pejačević i Rudolfa Matza. Koncert je održan u organizaciji Udruge Siscia Vox Mundi i Sisačke biskupije, a nastupili su ponajbolji sisački glazbenici: sopranistice Margareta Klobučar i Iva Mihelić, mezzosopranistica Tihana Herceg-Ivšić, orguljaš vlč. Robert Jakica, uz sudjelovanje Katedralnoga zbora Uzvišenja sv. Križa, Koralista Sisačke biskupije, Tamburaškoga kvarteta Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku i dirigentica Jelena Blašković.
Ista je Udruga priredila i Adventski koncert 20. prosinca u sisačkoj prvostolnici na kojemu su nastupile sopranistice Margareta Klobučar, Iva Mihelić, Jelena Blašković i mezzosopranistica Tihana Herceg Ivšić i vlč. Robert Jakica, bariton i orgulje, a koji je publika mogla pratiti isključivo preko interneta. Na rasporedu su bile hrvatske crkvene popijevke primjerene liturgijskome vremenu Došašća, pomno probrane iz Pavlinske pjesmarice (1644.) i Cithare octochorde (1701.), te je započeo ulaznom antifonom četvrte nedjelje Došašća Rosite nebesa u glazbenom ruhu Anđelka Klobučara, a slijedila je popijevka Ptičice lijepo pjevu (Klikujte sada zanosno), zatim O, Mladice, Poslan bi anđel Gabrijel, Zdravo Djevice i Zdravo Marijo. Umjetnice su izvele i umjetničke popijevke Matije pl. Ivšića: O najljepša i Jezušev slatki spominek (prepjev je latinskog teksta Jesu dulcis memoria Sv. Bernarda iz Clairvauxa iz 12. stoljeća). U središte koncerta utkana je modalna skladba iz 15. stoljeća Veni, veni Emmanuel (O, dođi Emanuel), iz francuske zbirke Processionale, na tekst iz 9. st., silabičko-neumatskog karaktera, te podsjeća na gregorijansko pjevanje. Božićno liturgijsko vrijeme najavio je dvopjev Ivana pl. Zajca Offertorium pastorale, te Raduj se, O Betleme vjerojatno skladane iz pera Pere Ivanišića Crnkovačkog (1900. – 1946.), đakovačkoga svećenika.
Svim nedaćama usprkos, umjetnici nastavljaju svakodnevicu oplemenjivati glazbom.

 

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O IVANU LUKAČIĆU

 400 godina Sacrae cantiones

Gotovo u sjeni svih (kulturnih) zbivanja, ostalo je, u nacionalnim okvirima, iznimno vrijedno obilježavanje 400. obljetnice izdanja zbirke Sacrae cantiones Ivana Lukačića, koje su priredili Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, održavši Međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij ‘Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice’, u Nadbiskupskom sjemeništu i Katedrali sv. Dujma od 12. do. 14. studenog 2020.
Fra Ivan Lukačić (Šibenik, o. 1585. – Split, 20. rujna 1648.) kao dječak je bio primljen u red franjevaca konventualaca u Šibeniku. Školovao se (teologija, glazba) u Italiji, a u Rimu je 1615. postigao stupanj „magister musices“. Vjerojatno mu je učitelj glazbe bio franjevac Giacomo Finetti. Vrativši se u Dalmaciju 1618., prvo je djelovao u Šibeniku, a potom u Splitu, gdje je 1620. bio gvardijan samostana sv. Frane na obali, maestro di cappella i orguljaš splitske katedrale u službi nadbiskupa Sforze Ponzonija. Njegova jedina poznata zbirka skladbi Sacrae cantiones iz 1620., tiskana je u Veneciji u tiskari Angela Gardana. Zbirka sadrži 27 duhovnih koncerata (moteta), od kojih je šest za jedan glas, 14 za dva glasa, tri za tri glasa, dva za četiri glasa, jedan za četiri ili pet glasova i jedan za pet glasova, sve uz pratnju orguljskoga bassa continua. Zbirka je pronađena u Jagiellonskoj biblioteci u Krakovu u Poljskoj. Ivan Lukačić pokopan je u crkvi sv. Frane na obali uz Marka Marulića.
Na Simpoziju su sudjelovali predavači sa sljedećim temama: prof. dr. sc. Ennio Stipčević ‘Ivan Lukačić u svjetlu starijih i novijih spoznaja’, doc. dr. sc. Radoslav Bužančić ‘Katedrala u Lukačićevo doba’, Egon Mihajlović, red. prof. ‘Glazba Ivana Lukačića i povijesna izvođačka praksa’, red. prof. art. Mario Penzar ‘Sacrae cantiones/Harmonices mundi’, Christina Pluhar ‘Radionica za povijesno osviještenu izvedbenu praksu za pjevače’, prof. dr. sc. Slavko Kovačić i Ivan Balta, mag. theol. ‘Glazbeni arhiv Splitske katedrale’, doc. dr. sc. Mihael Prović ‘Kapelnici splitske katedrale: Julije Bajamonti, Benedetto Pellizzari i Ante Alberti – neotkriveni biseri hrvatske kulturne baštine’, dr. sc. Domagoj Volarević ‘Motet u bogoslužju’, Ljudevit Anton Maračić ‘Neobjavljeni arhivski zapisi o Lukačiću’, prof. dr. sc. Mirjana Siriščević ‘Troglasni moteti iz zbirke Sacrae cantiones Ivana Lukačića’, prof. dr. sc. Davorka Radica ‘Prijedlog pristupu intonacijsko-ritamskoj problematici u skladbama iz zbirke Sacrae cantiones skladatelja Ivana Lukačića’, doc. dr. sc. Vito Balić ‘Kompozicijski aspekti Lukačićevih Sacrae cantiones i dr. sc. Sara Dodig Baučić ‘Lukačić u 21. stoljeću: neki izvedbeni aspekti ansambla Musica Adriatica’. U okviru simpozija bio je predstavljan i nosač zvuka međunarodnog ansambla Musica Adriatica sa snimkama svih 27 moteta iz zbirke Sacrae cantiones Ivana Lukačića.
Ovome iznimno vrijednom, a neprimjereno nedovoljno zapaženom i praćenom simpoziju, treba pridodati da su članovi zagrebačkoga vokalnog ansambla Projekt Lazarus tijekom ove 2020. održali nekoliko koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu s izvedbama Lukačićevih moteta, a koje su posvetili upravo 400. obljetnici objavljivanja zbirke Sacrae cantiones.
Zajednička suradnja između KBF-a i Umjetničke akademije u Splitu, pohvalna je i ohrabrujuća, upravo stoga što (i) mlađi naraštaji nastavljaju istraživati, predstavljati i skrbiti o svojoj hrvatskoj baštini, posebice o još uvijek nedovoljno istraženom opusu Ivana Lukačića.

 

PEDESETA OBLJETNICA

Proslava Odsjeka za muzikologiju Muzičke akademije  u Zagrebu (1970.-2020.)

U povodu proslave 50. obljetnice osnutka Odsjeka za muzikologiju (1970.-2020.), Muzička akademija u Zagrebu priredila je Dane Odsjeka za muzikologiju koji su obuhvatili niz događanja i predavanja.
Na svečanom otvorenju Dana 23. studenog četvero redovitih profesora Odsjeka za muzikologiju u mirovini, akademici Ivan Supičić, Koraljka Kos, Stanislav Tuksar i Nikša Gligo, osvrnuli su se na zajednički doprinos izgradnji odsjeka. Sljedećega dana održan je studentski muzikološki simpozij ‘6za50’, dok je od 25. do 28. studenoga održan međunarodni znanstveni skup Muzikologija i njezina budućnost u krizna vremena, kojeg je plenarnim izlaganjem 25. studenoga otvorio Nicholas Cook, profesor Sveučilišta u Cambridgeu u mirovini. Sve programe bilo je moguće pratiti i na daljinu.

Priredila: Eva KIRCHMAYER BILIĆ