VLADO ŠIMENC VIJESTI

VLADO ŠIMENC
VIJESTI

VATIKAN – BEOGRAD – ZAGREB
Netom što je, prekršiv Božju zapovijed NE LAŽI, iznio papi Franji notorne laži o Stepincu kao suradniku i sluzi ustaškog režima, srpski patrijarh Irinej, okrijepljen priznanjima premijera Vučića, otišao je – BOGU NA ISTINU!

ZAGREB
Mnogo je građana, nevjernih Toma izrazilo skepsu spram cjepiva protiv korone, jer je, po njihovu mišljenju – prebrzo stiglo!
Pokazuju li sličnu skepsu spram HITNE POMOĆI jer je prebrzo stigla?!
. . .
Glede nuspojava koje prate svaki medicinski pripravak, i lijek i cjepivo, anektirani je subjekt zamijetio da i najjednostavniji lijek aspirin prate nuspojave, našto ga voditelj ankete prekine: “Stop, ovo je reklama!”
. . .
Kultni francuski film DO POSLJEDNJEG DAHA, uz dodatak NA RESPIRATORU, valjalo bi onima koji ne vjeruju u KORONU prikazivati bez sigurnosnog razmaka. Do posljednjeg dana. Na respiratoru.
. . .
Mladeži najvećma nedostaje druženje u kafićima, gdje svatko zasebno sjedi i surfa po svome mobitelčiću!
. . .
Hrvatska i svjetska rekorderka u RONJENJU NA DAH, može tako izdržati po sedam minuta. Nevjerne Tome skeptično odmahuju:
Kaj god, sigurno ima dolje na dnu – respirator!
. . .
Književnik Ivan Aralica u principu ne slavi rođendan, ali je svoj devedeseti rođendan doslovce OBILJEŽIO s tri romana!
. . .
MUP je za strance koji hoće hrvatsko državljanstvo pripremio 110 pitanja, toliko zaguljenih da onaj tko na njih odgovori može izravno u HAZU. Ako ne k njima, onda bar u POLICIJSKU AKADEMIJU!
. . .
Sabor se navrijeme raspustio, dok se korona, zbog SABOTAŽE ponekih zastupnika glede nošenja maskica nije u tome časnom domu udomila.
. . .
Zbog koronavirusića, glavnina građana iznimno je Božić koji je inače obiteljski blagdan, silom prilika provela doma s obitelji.

. . .
Nakon što je koroniziranom Plenkoviću, Milanović odbio zamolbu da ga zamijeni na summitu u Bruxellesu, “jer se ne razme u problematiku”, zastupanja Hrvatske spremno se latio slovenski premijer Janša. Nakon njegove uspjele misije, razmatra se opcija da nas Janša i ubuduće zastupa. Recimo u pregovorima oko Savudrijske vale?

 

BOŽIĆ BATA
Sveta tri kralja, tri bradata Liliputanca, Mesić i njemu slični probijaju se gudurama Zapadnog Balkana slijedeći crvenu petokraku zvijezdu repaticu. Pokazuje im put prema štalici u Kumrovcu. Jašući na devama i magarcima žure se pokloniti mislima, liku i djelu druga Tita. Umjesto tamjana i zlata nose srp i čekić, a umjesto plemenite masti Komunistički manifest. Tamo ih već čeka drug Fumić s tisućama preživjelih pastira NOB-elovaca. Utihnjuje glazba anđeoskih trublji, a prolamaju zvuci dragačevskih truba. Puricu s mlincima i zagorski kiseliš zamjenjuje manastirka, toči se boza, kuha se pasulj i peku ćevapi. Radujte se narodi i narodnosti! Svim na zemlji mir i veselje! Drugovi, zdravo! Nekada, u davna vremena živjela je dobra i lijepa kraljev/i/na Austro-Ugarska. Takozvana tamnica naroda. Rodila je dvije opake jugodjevojčice. Ona mlađa, na glavi je uvijek nosila Crvenk-aP-e. U košarici je pohranjivala međunarodne kredite, a živjela je na rubu Balkanske šume. I onda je jednoga dana došao zločesti vuk i etnički počistio Crvenkapicu. A tako smo lepo živeli zajedno! Sjetimo se samo “te tri slatke riječi” koje nam je uputio umirući kralj Aleksandar: “Čuvajte mi Jugoslaviju!” Ah, ti neposlušni Hrvati! Ništa ne znaju čuvati. “Čuvajte mi bravariju”, navodno je bila Titova oporuka. No, najdraži lik imao je još puno dragocjenih uputa. Osobito mu je bila omiljena ona da čuvamo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka. Od tih zajednica u Zagrebu se najdulje sačuvalo “Bratstvo”, kao brijačko-frizerska zadruga i “Jedinstvo” kao metalna industrija. Gdje su ti herojski dani, kad smo prkosili: “Oj Staljine, stara bako, ne vara se Tito lako”. Druže Tito, samo piši, radit ćemo i po kiši. A šta uradi Franjo? Te zavadi Jugoslaviju, te podijeli Bosnu, k tome još i na izmišljenoj salveti?

Marijan URLI RINO

 

IZ CRO-KUTA

Ja sam humorist. Sa mnom se nije šaliti.

Dani su sve kraći i kraći, a mjesec sve duži i duži.

Spremite se za zimu. Pođonite obraze.

Dosta je bilo ustaša i partizana. Ajmo sad malo o četnicima.

Svatko se češe gdje ga svrbi, očeše o što može.

Nije zlato sve što sja. Ono i šuška.

Od glasa savjesti, ni traga ni glasa.

Sve je stalo. Čak ni gnjide više ne ide.

Jesu li mjere prestroge, pitam Capaka, a on mi veli: što prepisah prepisah.

Perite ruke! A ako već grizete nokte, grizite ih na nogama.

Što će biti kada ova korona jednom prođe? Ništa! Bacit ćemo toplomjere i uzeti tlakomjere.

I na samu pomisao na Božić bijeli, rastopim se cijeli.

Dinko IVŠINOVIĆ

 

Velika masa naroda nije ništa radila prije nego je ostala bez – posla.

Zvonimir Balog