U SJEĆANJE – Damir Kukuruzović

Damir Kukuruzović (1975. – 2020.)
glazbenik, osnivač Siscia Jazz Cluba

Godine 2011. dodijeljena mu je nagrada za najistaknutijeg akustičnog jazz gitarista Hrvatske, a 2013. prima priznanje za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu. Damir Kukuruzović, jedan od najboljih hrvatskih jazz gitarista i dobitnik brojnih glazbenih priznanja, preminuo je 12. prosinca 2020. u 45. godini života nakon višetjedne borbe s virusom koji je promijenio svijet.

Damir Kukuruzović, gitarist, svojevrstan je hommage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a Kukuruzović, vlasnik Siscia Jazz Cluba, slovio je kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor romskog jazza u Hrvatskoj, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju romske glazbe i američkog jazza. Na svom nosaču zvuka Green Hill Gipsy Swing, svirali su s najznačajnijim predstavnikom tog stila u svijetu, Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imali su turneju s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom je glazbenom putu ovaj kvartet surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što su: Adrian B. Burns (poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima), Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Jasna Bilušić, a imali su i zajedničku turneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strasbourga, Yorgui Loefflerom. Svoju suradnju s njima zabilježili su i na CD-u nazvanom ˝Manouche˝. Osim quarteta Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. odlučuje utemeljiti Siscia Jazz Club te međunarodni festival jazza i bluesa u Sisku (Siscia Open Jazz & Blues Festival) koji su posjetili brojni svjetski jazz glazbenici (Steve Turre, Mississippi Heat iz Chicaga, Sugar Blue, usni harmonikaš Rolling Stonesa, Peaches Steaten, Yorgui Loeffler, Sherman Irby, Gianni Cazzola, Darell Green, Carl Weathersby, Inetta Visor, Bob Brozman,Vincenzo Maurogiovanni..).
Osim jazz festivala u Sisku, koji spada među najveće Hrvatske jazz festivale, bio je i organizator jazz festivala u Petrinji i Labinu, pod nazivom „Labin jazz republika”.

(Izvori: jazz.hr / Hs)